Skandaalne Landis: Armstrong tarvitas dopingut!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Floyd Landis
Floyd Landis Foto: Reuters / Scanpix

USA jalgrattur Floyd Landis tuli lagedale viimase aja skandaalseima avaldusega, kuulutades seitsmekordse Tour de France’i võitja Lance Armstrongi valemänguriks.

Landis, kes jäi pärast 2006. aasta Tour de France’i üldvõitu ise dopinguga vahele ja pidi tiitlist loobuma, saatis 30. aprillil USA alaliidu tegevjuhile Steve Johnsonile avameelse e-maili. 34-aastane Landis kirjutab, et kasutas testosterooni alates 2002. aastast. Kuid miks ta otsustas alles nüüd oma suu puhtaks rääkida?

«Mõned asjad, mida tean, aeguvad sel või järgmisel kuul. Kui ma ei räägi nüüd, siis pole seda mõtet kunagi teha. Tahan oma südametunnistuse puhtaks saada ega soovi olla osa sellest probleemist,» ütles USA kontinentaalmeeskonnas Bahati Foundation sõitev Landis ESPNile.

Landise sõnul tutvustas tema kunagise meeskonna US Postali eestvedaja, praegu RadioShacki juhtiv Johan Bruyneel talle 2002. aastal testosterooni. Landis lisas, et pidas toona Armstrongiga pikki EPO testimise arenguid puudutavaid vestlusi. 2003. aastal sai Landis enda sõnul Armstrongile külla sõites oma esimese doosi EPOt.

«Sain juhiseid Lance’i koju minekuks ja EPO saamiseks Bruyneelilt. Esimene kord anti mulle EPOt maja peaukse juures ja seda nägi pealt Armstrongi endine naine,» kirjeldas Landis. «Pakendi peal oli nimi Eprex ja see sisaldas kuut eeltäidetud süstalt. Süstisin neid veeni mõned nädalad enne Vueltal võetud vereproove ja ma ei jäänud vahele.»

1992. aastal profiks saanud Armstrong pole kunagi andnud positiivset dopinguproovi. Landise avaldusse tuleb suhtuda skeptiliselt eriti pärast seda, kui ta kulutas sadu tuhandeid dollareid oma puhtaks pesemiseks 2006. aastal tekkinud skandaali järel.

Landis lõi isegi omanimelise Õigluse Fondi, kuhu inimesed said teha annetusi, et aidata ratturil tasuda väidetavalt 500 000 dollarini ulatunud arveid juriidilise abi eest. Pärast seda, kui USA kohus ta ikkagi süüdi mõistis, nimetas Landis antidopingusüsteemi korrumpeerunuks, ebaõiglaseks ja ebaefektiivseks.

Landise e-mailis seisab, et Armstrong oli talle kinnitanud Bruyneeli «rahalist kokkulepet» rahvusvahelise alaliiduga (UCI) positiivsete proovide osas. UCI president Pat McQuaid pidas juttu väljamõeldiseks ning kaalub koostöös advokaatidega vastusammu astumist.

Lisaks Armstrongile käisid Landise kirjas läbi sellised nimed nagu George Hincapie (valitsev USA meister grupisõidus), Levi Leipheimer (kolmekordne California velotuuri võitja) ja David Zabriskie (viiekordne USA meister temposõidus). Landis lisab aga, et dokumentaalset tõestust tal oma süüdistustele pole.

Californias viibiv Bruyneel lubas juhtumit kommenteerida neljapäeva hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles