Vana korvpallur arvab: positiivselt Rockist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

1.

Ei saa nuriseda, Rockil on viimasel ajal läinud hästi. Ei saagi ju nuriseda, kui järjest on võidetud kümme mängu: viis Eesti liigas ja karikavõistlustel, kolm eurosarjas ja kaks Balti liigas. Magusaimad on neist muidugi võidud EuroChallenge’i turniiril (Södertäljega 99:65, Ventspilsiga 81:63 ja Viini meeskonnaga 83:60), sest vaieldamatult peaks edu selles sarjas olema ja jääma Rocki peamiseks eesmärgiks (kui just tulevikus veel kõrgemasse sarja ei pürita).

2.

Korvpall on üks omapärane mäng. Ühest küljest räägitakse, et tegemist on meeskonnamänguga ning väga oluline on kõikide mängijate omavaheline korralik kooskõla. Loomulikult on see õige jutt.

Teisalt aga räägitakse, et ka üksikul mängijal võib olla väga suur roll ja seda mitte ainult ühes mängus, kui sel mängijal on «hull» päev. Rocki treenerid on ka ise rääkinud, et leeduka Augustas Peciukeviciuse roll meeskonnas on vägagi määrav, tema ajab mängu niiöelda käima ning just tema vigastuse pärast alustati eurosarja kahe kaotusega.

Loomulikult on seegi õige jutt, sest ka viimases euromängus Viini meeskonnaga tõmbas mängu käima just Peciukevicius (muuseas, pakun, et sellega tegi Viini Zepter ühe oma vigadest, et pani Peciukeviciust alguses katma hästi lühikese Benedikt Daneki (175 cm), see aga lasigi leeduka ja Rocki pidurdamatult hullama – 8:0 eduseisu tegidki kaks Rocki leedukat).

Aga veel ühe mehe rollist viimase euromängu näitel. Viini meeskonna vaieldamatu liider on eelmistes mängudes olnud tagamängija Nikola Pavlicevic.

Kui lugeja nüüd viitsib läbi seedida statistikanumbrid, siis need just Pavlicevici liidrirolli rõhutavadki. Mängus Södertälje vastu olid Pavlicevici numbrid järgnevad: 35 minutit, 25 punkti, visked 22/10, vabavisked 0/0. Järgnevates mängudes on tema numbrid olnud samast klassist: Rocki vastu Austrias 24 minutit, 18 punkti, visked 11/3, vabavisked 14/10, Ventspilsi vastu 37 minutit, 16 punkti, visked 15/5, vabakad 6/5 ning uuesti Södertälje vastu 38 minutit, 19 punkti, visked 11/6 ja vabakad 4/3. Vaieldamatu liider ja väga resultatiivne mängija.

Nüüd aga vaadakem ja võrrelgem, mida tegi see mees Rocki vastu Tartus.

Minuteid vaid 17, punkte vaid 5, visked vaid 6/1, vabavisked 2/2. Kas tal oli lihtsalt halb päev? Oh ei, Tanel Kurbas võttis algusest peale (ja teised loomulikult aitasid) selle mehe kaitses nii kinni, et Pavlicevicil – ja temaga koos ka kogu Viini meeskonnal – oli mänguisu korralikult rikutud. Üks mees võib palju teha, aga ühe mehe puudumine võib ka palju rikkuda.

3.

Eelnev näide illustreerib ju seda põhitõde, et korvpallimäng – ja eriti edukas mäng – algab kaitsest.

Tegelikult illustreerivad seda väidet ka Rocki viimase kümne mängu endale visata lastud punktid (60, 66, 65 – Södertälje, 79, 62, 67, 63 – Ventspils, 59, 60 – Viin, 65). Kui paljude Eesti satside vastu pole see teab kui eriline saavutus, siis Balti liigas ja eriti eurosarjas on see vaieldamatult kõva sõna. Rock on kaitses vastaste oskused selgelt läbi hammustanud ning viimastes mängudes on kaitses enam-vähem korralikult hakkama saanud ka uus leedukas Vilmantas Dilys.

Omal ajal rääkisid mitmed treenerid, et seda mängu ei saa mängida sirgete jalgade ja lödide sõrmedega. Loodetavasti räägivad tänased treenerid sedasama.

Esimene tähendab eelkõige korralikku kaitsemängu, teine aga pidevat valmisolekut rünnakul söödud – ükskõik kui hullud need ka pole – korralikult kätte saada. Tänapäeval tähendab see sõrmede jutt aga ka seda, et korvi alt peavad pikemad mehed palli pealt suruma. Kindlasti pole see vaid efektne mäng, eelkõige on see kindla peale punktide äratoomine, sest otsustavates mängudes võib igal punktil olla võidu või kaotuse kaal.

Kui Rock oli Viini meeskonna vastu paarikümne punktiga peal, siis võis ehk lödide sõrmede pärast tehtud pallikaotused kohati andeks anda (tegijal ikka juhtub), kuid tõsistes mängudes ei tohiks niisuguse asjaga mitte kuidagi leppida. «Maa sisse löödud» kaks punkti või kiirrünnakust toodud kindlad punktid on kaks punkti tablool ja meie meeskonna käes ning neid ei võta sealt enam keegi ära ... Hoia vaid vastased 65 punkti peal ...

Kõik see kehtib ka eurosarja viimases alagrupimängus, kui kõik on ühel kaardil mängus Södertälje meeskonnaga.

4.

Vanasti unistasin ma All Stars ketsidest, nüüd unistan sellest, et Rocki mängud, eriti võitudest saadav emotsioon, ei jääks vaid ülikooli võimla seinte vahele. Näiteks võiks Tasku suurel reklaamiekraanil kohe pärast võitu ilmuda vastav teade – nii saavad oma emotsiooni ka sel ajal valgusfoori taga seisjad.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles