Brasiilia vutifännide jõhker lööming äratas MMi eel taas turvamure

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Brasiilia jalgpalli kõrgliigas läksid olulise mängu ajal omavahel kaklema Atletico Paranaense ja Vasco da Gama meeskondade poolehoidjad. Mitme inimese tõsise vigasaamisega lõppenud jõhker lööming äratas enne tuleval suvel riigis toimuvat MMi taas suure mure turvalisuse pärast.

Mängu algusest oli möödas kõigest 15 minutit, kui kahe meeskonna poolehoidjad Joinville’i staadioni tribüünidel üksteisele kallale tungisid. Kohtumine tuli enam kui tunniks ajaks katkestada ning löömamehed suutis lahutada alles politsei, kes pidi selleks kasutusele võtma kummikuulid. Kuigi alguses levisid kuulujutud, nagu oleks mitu fänni koguni surma saanud, täpsustati hiljem, et vähemalt kolm inimest on raskes seisundis haiglas. Neist üks viidi staadionilt minema helikopteriga, mis oli sunnitud maanduma otse jalgpallimurule.

«See on kohutav,» lausus Vasco da Gama peatreener Adilson Batista ajakirjanikele. «Kurb on MMi eel selliseid kaadreid näha. Ma olen rabatud, see pole sport.» Vastasmeeskonna kaitsja Luiz Alberto lisas, et pole oma 20-aastase karjääri jooksul midagi sellist näinud. «Püüdsime fännidele öelda, et nad lõpetaksid, aga tribüünidel polnud ainsatki politseinikku. Polnud mitte kedagi, kes kaklusele lõpu teeks. Meie riigis toimub varsti MM, aga nüüd levivad sellised kaadrid jälle üle maailma,» kurvastas ta. Paranaense poolkaitsja Everton kirjeldas aga, kuidas ta nägi ühte maas lebavat fänni: «Teda peksti lihtsalt kümme minutit, ilma et keegi oleks lööjaid takistanud. Nad ei mõelnudki järele jätta...»

Mäng peeti neutraalsel staadionil, kuna Vasco da Gama ja Paranaense fännid on varemgi omavahel kättpidi kokku läinud. Tuhandeid poolehoidjaid eraldas üksteisest vaid 80 turvameest, kuna kummalise seaduse tõttu ei olnud politseil esialgu lubatud staadionile sisenedagi. Nimelt on Santa Catarina seaduste järgi jalgpallimängu näol tegemist «eraüritusega» ja selle turvamiseks ei tohi kasutada kohalikke korrakaitsjaid. Märulipolitseinikud jõudsid seega staadionile kaklejaid lahutama alles tükk aega pärast löömingu puhkemist.

Vägivald on Brasiilia jalgpallis suur probleem, kuna see on sageli seotud relvastatud kuritegelike jõukudega. Hinnanguliselt on viimase veerandsajandi jooksul staadionitel ja nende ümbruses hukkunud üle 150 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles