Väidetav dopinguvahendaja: Bernatski tegeles väljapressimisega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Postimehel õnnestus intervjueerida inimest, keda väidetavalt sportlasi dopinguga varustanud Tartu arst Vitali Bernatski nimetas sportlastest klientide vahendajaks. Tegemist on endise kergejõustiklasega, kes nõustus eile ennelõunal küsimustele vastama vaid juhul, kui tema nime ei avalikustata. Eile õhtul ütles aga Bernatski «Aktuaalsele kaamerale», et see mees on Margus Kübar.

Eilses Päevalehes esines Bernatski ülestunnistusega, et on aastaid vahendanud Eesti sportlastele dopingut. Põhjus, miks ta alles nüüd paljastusega lagedale tuli, peitub aga rahavaidluses Postimehe intervjueeritavaga.

Vitali Bernatski jutust selgub, et olid dopingu vahendamises üks võtmetegelasi. Kas sa oskad ütelda, miks ta otsustas esineda avaliku süüdistusega? Kas plaanid vastukäiku – näiteks algatada Bernatski vastu kohtuprotsessi?

Ärilise ebaedu pärast soovitakse kätte maksta. Juba viimased aasta aega on Bernatski üritanud erinevate ähvarduste abil minult raha saada. Näiteks esitati tuttavate kaudu nõudmisi, et ma maksaks kinni mingid kohtukulud…  ma ei tea, see tundus juba siis väljapressimisena.

Miks ma peaksin Bernatskile raha maksma, kui ma talle võlgu ei ole? Mina raha ei maksnud.

Kas Bernatski ähvarduste hulka kuulus ka väidetava dopinguloo avalikustamine?

Jah, ta ähvardas sellega. Imelikul kombel oli ähvardus seotud laiema hulga inimestega, keda kõiki pidi see puudutama. Nimesid seejuures ei nimetatud. Kui ma oleksin millegi sellisega tegelenud, siis ma ju kardaks midagi.

Läheme loo algusesse. Kas sa oled kasutanud Vitali Bernatski kui arsti teenuseid – kas ta ravis sinu ärevus- ja südame rütmihäireid?

Jah, ta ravis mind. Seda ma ei eita.

Kas sa vahendasid sportlasi Bernatski vastuvõtule ning aitasid organiseerida nende dopinguga varustamist ja manustamist?

Ma ei ole vahendanud sportlasi tema vastuvõtule ja mingist dopingust ei tea mina midagi. Ta tegutses oma praksisega avalikult ning tõenäoliselt oli tal mitmeid kliente.

Päevalehes ilmunud artiklis väitis Bernatski siiski, et just sina olid see, kes sportlasi tema vastuvõtule vahendas.

Kordan veel: ma ei ole vahendanud sportlasi tema vastuvõtule. Proua Anvelt (EPLi ajakirjanik Kärt Anvelt – toim) nimetas minuga peetud telefonikõnes erinevaid sportlaste nimesid, aga ausalt öeldes paljudega neist ei suhelnud ma tol ajal üldse. Ma ei tea, kust need nimed võetud on.

Bernatski väidab ka, et sportlaste visiitide eest maksid sina. Selle jutu põhjal võib sind pidada vahemeheks, kes teenis omakorda sportlaste vastuvõtule organiseerimisest omakasu. Kuidas süsteem toimis?

Mina olen maksnud ainult oma vastuvõttude eest.

Kas sul oli Bernatskiga ärisuhe ja sa aitasid tal saada laenu?

Ma viisin Bernatski kokku inimestega, kes laenu andsid, aga ma ei tea, kellele see laen täpselt läks. Tean vaid, et laenu oli vaja Kirby tolmuimejate ärile OÜ-le Dikholm, kus tegutsesid Vitali Bernatski kasutütar Olga Zadumova ja tema väimees Aleksander Leinik. Üheski lepingus ma osaline ei ole.

Hiljem kuulsin tuttavatelt, et neil on probleeme laenu tagasi saamisega, ning tuttavate palvel kohtusin Vitali Bernatskiga ja palusin tal laen tagastada. Tean, et tuttavatel oli raha tagasi saamiseks pikk protsess, mis viis OÜ Dikholm pankrotimenetluseni. Bernatski kasutütar ja väimees suutsid võlausaldajatele ja teistele inimestele suurema hulga probleeme tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles