Kas WADA tirib Veerpalu taas kohtusse?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu on tunnistatud spordikohtus õigeks ja kõik karistused on tühistatud, mis lubab tal töötada Aleksei Poltoranini tiimis.
Andrus Veerpalu on tunnistatud spordikohtus õigeks ja kõik karistused on tühistatud, mis lubab tal töötada Aleksei Poltoranini tiimis. Foto: Mati Kalve

Enam kui kaks aastat kestnud möll kasvuhormooni testi pädevuse ümber saab lähiajal otsa. Ülemaailmne Antidopingu Agentuur (WADA) on võtnud tuhandeid proove ning paika saanud teaduslikult tõestatud piirmäärad. Samal ajal kontrolliti ka sportlasi, kellest kümned on väidetavalt osutunud kasvuhormooni tarvitajaiks ning võetakse nüüd vahele. Rahvusvaheline Suusaliit võib algatada ka Andrus Veerpalu vastu uue kohtuasja või jätta tema süü või süütuse nii-öelda rahvakohtu otsustada.

Soome antidopingu komisjoni teadusjuht Timo Seppälä nimetas Veerpalu kohtuprotsessi, kus kahekordne olümpiavõitja võidu sai, dopingupommi süütamiseks. Plahvatus peaks järgnema peagi, enne Sotši taliolümpiat, kui avaldatakse hulga sportlaste positiivsed proovid, milles tuvastati kasvuhormooni jälgi.

Viied dopinguplahvatusele

Nimelt jäänud paljudel Veerpalu kohtuvõidust mulje, et isovormide test pole pädev. Kahe aasta jooksul pole välja kuulutatud ainsatki kasvuhormooniga vahelejääjat, mis aga ei tähenda, nagu neid poleks. Seppälä sõnul kogus WADA selle aja jooksul materjali ja tegi tuhandeid teste, et piirmäärad teaduslikult paika saada.

Nüüd on piirmäärad paigas ning Seppälä kinnitusel erinevad need endistest minimaalsel määral. «Nii mõnigi sportlane võis arvata, et kasvuhormooni test ei toimi, aga see on vale nägemus,» rääkis Seppälä Soome meediale. «Vahepealsel ajal on kontrollitud sportlaste kasvuhormooni tarvitamist. Kui on olnud positiivseid proove, siis pole neid lihtsalt veel avalikustatud. Tuleb meeles pidada, et dopinguproove säilitatakse ja need kehtivad kaheksa aastat.»

WADA tegeleb hetkel sellega, et kinnitada uued piirmäärad nii, et need ka kohtus vett peaksid, selgitas Seppälä ja lisas, et ei välista peatset dopingupommi plahvatust, sest viiteid olla õhus.

Näiteks andis Venemaa antidopingu agentuur hiljuti teada, et eelmisel aastal osutus proov positiivseks 88 sportlasel, kuid 80 teste veel uuritakse.

Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port on teemaga kursis: «WADA avalikustab uued piirmäärad enne Sotši olümpiat ning need, kes on vahepealsel ajal kasvuhormooniga patustanud, võetakse rajalt maha. Neid ei saa ju mängudele lubada, sest see tekitaks hiljem tõsiseid probleeme. Teisalt ootavad ookeanitagused profiliigad selgust, et mängijad ei saaks mittekehtivatele piirnormidele viidates kasvuhormooni testist kõrvale hoiduda.»

Port usub, et uued piirnormid peavad kohtus vett. «Kindlasti on WADA valmis uuesti kohtusse minema, sest seal saab lõpliku kinnituse, mida pole võimalik vaidlustada. Tegelikult on ju Veerpalu otsuses kohtulikult fikseeritud, et kasvuhormooni test töötab ja selle üle enam vaidlema ei hakata. Ka on üks piirmäär kohtus kinnitust leidnud, kahtluse alla seati vaid teine.»

Veerpalu rahvakohtu kätte?

Aga nüüd Veerpalust. Kui uued piirmäärad saadakse teaduslikult paika ja nende järgi oli Veerpalult võetud proov positiivne, kas siis saab öelda, et ta pole keelatud ainet tarvitanud?

Port: «Teema on halenaljakas. Jah, Veerpalu on kohtus süüdistustest vabastatud ja otsust edasi kaevata ei saa. Samas märkis kohus, et Veerpalult võetud proovis on selgeid viiteid kasvuhormooni tarvitamise kohta.

Eeldan kahte võimalust. WADA ja Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) võivad jätta juhtumi nii-öelda rahvakohtule lahendada – igaüks saab pärast uute piirnormide avalikustamist ise järeldada, kas Veerpalu on süüdi või süütu. Teisalt on spordikohtu otsuses kirjas FISi väide, et ka Veerpalu varasemates proovides on ebanormaalsed näidud, mis viitavad kasvuhormooni tarvitamisele. Seega võidakse avada mõni varasem proov ja esitada uus süüdistus selle põhjal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles