Teigamägi: dopingusüüdistused on anonüümsed ja udused, kuid uurimist väärt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Teigamägi
Erich Teigamägi Foto: Peeter Langovits

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et Tartu arst Vitali Bernatski andis aastatel 1995-2007 Eesti tuntud kergejõustiklastele dopingut. Ained, mida Bernatski süstis või andis, olid genotropiin ehk kasvuhormoon ja Recormon ehk erütropoetiin – lühidalt EPO. Eesti Kergejõustiku Liidu president Erich Teigamägi lausus Raadio Kuku hommikusaatele Ärataja süüdistusi kommenteerides, et luges doktor Bernatski nime täna hommikul lehest esmakordselt.

«Esmamulje on selline, et artiklis on toodud küllaltki tõsised süüdistused – esmamuljel on nad anonüümsed ja udused, aga muidugi piisavalt tõsised, et nendega tegeleda, sest kui keegi on sellise sammu astunud (keelatud ainete kasutamise paljastanud – toim), siis tuleb astuda teine ja kolmaski ning vaadata, kas ja kes on süüdi,» lausus Teigamägi. «Doktor Bernatski nime lugesin mina aga esmakordselt hommikul lehest ning seda, kes võib olla artiklis ära toodud nime Margus K. (väidetav dopingainete vahendaja – toim) taga, ei taha ma ka esialgu pakkuda, et mitte alusetuid süüdistusi õhku visata,» lisas ta.

«Ma ei sa  mõistagi öelda, et tean kõike, millest on aastatel 1995-2007 vastavates ringkondades räägitud, kuid kahtlustused, mis on selles loos üles visatud, tulevad mulle uuena, ning sellele, mil viisil või kuidas oleks antud juhul olnud võimalik dopingutarvitamise jooksul võidelda, pole mul pärast artikli lugemist veel olnud aega mõelda,» sõnas ta.

Teigamägi on enda sõnul Eesti Päevalehe artikliga tutvunud küllaltki lühidalt. «Esimesest lugemisest märkan aga, et üheks põhjenduseks on rääkimisel olnud majanduslikud põhjused, nagu arst ajakirjanikule kommenteeris. Kuid on sada protsenti kindel, et tema väiteid on vaja uurida ning võime ja pädevus selleks on Eesti Antidopingu sihtasutusel olemas,» lausus Teigamägi artiklis toodud fakti kohta, et doktor Bernatski on esitanud retseptid ja väljavõtted selle kohta, milliseid aineid ta ostis.

«Meie kergejõustikuliidus ei käi igaühe külmkapi juures, kuid meie ülesanne on sportlasi ohtudes teavitada ja organiseerida kontrolli, seejuures rõhutan, et oleme üks väheseid organisatsioone Eestis, kes kutsub dopingukontrolle spetsiaalselt võistlustele – mõistagi oma majanduslike võimete piires, kuna see maksab päris palju,» märkis Teigamägi. «Oluline on aga, et mitte keegi pole süüdi, kuni teda pole süüdi mõistetud, ning selles loos pole välja toodud ühtegi nime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles