EOK ootab Olle loos selgitusi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Ollele meenus, et salapärane rahaülekanne dopinguainetega hangeldanud Vitali Bernatskile oli laen.
Raul Ollele meenus, et salapärane rahaülekanne dopinguainetega hangeldanud Vitali Bernatskile oli laen. Foto: Peeter Langovits

«Kõik kerkinud küsimused tuleb selgeks rääkida ja kui jääb õhku väikegi kahtlus, et süüdistused võivad paika pidada, peame Eesti Olümpiakomitee poolt ka väga printsipiaalselt reageerima. Kui tahame hoida oma head mainet, tuleb rinnaesine puhas hoida,» rääkis Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli endise tippsuusataja ja praegu Eesti Suusaliidu spordidirektorina tegutseva Raul Olle suhtes tekkinud dopingukahtluste kohta.

Olle pole andnud ühtegi positiivset dopinguproovi, kuid eilne Eesti Päevaleht kirjutas, et Olle on andnud 2002. aasta suvel dopinguainete vahendamisega tegelenud Vitali Bernatskile suure summa raha. Kokku tegi toonane tippsuusataja dopingudoktori arvele kolm rahaülekannet.

Esimene nimi

Olle on esimene nimi, mis Bernatskiga seotud loos avalikkuse ette toodi. Suure tõenäosusega ei jää ta aga viimaseks, kuna kuluaarides on räägitud ka mitmetest teistest Eesti mõistes tippsportlastest. Olle loo muudab aga keerulisemaks see, et ta töötab praegugi suusaliidus kõrgel kohal. Esialgsetel andmetel jätkab ta oma tööd ka vähemalt lähinädalatel.

Seli arvates peaks Olle ise selgelt ütlema, kas süüdistustel on alust või mitte. EOK uurimist ei kavatse ta alustada, kuna kogu Bernatski loo jaoks on komisjon juba olemas. Küll aga ootab ta suusaliidu poolt tõe väljaselgitamist.

Eesti Suusaliidu peasekretäri Jaak Mae sõnul pole piisavalt alust Ollet kasvõi ajutiselt suusaliiduga seotud töödest kõrvaldada. «Raul on minu pikaajaline sõber ja mul pole põhjust tema sõnades kahelda,» lausus Mae. «Vähemalt praegu ei näe ma tema töölt kõrvaldamiseks mingit vajadust. Jaanuaris koguneb alaliidu juhatus, ilmselt tuleb see teema seal jutuks.»

Mäletatavasti rääkis Bernatski, et omaaegsetest tippsuusatajatest pole kindlasti tema kaudu dopinguaineid saanud Kristina Šmigun-Vähi ja Urmas Välbe. Eile kinnitas Mae, et tema ise pole Bernatskiga kunagi suhelnud. «Olen mõni aasta noorem ja siis, kui Bernatski töötas suusakoondise arstina, õppisin mina alles koolis. Samuti pole ma temaga hiljem äri ajanud,» lausus ta.

Suusaliidu president Sandor Liive viitas samuti eelseisvale alaliidu juhatuse koosolekule. «Seal on võimalus kõigi ees esitada Ollele küsimusi ja saada vastuseid,» märkis ta. «Pärast ajalehes ilmunud artiklit vestlesin temaga ja ta rääkis mulle, et tegemist oli ilmselt laenuga. Minul endal rohkem andmeid pole, kuid loodan, et Bernatski asja uurimiseks moodustatud komisjonil on kogu selle teema kohta rohkem infot ja see avaldatakse ka üldsusele. Õhk tuleb puhtaks saada!»  

EOK peasekretär Siim Sukles jagas suusajuhtide arvamust. «Praegu pole meil ju rohkem midagi kui ajalehe artiklis toodud väide, et Olle on Bernatskile raha maksnud,» märkis ta. «Mingeid tõendeid tema seotusest dopinguga pole.»

Suklese sõnul tuleb Sotši olümpiale sõitev delegatsioon kinnitada kahe nädala pärast peetaval EOK täitevkomitee koosolekul. Selleks ajaks peab olema ka kõiksugu kahtluste suhtes selgus majas.

Kaks uurimist

Kui Eesti Päevalehele antud intervjuus oli Olle ebalev ega osanud Bernatskile tehtud ülekandeid millegagi seletada, siis eile õhtuks oli ta asjade üle järele mõtelnud ja meenutas, et tegemist oli kunagisele tuttavale antud laenuga. «12 aastat on pikk aeg, aga hästi järele mõeldes võin päris kindlasti väita, et tegemist oli endisaegsele tuttavale laenu andmisega,» ütles ta ERRile antud intervjuus.

EOK poolt moodustatud Bernatski juhtumi uurimiskomisjoni kõneisik Kristjan Port ei soostunud kinnitama, kas artikkel Olle rahaülekandest tuli talle üllatusena.

«Olen seda öelnud ka varasemates intervjuudes, et ühtegi nime ega mingit muud sisulist infot ei saa me uurimise käigus välja ütelda. Samas ma mõistan, et tegemist on omapärase olukorraga, kus käimas on kaks uurimist – ühte teeb meie komisjon, teist aga ajakirjandus,» rääkis Port. Kuidas komisjon edasi tegutseb ja keda kavatsetakse lähiajal ärakuulamisele kutsuda, Port ei täpsustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles