Natsitervitus jätab tippjalgpalluri MMilt kõrvale

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josip Simunic.
Josip Simunic. Foto: SCANPIX

Horvaatia jalgpallikoondise veterankaitsja Josip Simunic sai vaenuõhutamises süüdistatuna rahvusvaheliselt jalgpalliliidult FIFA karmi karistuse, mis ei luba tal osaleda tuleval suvel Brasiilias toimuval MM-finaalturniiril.

FIFA määras Simunicile 23 700 eurot trahvi ja lisaks koguni kümnemängulise koondisekeelu, põhjuseks 35-aastane kaitsja käitumine pärast play-off’is saadud 2:0 võitu Islandi üle. Simunic ärgitas Horvaatia fänne kaasa laulma laulu, mida FIFA hindas diskrimineerivaks ja teatud rahvusrühmade suhtes solvavaks. Simunic ise on kategooriliselt igasuguseid poliitilisi kavatsusi eitanud.

Zagrebis toimunud mängu järel haaras Simunic mikrofoni ja hüüdis sinna «kodumaa eest», millele fännid skandeerisid vastuseks «valmis!». Probleem on aga selles, et antud hüüdlauset kasutas 1945. aastal ära keelatud natsimeelne liikumine Ustasha, mis valitses Horvaatiat Teise maailmasõja ajal, hukates koonduslaagrites tuhandeid serblasi ja juute.

«Asjaolusid ja eeskätt rikkumise ränka olemust arvestades otsustas FIFA komitee kehtestada mängijale kümnemängulise keelu. Samuti ei lubata tal nende kümne mängu jooksul läheneda ühelegi staadionile, kus Horvaatia koondis mängib,» vahendab BBC FIFA otsust. Horvaatiat 105 korral esindanud Simunic jääb seega tõenäoliselt ilma ka võimalusest tõusta koondise kõigi aegade rekordinternatsionaaliks – praegu on temast eespool vaid Darijo Šrna 110 ja Stipe Pletikosa 109 mänguga. Simunic on osalenud kahel MM- ja kolmel EM-finaalturniiril.

Kaitsja ise nimetas otsust kohutavaks. «Isegi mõte, et keegi võiks mind pidada viha või vägivalla õhutajaks, on hirmus. Olen horvaat, kes sündis ja kasvas väljaspool oma kodumaad,» lausus Austraalias sündinud Simunic. «Seostan kodu armastuse, soojuse ja positiivse võitlusega – kõige sellega, mida näitasime väljakul, et MM-pilet välja võidelda.»

Horvaatia kuulub MM-finaalturniiril A-gruppi ühes Brasiilia, Kameruni ja Mehhikoga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles