EMi finaalis debüteerinud Tribuntsov: viimane ei tahtnud olla

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ralf Tribuntsov basseinis.
Ralf Tribuntsov basseinis. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

«Tuleb tunnistada, et läksin finaali mõttega, et ei tahaks viimaseks jääda. Ilmselt ei ole hea nii mõelda, aga see oli minu eesmärk,» tunnistas ujumise lühiraja Euroopa meistrivõistlustel 100 meetri selilidistantsil 8. kohta jagama jäänud Ralf Tribuntsov. Lisaks elu esimesele individuaalsele finaalikohale püstitas Tribuntsov Taanis toimunud EMil kaks uut Eesti rekordit ja koputas väga jõuliselt ka 50 meetri seliliujumise finaali uksele.

19-aastane Tribuntsov alustas 100 meetri selilidistantsi võimsalt juba laupäeval, kui püstitas eelujumises ajaga 51,65 uue Eesti rekordi. Noormehe hea hoog jätkus poolfinaalis, kus aeg 51,77 tagas talle seitsmenda tulemuse ja elu esimese individuaalse finaalikoha. Eile õhtul toimunud finaalis jäi Tribuntsovi saagiks 8.–9. koht, mida ajaga 51,69 jäädi jagama Itaalia esindaja Niccolo Bonacchiga.

«Olen finaaliga rahul. Natuke jääb kripeldama, et seal uut Eesti rekordit ei ujunud, aga üldiselt kõik õnnestus,» muljetas Tribuntsov vahetult pärast finaali. «Enne finaali ma tegelikult ei mõelnud Eesti rekordile, vaid seadsin eesmärgiks olla 7.–8. koha kandis ja mitte viimaseks jääda. See õnnestus, andsin endast viimaste meetriteni kõik ja jäin üldpildiga rahule,» lisas ta.

Kuigi finaali eel Tribuntsov uue tippmargi püstitamisele ei mõelnud, oli EMil see siiski eesmärgiks seatud. Eelujumises sai küll juba rekordit parandatud, aga Tribuntsov lootis aega finaalis veelgi väiksemaks saada.

«Eesti rekord võiks kindlasti kiirem olla. 51,69 pole halb aeg, aga mu eesmärk oli kõrgem. Samas tuleb mõelda, kas edaspidi on mõtet nii suuri sihte seada, sest olen vanem ja rekordite parandamine läheb keerulisemaks. Vanasti polnud probleemi sekundiga tippmarke uuendada, aga nüüd enam ei tule nii kergelt,» nentis Tribuntsov.

Finaalikoha ja 100 meetri seliliujumise rekordi kõrval püstitas Tribuntsov Taanis uue Eesti tippmargi ka 50 meetri selilidistantsil, kui sai meeste 4 x 50 meetri kompleksujumise teatevõistluses kirja aja 23,90. «Eks ma tahtsin selle aja viia alla 24 sekundi ning olen selle rekordi üle väga õnnelik. Meeldiv näha, et suudan tasapisi ka 50 meetrit juba hästi ujuda,» rääkis Tribuntsov teatevõistluse kohta.

Avavahetust ujunud Tribuntsov finaalis enam nii kiiret aega ei näidanud, ent Eesti koondis ujus siiski välja 7. koha ning aja 1.35,62, mis oleks olnud uus Eesti rekord. Võistluse järel aga nelik, kus lisaks Tribuntsovile ujusid veel Martti Aljand, Martin Allikvee ja Pjotr Degtjarjov, diskvalifitseeriti, sest Aljand oli oma vahetuse üle võtnud kaks sajandikku liiga vara. Tribuntsovi sõnul neljapäevane tulemuse tühistamine teda liigselt ei ärritanud.

«Mina väga kurb ei olnud. Seal võeti maha ka meeskondi, kes oleksid medalite eest ujunud, ja eks see võib kõikidega juhtuda. Minu jaoks jäid need emotsioonid neljapäeva ja edasist võistlust küll ei seganud,» rääkis avavahetust ujunud Tribuntsov.

Lisaks teatevõistlusele näitas Tribuntsov 50 meetri selilidistantsil head aega ka individuaalvõistlusel, kui pääses poolfinaali, ent pidi ümberujumise järel loovutama finaalikoha vaid kolm sajandikku kiiremini ujunud türklasele Baslokav Iskenderile.

Teatenelikus teist vahetust ujunud Martti Aljand oli Tribuntsovi kõrval ainuke eestlane, kes EMil individuaalalal finaali jõudis. Aljand sai 100 meetri kompleksujumises 7.–8. koha, sest finaalis ujus temaga sama aja 53,40 ka Iisraeli esindaja Gal Nevo. Ujumiskoondise peatreeneri Riho Aljandi sõnul võib tiitlivõistlusega kokkuvõttes rahule jääda.

«Martti ujus välja tulemuse, milleks ta oli võimeline. Tema lühike ettevalmistusaeg ei oleks rohkemat võimaldanud. Tribuntsovi finaalipääs ja sealne esitus olid väga head, tema on lausa topeltaplausi väärt. Seekordne EM polnud meie jaoks ehk nii särav, aga on hea meel, et noored püstitasid mitu isiklikku rekordit ja järelkasv tuleb peale,» võttis Aljand tiitlivõistluse kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles