Määrdebussi parkimiskoht Sotši olümpial maksab 10 000 eurot!

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralastel pole ilmselt raske maksta määrdebussi parkimise eest tuhandeid.
Norralastel pole ilmselt raske maksta määrdebussi parkimise eest tuhandeid. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Soome suusatajad on paanikas. Kuskilt tuleb leida 10 000 eurot, et soetada määrdebussi jaoks parkimiskoht Sotši olümpiamängude suusakeskuse lähistel. EOK tippspordijuht Martti Raju selgitab, et lahinguid määrdebusside lubamiseks Sotši on peetud pikalt ning ulmeline hind sõja lõpptulemus.

Paar aastat tagasi hakkasid suusakoondised soetama määrdebusse, mis on soojad ja hea ventilatsiooniga. Kui norralased ja rootslased hakkasid uurima, kas bussidele Sotšis koht ikka leitakse, vastasid mängude korraldajad: ei leita! Venemaal polnud määrdebussi mullugi, nüüd siiski on, nagu veel seitsmel riigil: Norral, Rootsil, Soomel, Šveitsil, Itaalial, USA-l ja Kanadal.

Raju sõnul käinud vaidlus busside ümber igal olümpiadelegatsiooni juhtide koosolekul: «Sel teemal jahuti tundide kaupa, mul tuli tukk peale. Olnuks ka Eestil buss, küll siis võidelnuks isegi.»

Esmalt teatas Venemaa pool, et suusaradade kõrval pole liigset ruumi, seega kasutagu kõik tavalisi määrdebokse ja jutul lõpp. Ent rootslased ei leppinud äraütleva vastusega, rääkis Raju: «Neil on karm daam, Gunilla Lindberg, ROKi asepresident, kes võttis teema käsile.»

Ühesõnaga, mängude korraldajad suruti vastu seina, kuid mitte põlvili. Esmalt tuli Sotšist teade, et kui tahate parklakohta suusaradade kõrvale, sinna, kus määrdeboksid, ajage buss sügisel kohale, sest talvel mägiteel sõita ei saa. Alla võite sõita kuskil kevade paiku.

Bussiomanikud laiutasid vaid käsi ning küsisid, kuhu siis parkida saab. Vastus tuli nädalapäevad tagasi. Parkla on kenasti olemas. Krasnaja Poljanas. Kohe suusakeskuse all, köisraudteega kõigest veerand tundi sõitu. Määrid suusad ära, hüppad vagunisse ja oledki varsti lumel!

Nagu kapitalistlikule riigile kohane, pole parkimine mõistagi tasuta. Bussikoha hind on 10 000 eurot, aga siiski mitte päevas, teatasid korraldajad, vaid kolme nädala eest.

«Selline hind oli ebameeldiv üllatus,» kurtis Soome murdmaakoondise hooldepealik Stefan Storvall ja lisas, et tuhat eurot oleks olnud mingil määral mõistetav, aga kümme tuhat... Teist nii kallist parklat maailmas ilmselt polevat. «Loodetavasti sisaldab parklakoht ka tasu elektri eest, mida määrdebuss tarbib.»

Raju muigas. «Kuskilt tuleb ju Venemaal mängudele kulunud raha tagasi teenida. Ent olümpial ongi hullumeelsed hinnad. Mäletan, kui Eesti tahtis Salt Lake Citys pisikest määrdeboksi lisaks üürida, küsiti selle eest 4000 dollarit. Kui soomlased ja teised nõnda palju maksta ei taha, jätku, taeva pärast, buss koju.»

Eesti Suusaliidu peasekretär Jaak Mae tõdes, et tegelikult on määrdemeestele olümpiamängudel  loodud suurpärased tingimused: «Boksid on suuremad ja ruumi rohkem kui MK-etappidel. Probleeme ei tohiks tekkida.»

Sotši suusarajad avatakse 31. jaanuaril, siis on kohal ka Eesti määrdetiimi liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles