Bernatski juhtumi uurimist alustatakse jaanuaris

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Priit Simson

Eesti Olümpiakomitee ja Eesti Antidopingu komisjon, kes asub uurima Tartu endise doktori Vitali Bernatski väiteid, et ta on vahendanud aastaid Eesti kergejõustiklastele ja suusatajatele dopinguaineid, alustab tegevust jaanuaris.

Komisjoni kõneisiku Kristjan Pordi sõnul on esialgu põhjust kutsuda ärakuulamisele kaks inimest – Bernatski ja esimesena loo avalikustanud Päevalehe ajakirjanik Kärt Anvelt.

Nende kahe inimese kaudu soovitakse saada teada nimesid, kellele Bernatski aastatel 1995–2007 dopinguaineid vahendas.

«Jah, me oleme juttude tasandil kuulnud ka nimesid, kes selle looga seotud, kuid ainult juttude põhjal pole meil põhjust kedagi ärakuulamisele kutsuda,» selgitas Port, kelle sõnul lepiti komisjoni esimesel koosistumisel kokku, millised on üldse eelseisvad ülesanded ja mida tuleb olukorra selgitamiseks teha. «Kõigepealt tuleb meil saada selgust, kui tõsise informatsiooniga on üldse tegemist. Lihtsalt ajalehes avaldatud artiklite põhjal pole meil võimalik uurimist alustada.»

Kuigi prokuratuur teatas, et väidetav dopingulugu on nende silmis juba aegunud ning seepärast pole uurimist võimalik algata, loodab komisjon ka Eesti riigi abile.

«WADA reeglite järgi saab uurida kuni kaheksa aasta taguseid asju. Eesti on nende reeglitega nõustunud, seega tuleb WADA ja riigi seadused ühildada,» rääkis Port.

Kuna Bernatski on väitnud, et tegutses kuni 2007. aastani, mahub see rahvusvaheliste dopingureeglite järgi uurimist ja karistamist väärt tegude hulka. Samas nentis Port, et kõik on kinni ikkagi Bernatski tunnistuses. Kui ta uurimiskomisjonile midagi ei ütle, on ka suurema uurimise algatamine ebatõenäoline. Bernatski väitis kolmapäeval Postimehele, et ei kavatse komisjonile tema kaudu dopingut saanud sportlaste nimesid ütelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles