Schumacheri õnnetuse põhjustas pigem ebaõnn kui suur kiirus

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressikonverents, Michael Schumacher
Pressikonverents, Michael Schumacher Foto: Kaader videoülekandest

Eesti aja järgi kell 12 toimus Albertville’is pressikonverents, kus Prantsusmaa prokuratuur ja politsei avaldasid endise vormelipiloodi Michael Schumacheri suusaõnnetusega seotud detaile. Uurijate kinnitusel ei olnud Schumacheri kiirus lubatust suurem, kuid täpsemalt nad antud teemat kommenteerida ei tahtnud. Prokuröri hinnagul on väga raske täpset kiirust öelda ning see selgub pikema uurimise käigus.

Uurijate sõnul on Schumacher väga hea suusataja ning jääb mulje, et pigem oli tegu suuremat sorti ebaõnnega. Vormelilegendi suusavarustus oli korras ning suusakuurordi rajajuhistele ja märkidele samuti etteheited puudusid. Suusakiivri videost ei ole võimalik esialgu tuvastada, miks Schumacher rajalt kõrvale kaldus. Video ega ka perekond ei ole kinnitanud jutte selle kohta, et seitsmekordne maailmameister oleks kellegi aitamise eesmärgil rajalt välja sõitnud.

Kriminaalkaristust kellelegi ilmselt ei määrata, sest rada oli korras.

Vormelilegendi tervislikku seisundit tänasel pressikonverentsil ei kommenteeritud.

Pressikonverents:

Kell 12.33:

Lõplikuid uurimise tulemusi lubatakse alles paari nädala pärast

Kell 12.30:

Video ega Schumacheri perekond ei ole kinnitanud väiteid selle kohta, et Schumacher lahkus rajalt kellegi aitamise eesmärgil.

Kell 12.27:

Prokuröri sõnul ei esitata suure tõenäosusega kellelegi õnnetusega seoses ühtegi süüdistust. Enamik ajakirjanike küsimusi jääb vastamata, kuna ei soovita üksikasju veel kommenteerida, sest uurimine on pooleli.

Kell 12.25:

Scumacher kaldus rajalt kõrvale. Kokkupõrge kiviga toimus kaheksa meetri kaugusel märgistatud suusarajast. Suusakuurordile pretentsioone pole, sest kõik vajalikud märgid ja juhised olid olemas, kus võib sõita ja kus mitte.

Ajakirjanikud pärivad, kas Schumacher oli hooletu, kuid uurijad ei ole nõus sellele vastama. Veel kord tuuakse välja, et kiirus ei mänginud kukkumise juures kõige tähtsamat rolli.

Kell 12.20:

Uurijate lisasid kiiruse kohta, et see jäi igati sellel rajal olnud normaalkiiruse piiresse. Täpsemalt selgub pikema uurimise käigus.

Quincy kinnitas, et kiivrikaamera video on hea kvaliteediga ning selle põhjal võib saada õnnetuse põhjustele jälile. Siiski on neil materjali ainult kahe minuti jagu. Kindel on ka see, et suusad olid väga heas korras ning nende tõttu kukkumine aset ei leidnud.

Kell 12.15:

Prokurör Patrick Quincy palub muuseas, et meedia Schumacheri perekonna kallale ei kipuks ning avaldab lootust, et tühipaljaid kuulujutte enam ei leviks.

Prokurör ei taha vastata ajakirjaniku küsimusele, kui kiiresti Schumacher liikus õnnetuse hetkel. Tema sõnul on seda raske kindlaks teha.

Kell 12.10:

Uurijate kinnitusel on nad näinud filmi, mis pärineb kiivri küljes olnud kaameralt. Juhusliku suusataja tehtud film ei ole veel nendeni jõudnud

Kell 11.55:

Tänane pressikonverents toimub Albertville'is arvatavasti seetõttu, et eile kritiseeris Schumacherite perekond terevalt meediat, kes pidevalt Grenoble'i haigla ümber tuuseldab ning ei lase perel rahus vormelilegendi toetada. Pressikonverents toimub haiglast 80 km kaugusel.

Enne pressikonverentsi:

Schumacheri tervis pakub suurt huvi üle terve maailma ning lisaks arstidele annavad pressikonverentsi ka uurijad. Prantsusmaa meediasse ilmusid juba eile õhtul väited, et Schumaceheri kiivri küljes olnud kaameralt pärinevat videot uurides selgus, et vormelilegend kukkus väikese kiiruse pealt. Varem kõlasid meedias (Times) väited, et sakslase õnnetuse oli põhjustanud suur kiirus. Pealtnägijate ütluste kohaselt läks Schumacher hoopis appi kukkunud sõbrale, kuid kukkus ise sedavõrd õnnetult, et lõi pea vastu kivi ära.

Lisaks on kõlanud süüdistused suusakuurordi suunas, kuna ohtlik raja osa polnud märgistatud. Nüüd on aga oodata uurijate ametlikke kommentaare. Väidetavalt oli politsei käsutuses veel teinegi video, mis filmitud juhuslikult teise mäel viibinud suusataja poolt.

Schumacher kukkus suusatades möödunud aasta viimastel päevadel. Kuni tänase päevani hoiavad arstid teda kunstlikus koomas ning vormelilegendi seisund on kriitiline.

Postimees hoiab lugejaid pressikonverentsil toimuvaga kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles