Phelpsi ülemvõim on Liivamägile vastumeelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA koondislased Garrett Weber Gale (vasakul) ja Michael Phelps olid järjekordse olümpiamängude kullavõidu pärast täielikus eufoorias.
USA koondislased Garrett Weber Gale (vasakul) ja Michael Phelps olid järjekordse olümpiamängude kullavõidu pärast täielikus eufoorias. Foto: Reuters / Scanpix

Vanasõna ütleb, kus on, sinna tuleb juurde. Pekingi olümpiabasseinis ei paista rekorditele lõppu tulevat – kõigest kahe päevaga on purustatud neli Eesti ja seitse maailmarekordit.



Lõppu pole näha. Kui senist statistikat järgitakse, siis on olümpiamängude lõpuks Pekingis vähemalt 24 maailmarekordit uuendatud. Tase on tõusnud märgatavalt – eile pälvis Elina Partõka 200 meetri vabaujumises Eesti rekordi 2.00,64ga 28. koha.



Sama koha sai piiga ka Ateena olümpial, ent toona läbis ta distantsi neli sekundit aeglasemalt. Mis see siis on – ujula, trikood või mõni kolmas tegur? «Peamine põhjus, millest ei saa üle ega ümber, on trikood. Enam ei suusata keegi puusuuskadega. Samamoodi on ka ujumises. Asi areneb!» arutles Eesti ujumiskoondise peatreener Tõnu Meijel, kelle sõnul on oma osa ka olümpiabasseinil.



Liivamägil kahju


Paljud on kirjeldanud seda kui kiiret ujulat. Nii ka Meijel, Martin Liivamägi ja õde-venda Triin ja Martti Aljand. Samuti olenevat palju veetemperatuurist – Pekingis pidavat see ideaalne olema. «Bassein on pisut sügavam kui mujal – kolm meetrit. Ja see annab samuti rekorditele aluse,» kinnitas Meijel.



Eile hommikul uuendati rekordit 4x100 meetri vabaujumises, finaalis olid seni kehtinud maailmarekordist paremad viis meeskonda kaheksast. Neljasekundilise rekordiparandusega napsasid prantslaste ees 0,08 sajandikuga võidu ameeriklased. Seda tänu ankrumehe Jason Lezaki meeletule lõpuspurdile.



Michael Phelpsi kaheksa kulla unistus jäi ellu. Ja ameeriklased võisid 12-aastase vaheaja järel olümpiamängudel vabaujumise teate järel poodiumi kõrgeimale astmele astuda.



Homme 200 meetri kompleksujumises olümpiadebüüdi tegeval Liivamägil ei jäänud selle järel muud üle kui kiruda. Tema soovinuks prantslaste triumfi ja see oli lähedal.


«Kahju, et ameeriklased võitsid. Hoidsin pöialt prantslastele. Mulle ei meeldi, kui üks inimene niimoodi domineerib. See võib tavainimesele jätta mulje, et ujumises on kõik nii lihtne,» arutles Liivamägi eilsel pressikonverentsil. «Ja samal ajal kirutakse Eesti ujujaid – miks me niimoodi ei suuda!»



Rahvusrekordi püstitanud eestlased on kõik kolmandasse kümnesse jäänud. Oma eesmärgist, poolfinaali pääsust kaugele. Ent peatreener Meijeli sõnul liiguvad ka eestlased rekordite poole, kuid lihtsalt aeglasemalt. «Eestis on inimkapital teine. Meil oleks klubidele tööpinda vaja, ujulatega on kitsas käes!» põrutas Meijel ja tõi võrdluseks ameeriklased, kes on koondise töösse kaasanud ka teadlased.


Peatreenerile valmistab heameelt, et naabritele on Eesti tulemustega juba lähenenud.



Pea ideaalne ettevalmistus


Liivamägi ise soovib 200 meetri kompleksujumises alla kahe minuti ujuda. «Mina annan oma parima, aga ma ei saa teiste tegevust kontrollida,» avaldas California ülikooli õppima sõitev Liivamägi, kelle sõnul on tema olümpiaettevalmistus ideaalilähedaselt kulgenud. «Ideaalseid asju pole minu arvates olemas. Alati saaks paremini.»



Tema treeningukaaslane Andres Olvik loodab 200 meetri seliliujumises homme Eesti rekordi alistada. «Eelkõige tahan iseennast ületada. Eesti rekord on iseenesestmõistetav,» lisas Olvik muigamisi.



Nii Liivamägi kui ka Olviku jaoks on tegemist esimese olümpiaga. «Olümpiaärevus oli mul juba esimesel päeval ära. Siis käisin pea laiali otsas ja pildistasin kõike,» pajatas Liivamägi, kes sooviks Pekingist lahkuda mõne korvpalluri pildiga. Seni pole tal see õnnestunud.



Meeste 4x100 meetri tipptulemusega maailmarekordid veel ei piirdunud. Teateujumises sündis ka teine maailmarekord, sest Eamon Sullivan ujus avavahetuses uueks 100 meetri vabaujumise tippmargiks 47,24.



Meeste 100 meetri rinnuliujumises alistati esimest korda 59 sekundi piir. Sama distantsi tiitlikaitsja ja maailmameister Kosuke Kitajima Jaapanist võitis Pekingis 58,91ga, alistades ameeriklase Brendan Hanseni maailmarekordi 0,22 sekundiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles