Maksuamet: riik leidku lahendus

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Stipendiumide süsteemi kadumine on Eesti (noorte)spordile hukatuslik. Seda tõdes maksuamet oma kirjas kultuuriministeeriumile.

«Juhime tähelepanu, et kui maksuhaldur jätkab riskianalüüsile tuginevalt nimetatud sektoris stipendiumide maksmise kontrollimist ning tuvastab, et tegemist on varjatud töötasude maksmisega, siis suurem osa neist ühingutest pole võimelised määratud maksukohustust täitma ning võivad lõpetada tegevuse, mistõttu võib jääda sisustamata seni spordiga tegelenud laste ja noorte vaba aeg ning riigi hilisem tegevus laste ja noorukitega seotud probleemide lahendamisel on kulukas.

Oleme arvamusel, et antud probleemile on vajalik leida riigi tasandil jätkusuutlik lahendus,» märkis maksuamet juba suvel kultuuriministeeriumile saadetud kirjas.

Kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil sõnab alustuseks, et makse tuleb maksta ning stipendiumi eristamine töötasust on lihtne: «Kui kohtunik vilistab mängu, saab ta selle eest palka, kui käib kursustel, saab stipendiumi.»

Valitsusele esitatakse jaanuari lõpus võimalikud kompensatsioonimehhanismid, et toetada klubisid treeneritele palga maksmisel.

«Samas pole asjad nii lihtsad,» tõdeb Seil. «See, kui klubid ütlevad, andke meile raha, siis hakkame korralikuks, ei ole õige. Meil on siin variandid, kuidas saaks klubisid aidata läbi alaliitude või maakondlike spordiliitude. Lõime jämedalt kokku, et vaja oleks ligi neli miljonit eurot. Millise süsteemi riik valib ja palju raha eraldab, kui üldse, sõltub valitsusest. Samas võiksid omavalitsused samuti midagi teha, neil on, mille arvelt klubisid toetada.»

Paraku käib praegusel juhul jutt lastespordiklubide treenerite töötasust. Ent stipendiumi saavad ka profisportlased, kohtunikud... Kas seegi on töötasu?

Seil: «Seda otsustab maksuamet. Meie liigume samm-sammult ning üritame esialgu treenerite probleemi lahendada.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles