TÜ/Rock vajutas Tarva maadligi, tõusmiseks napib aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

«Eduseis on olemas ja seeria initsiatiiv meie käes,» sõnas Tartu Rocki peatreener Indrek Visnapuu pärast eilset võitu ning esimest korda õhkus temast kindlameelsust – seeria on tehtud!



Rock on koduse korvpalli meistriliiga finaalseeria kolmes viimases kohtumises Rakvere Tarva ilmselgelt üle mänginud ja kogunud järjest kopsakaid võite. Eile olid tartlaste võidunumbrid 94:77. Seejuures sai kõik selgeks juba esimese veerandajaga.

«Olime esimesel veerandajal hästi keskendunud ning tegime platsil täpselt seda, mida tahtsime. Heas alguses peitus meie edu alus,» sõnas Visnapuu, ent ei rutanud endale ja hoolealustele kuldmedaleid kaela riputama – meistriks tulekuks vajavad tartlased veel ühte võitu.

Tarva peatreener Andres Sõber tunnistas, et eilsele mängule oli väga raske minna. Ta meenutas, et meeskond alustas poolfinaale 13. aprillil, eile oli sellest möödas pea terve kuu ning selle ajaga on rakverelased pidanud kümme mängu – seni oldi harjutud rütmiga, kus nädalas peetakse üks kohtumine.

«Need mehed, kes täna siin kollastes särkides ringi lippasid, ei lähe mul elu lõpuni meelest,» õhkas Sõber. «Vaatamata kõigile probleemidele, oli 30 minutit selline tunne, et kurat, äkki paneme veel ära!»

Kuigi Tarvas jäi kiiresti suurde kaotusseisu, tulid nad mängu jooksul korduvalt kümne punkti kaugusele, ent murdehetkel ei suudetud palli korvi saata. «Hakkasime liiga kiirustama, viskasime mööda ja kaotasime palle,» nentis Tarva nooruke tagamees Rain Veideman. Lõplikult murduti alles viimasel veerandajal.

Visnapuu polnud kuri, et mehed ei suutnud haavatud vastast päris masse lüüa. «Tarval tekkis võimalusi ja see hoidis neid pinges. Võib-olla tuleb see meile veel kasuks,» märkis ta. «Samas on selge, et reedeseski mängus on võidu võtmed meie käes.»

Tarvas oli eile haavatavam kui eelmistes mängudes – Kristo Saage istus vigastatuna pingil ja Martin Müürsepp suutis valutavate jalgade kiuste liibata platsil vaid veerand tundi.

Sellises seisus oli Sõber kavandanud varasemast erineva taktika, meeskond pidi mängima pikka rünnakut. «Tegelikult tekkisid meestel viskekohad kiiremini ning nad panidki peale. Mis teha, oleme ju terve hooaja niimoodi mänginud,» selgitas Sõber. Paraku vihisesid paljud eemalt teele saadetud pallid korvirõngast mööda.

Vaatamata kõigile raskustele lähevad Tarva mängijad homme võitlema. «Ma ei tee erilisi plaane. Mängime lihtsalt nii hästi kui suudame,» lausus Sõber. «Meil on alles veel üks kõva mängija – need kollased särgid, kes meid maha ei jäta ja ikka tribüünile tulevad.»

Ka meeskonna kapten Raido Viller avaldas lootust, et homme suudetakse anda Rockile väärikas lahing. «Väsimus on küll sees, kuid loodame, et Saage on järgmiseks mänguks korras ja siis on meil üks käik juures,» rääkis ta.

«Peame paremini sisse viskama ja rohkem lauda võtma,» lisas Veideman. 18-aastane mängumees nentis veel, et võidu ei suuda nad Rockiga joosta. «Samas on üle ja peale just meie mäng,» sõnas ta ohates. «Paraku pole me enam päris see meeskond, mis seeria alguses.»

Eilne mängujärgne pressikonverents kulges varasematega võrreldes rahulikumas rütmis. Lõpuks ei pidanud aga Sõber vastu ning hakkas rääkima sellest, et Tarvas on tänavu Rocki vastu hästi mänginud. «Koos hooajaeelse kontrollmänguga oleme neid võitnud neli korda.

Seega pole nagu viga,» leidis ta ning meenutas finaalseeria teise mängu järel abikaasaga peetud vestlust, kes arvas, et seeria on sellega võidetud. «Põhiturniiril läks ju Tartus saadud võit kahe eest, naine arvas, et finaalis on asjad samamoodi. Pidin siis talle olukorda selgitama,» meenutas Sõber lustakalt.

Müürsepp jääb homme mängust ilmselt kõrvale

Suure tõenäosusega peab Rakvere Tarvas homme hakkama saama Martin Müürsepata. Pärast kaks ja pool aastat kestnud vigastusest tingitud pausi tänavuse hooaja otsustavateks mängudeks oma esimesele treenerile Andres Sõbrale appi tulnud mehe jalad ei suuda enam jooksmise ja hüppamisega kaasnevat koormust taluda.

«Tegelikult ei tahtnud ma teda juba seekord mängu panna, ent ta tuli eile Rakverre, et koos meeskonnaga olla. Sellel mehel on suur süda,» rääkis Sõber ning tunnistas, et kui Müürsepp vägisi platsile kipub, ei suuda ta teda ilmselt tagasi hoida. Seepärast ei saagi enne homset mängu milleski kindel olla.

Müürsepa raskused olid eile ilmselgelt näha. Valutavad jalad ei lubanud tal finaalseeria neljanda ja viienda mängu vahele jäänud päevadel treenida ning mängu ajalgi valmistas jooksmine talle suurt piina. Vapralt üritas ta 15 minutit, ent skoor jäi siiski nulli.

Müürsepa probleemid on Tarvale suur löök – just selle mehe hiilgavad esitused aitasid Tarval otsustavas poolfinaalis alistada TTÜ ning finaalseeria avamängus ületada Tartu Rocki. Pealegi vaevleb vigastuse küüsis Tarva põhiviisiku tagamees Kristo Saage.

«Sain eelmises mängus tugeva löögi vastu reit ning sinna tekkis verevalum. Läbi häda suutnuks ma platsile tulla, ent treener arvas, et targem on end reedeks hoida,» selgitas kolm viimast päeva sportimisest loobunud Saage. «Reedel olen kindlasti platsil.»

Tarva mängijad ja treener Sõber tunnistasid, et tundsid eile Saagest puudust. Rain Veideman juhtis tähelepanu Saage kaitsetööle, Sõber aga lisas ka tema rolli rünnakutel. (PM)

Rock murrab järjekindlalt sama relvaga

Eilne kohtumine kulges samas taktis kui kaks eelmist finaalmängugi ehk võimas algus viis Rocki võidule.

«Meie jaoks on väga oluline hästi mängu sisse saada. Sealt saame hea emotsiooni ja korraliku rütmi. Kahes esimeses kohtumises me seda ei suutnud ja siis läks väljakul targutamiseks,» sõnas Rocki tagamängija Silver Leppik.

«Hea algus on äärmiselt oluline. Peame kohe avavilest peale olema agressiivsed ja korralikult keskendunud. See annab palju enesekindlust juurde,» lisas mängujuht Todd Abernethy.

Eelkõige ongi Rockil õnnestunud peale suruda oma tugevamad küljed ja seeläbi vastaste elu raskeks teha. «Suudame pidevalt tempot üleval hoida ja kui vahe sisse saame, siis oleme võimelised seda ka hoidma,» rääkis Leppik.

Kuigi kolm kohtumist järjest on läinud küllaltki ühesuguse stsenaariumi järgi, siis kuldmedaleid ei kiirusta Rocki mehed endale veel kaela riputama. «Veel ei tohi niimoodi mõelda. Kui anda neile võimalus, siis on nad valmis seda kohe ka ära kasutama,» sõnas Leppik. «Ka täna (eile – toim) lasime neil vahepeal liiga palju visata, kuid midagi pole teha, kui Valmo Kriisa sellise protsendiga tabab.»

«Ei usu, et nad loobuvad. Kõik on siia tulnud mängima kuldmedalite peale ning nad kindlasti võitlevad lõpuni,» arvas Abernethy. (PM)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles