Kümme tiitlivõistlust, mida spordifänn peab nägema

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvas tahab näha, kuidas meite mees olümpiamedali võidab.
Rahvas tahab näha, kuidas meite mees olümpiamedali võidab. Foto: Liis Treimann

Võistlused, mille näitamata jätmine on vastuvõetamatu.

Kui raha on vähe, siis on raha vähe ja Eesti Rahvusringhääling peab valima, milliseid spordisaateid teleriekraanile toob, milliseid mitte. Mõistagi tunnevad ennast puudutatuna need, kelle ala telerisse ei mahu. Et neile tehakse liiga, ei arvestata rahva soovidega ning üleüldse on mängus kallutatud jõud. Postimees järjestas spordisündmused, mida tuleks hetkeseisu arvestades esmajärjekorras üle kanda. Rahapuudusel tuleks lõikama hakata tagumisest otsast.

Selge see, et vaidluse toel kaugele ei jõua. Iga spordiala lööb lauale statistilised andmed, mille valguses särada ja mida on keeruline ümber lükata. Eesti Jalgratturite Liidu asepresident Enn Veskimägi ei eksinud, kui teatas, et Tour de France’i vaatab kohapeal 15 miljonit inimest, jalgpalli MMi ainult 3,1. Ent kui paljud vaataksid jalgpalli, kui staadion mahutaks piiramatul hulgal rahvast ning pileti eest ei tuleks välja käia sadakonda eurot? Ning kokkuvõttes ei ütle need arvud Eesti rahva telehuvi kohta midagi.

Üks, mis tiitlivõistluse ekraanile toomise vältimatuks teeb, on Eesti koondise või sportlaste osalemine. Kindlasti leidub võrkpallifänne, kes naudiks EMi ka siis, kui meite mehed (või naised) ei osale, ent nemad ei ületa kriitilist massi.

Niisiis, edetabeli esikümme tiitlivõistlustest, mida ETV üle kandma peaks. Rahvuskoondiste valikmängud nimistusse ei kuulu, sest nende näitamise kohustust täidetakse üsna eeskujulikult.

1. Suveolümpiamängud

Midagi pole teha, suveolümpia on suurima vaatajaarvuga spordiüritus maailmas ning riik, mis seda üle ei kannaks, ei vääriks riigi nime. Kusjuures nüüd, kus olümpia teleõigusi jagatakse ka erakanalitele ja võistlused jõuavad internetti, võib vaataja jälgida just seda, mida soovib. Ainus oht on saada olümpiamürgitus.

2. Taliolümpiamängud

Olümpia on olümpia, toimugu suvel või talvel. Olümpia ületab spordi piirid ja muutub (massi)kultuuri sündmuseks. Võtke või jätke, kuid isegi taliolümpia avamist vaatab üle maailma sama palju rahvast kui jalgpalli MMi finaali. See ütleb kõik.

3. Jalgpalli MM

Jalgpalli MMi mittenäitamine on vastuvõetamatu, ütles meie peaminister Andrus Ansip. Jalgpall, kui seda mängivad planeedi parimad, pole enam jalgpall, vaid midagi enamat. Taas Ansip: «Olen spordisõber. Kui rahvusringhääling jalgpalli maailmameistrivõistlusi ei näitaks, oleksin väga pettunud.»

4. Korvpalli EM

Korvpall on meie mäng. Ainult et kas EMil leiduks hulgaliselt vaatajaid, kui Eesti koondis ei mängiks? Tuleval EMil mängib, sestap on see võistlus edetabelis sedavõrd kõrgel kohal. Küll aga jääksid korvpalli EM ja MM eestlasteta edetabelist välja. Või? Vaidluse koht kindlasti.

5. Kergejõustiku MM

Kahjuks on kergejõustiku MM telepildi järgi pigem Aafrika tšempionaat jooksualadel ning see vähendab ilmselt ka eestimaiste vaatajate arvu. Kui saaks jälgida kümnevõistlust, odaviset, kettaheidet, kaugushüpet ja muid väljakualasid otsast lõpuni, oleks ägedam. Aga kergejõustikuta suvi on ikkagi kuidagi tühi.

6. Suusatamise MM

Eesti rahval on erakordne suusageen, mis toob teleri ette ka siis, kui omadel pole poodiumile asja. Saab vähemalt vaadata norralaste heitlust muu maailmaga, meenutada kuldset möödunut ja kiruda hukkaläinud (suusa)noorust. Kas keegi kujutab ette talve suusatamise MMita?

7. Kergejõustiku EM

Kergejõustiku EM on esmatähtis seepärast, et eestlasi võistleb seal palju ning lootus medaleid võita on suurem kui MMil.

8. Jalgpalli EM

Kui Eesti koondis jalgpalli EMile jõuaks, tõuseks võistlus hoobilt edetabelis 4. kohale. Ühest küljest on jalgpall ilma Brasiilia ja Argentinata ikka jalgpall, aga kui seepärast jääks näitamata kergejõustik ja suusatamine... Kas Eesti rahvas lepiks sellega?

9. Tour de France

Tour on olulisim rattavõistlus maailmas, võimas üritus, aga kui eestimaalasi stardis pole, jõuavad tundide kaupa ekraani ees istuda vaid fännid.

10. Laskesuusatamise MM

Laskesuusatamise MMi menu peitub traditsioonides ja põnevuses, ent kui see võistlus asendatakse vehklemise või maadluse MMiga, siis süda ei nutaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles