Norra käes on suusamaailmas võim ja vägi

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naiste võimas trio. Astrid Jacobsen, Therese Johaug ja Heidi Weng.
Norra naiste võimas trio. Astrid Jacobsen, Therese Johaug ja Heidi Weng. Foto: AFP/SCANPIX

Norralased, kes polnud seni Tour de Ski’l triumfeerinud, said naiste seas kolmik-, meeste seas kaksikvõidu.

Norralased pesid tänavusel Tour de Ski’l maha aastatega kogunenud häbi – kui seni polnud neil suusatuurilt ette näidata ainsatki esikohta, siis nüüd tegid naised auhinnalaual puhta töö ning mehed saavutasid kaksikvõidu. Sealjuures ei triumfeerinud sugugi Norra suusajumal Petter Northug ega -jumalanna Marit Bjørgen, vaid Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby.

Norralased valitsesid seekordset Tour de Ski’d täielikult ja lõplikult. Rivaalidele kingiti kõrgeid kohti üksikutel etappidel, kuid üldvõidu hõngu neil tunda ei lastud.

Naistel kulges Touri otsustav etapp ennustatud stsenaariumi järgi. Mägede kuninganna Therese Johaug – norralanna on olnud kolmel korral lõputõusu kiireim – püüdis Astrid Jacobseni kiirelt kinni ning ületas esimesena lõpujoone.

«Unistus võita esimese Norra suusatajana Tour de Ski on saanud teoks,» teatas Johaug, kui oli pärast ränka turnimist jalad taas alla saanud. «Finišijoont ületades tulid pähe igasugused mõtted. Meenutasin möödunut, et kui palju ma selle võidu nimel oma elust olen andnud ja ohverdanud, kuid võin öelda: asi on seda väärt.»

Johaug tunnistas, et esikoha nimel käis halastamatu võitlus. «Iga sekund tuli äärmiselt raskelt, kuid ühel hetkel sai selgeks, et ma võin suusatuuri võita, ning sealtmaalt andsin endast veelgi rohkem. Tour de Ski on aga nüüdsest ajalugu, ootab Sotši olümpia ning seal sooviksin ma samuti mõne medali võita.»

Sundby, kes võitis talve alguses ka Kuusamo minituuri, kasvatas edu tasapisi, kuid kindlalt, noppides preemiasekundeid suisa viielt etapilt, ka sprindis, kus oli kahel korral kolmas – milline mitmekülgsus!

Lõputõusule startis Sundby kindla liidrina ning tal polnud vaja muud kui kohta hoida ja end mitte koomasse sõita. Sellega tuli Norra meeskonna liidriks kerkinud Sundby kenasti toime.

Finišis muutus Sundby emotsionaalseks ja saatis alustuseks Norra meedia kaudu tervitused oma perekonnale ja lähedastele. «Need on küll tavapärased sõnad, kuid tulevad südamest. On väga palju inimesi, kelle olen tänu võlgu – pere, sõbrad, toetajad, abilised. Tour de Ski’l pole kerge triumfeerida, kuid ma võin kinnitada: võitmine on uskumatult magus. Kuid võin öelda sedagi, et võidule eelnes meeletult palju tööd.»

Sundby ei tahtnud palju rääkida ning palus ajakirjanikke: «Ärge küsige minult enam, ma hakkan nutma.»

Teise koha sai elu esimest suusatuuri sõitnud Chris Jespersen, Norra kolmikvõidu rikkus üllataja Austriast Johannes Dürr, kes lõputõusul alistas suure Northugi enda.

Eestlastest pole just palju rääkida. Laupäeval noppis Karel Tammjärv 10 km klassikasõidus 30. koha eest ühe MK-punkti ja sai kokkuvõttes 45. koha. Eesti parima aunimetus kuulub 42. koha saanud Tatjana Mannimale.

Tour de Ski

Naised: 1. Therese Johaug (Norra) 2:04.16,4, 2. Astrid Jacobsen (Norra) +20,4, 3. Heidi Weng (Norra) +2.50,4, 4. Krista Lähteenmäki (Soome) 2.58,1, 5. Kerttu Niskanen (Soome) +3.18,1, 6. Anne Kyllönen (Soome) +3.50,2... 42. Tatjana Mannima +16.19,9.

Mehed: 1. Martin Johnsrud Sundby (Norra), 2:33.02,6, 2. Chris Jespersen (Norra) +36,0, 3. Johannes Dürr (Austria) +1.05,9, 4. Petter Northug (Norra) +1.49,5, 5. Sjur Røthe (Norra) +1.55,7, 6. Aleksandr Legkov (Venemaa) +2.33,6... 45. Karel Tammjärv +14.34,8, 47. Raido Ränkel +15.06,0.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles