Mitu suusatähte ei pääse praeguse seisuga kummaliste reeglite tõttu Sotši OMil starti

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ted Ligety loodab siiski olümpial oma meelisaladel startida.
Ted Ligety loodab siiski olümpial oma meelisaladel startida. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur AP kirjutab, et Sotši olümpiamängude eel valitseb oht, et mitmed mäesuusastaarid ei saa OMil soovitud aladel osaleda. Praeguse seisuga on õhus võimalus, et Sotšis ei pääse soovitud aladel starti Bode Miller, Lindsey Vonn, Ted Ligety, Benjamin Raich, Anna Fenninger ja Kathrin Zettel.

Nimelt on segadust tekitamas reegel, mis peaks aitama väiksemate riikide sportlasi olümpiapääsme hankimisel. Eelmisel aastal võeti vastu reegel, mis näeb ette, et olümpiamängudel osalemiseks peavad sportlased läbima eelmise ja käimasoleva hooaja jooksul teatud arvu võistlusi, et üldse starti pääseda.

Tehnilistematel aladel nagu slaalom ja suurslaalom tuleb nimetatud aja jooksul läbida viis võistlust. Kiirusaladel (kiirlaskumine, ülisuurslaalom ja alpi kahevõistlus) peab iga sportlane iga distantsi läbima kolmel korral. Reeglid tähendavad näiteks seda, et meeste alpi kahevõistluses ei saa starti asuda Miller, Ligety ja Raich. Samas võiks Vonn olümpial osaleda vaid kahel alal: kiirlaskumine ja ülisuurslaalom. Naiste alpi kahevõistluse peaksid aga vahele jätma Fenninger ja Zettel.

«Tegemist on lollusega. See ei ole hea reegel. Tugevamatel riikidel peaks olema õigus saata starti oma kõige tugevamad sportlased,» teatas Austria Suusaliidu president Peter Schroecksnadel.

Rahvusvahelise Suusaliidu poolt teatas meeste mäesuusatamise MK-sarja direktor Gunter Hujara seepeale, et reeglites tehakse enne olümpiat vajalikud muudatused. «Tegeleme asjaga. Mõne päeva jooksul võivad tulla mõningad muudatused. Praegu ma rohkem täpsustada ei saa,» märkis Hujara.

Praegused reeglid märgivad, et arvesse ei lähe ainult MK-sarja võistlused, vaid kokku loetakse osalemiskorrad ka Europa Cupil ja teistel FISi võistlustel. Seetõttu korraldaski Austria Suusaliit eelmisel nädalal Innerkremsis FISi alpi kahevõistluse etapi. Lõpuks võitis võistluse tiimi peatreeneri Mathias Bertholdi poeg Frederic Berthold. Esialgu plaanis Austria koondis starti saata ka Raichi, kuid siiski loobus sellest, kuna jätkuvalt loodetakse reeglite muutmisele.

Samas on Innerkremsi selleks nädalaks veel planeeritud FISi naiste alpi kahevõistluse etapp. «Tegemist on täieliku totrusega, kui olümpiale pääsemiseks tuleb selle jaoks sportlastele lisavõistlusi korraldada,» teatas ameeriklaste leerist nende mäesuusaosakonna juht Patrick Riml.

Nii on näiteks mullu alpi kahevõistluses maailmameistriks tulnud Ligety osalenudki kahe hooaja jooksul vaid ühel alpi kahevõistluse võistlusel (MMil) ja seetõttu peaks ta OMil sellel alal starti pääsemiseks osalema enne veel kahel võistlusel. «Kui nad ei luba parimaid sportlaseid starti, siis tegemist on absurdse olukorraga. See ei olekski ju päris võistlus ... Küll nad asjas selgusele jõuavad ja lasevad ikka parimad starti. Muidu oleks asi igasuguse loogika vastane,» sõnas Ligety, kellel on 2006. aasta Torino olümpialt ette näidata kuldmedal apli kahevõistluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles