Lance Armstrongi minevikust tuli päevavalgele veel üks räpane saladus

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrongilt võeti ametlikult kõik seitse Tour de France’i esikohta.
Lance Armstrongilt võeti ametlikult kõik seitse Tour de France’i esikohta. Foto: Reuters / Scanpix

Karjääri lõpetanud Itaalia profirattur Roberto Gaggioli tunnistas kodumaisele väljaandele Corriere della Sera, et Lance Armstrong maksis talle 1993. aastal USAs peetud Million Dollar Race’i nimelise mitmepäevasõidu võitmise eest 100 000 dollarit.

«Noor ameeriklasest kolleeg tõi mulle kingituseks panettone (traditsioonilise itaalia jõulukoogi – toim) ja soovis edu. Koogikarbis oli väikestes kupüürides 100 000 dollarit. See kolleeg oli Lance Armstrong,» meenutas tänaseks 51-aastane Gaggioli.

«Lance ütles, et minu meeskond Coors Light oli kokkuleppega nõustunud. Sain nii aru, et asi on juba ära otsustatud,» lisas Gaggioli. Armstrong vajas Philadelphias peetud CoreStates Race’i võitu, et teenida 21 päeva kestnud tuuri peaauhind, miljon dollarit.

Itaallane meenutas, et kaks ringi enne sõidu lõppu oli tal õnnestunud koos Armstrongi, Bobby Julichi ja paari Mercatone meeskonna ratturiga peagrupi eest ära sõita. «Kui Lance mulle märku andis, pöörasin pea kõrvale ja tegin näo, et ma ei pannud tema äraminekut tähele. Ta kihutas teistel eest minema ja võitiski.»

Corriere della Sera lisas, et teised ratturid ei reageerinud Armstrongi äraminekule väga lihtsal põhjusel – nemadki olid kinni makstud. Ühtlasi tsiteeriti toona Mercatones sõitnud Roberto Pelliconit, kes tunnistas: «Lance ja Angelo Canzonieri leppisid 50 peale kokku. Angelo arvs, et jutt käib dollaritest, aga Lance pidas silmas liire. Lombardia tuuril maksiski ta meile 50 miljonit liiri.»

Tollal Motorola meeskonnas sõitnud Armstrong võitis hiljem seitse Tour de France’i velotuuri, kuid jäi eelmisel aastal tiitlitest ilma, sest mõisteti süüdi dopingutarvitamises. Tänavuse aasta alguses tunnistas ta oma dopingupatud ka telesaates avalikult üles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles