Allan Oras: häid noori ja andekaid rattureid Eestis jätkub

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Oras
Allan Oras Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

maraton.postimees.ee lugejate küsimustele vastab Euroopa meister maastikurattamaratonis Allan Oras.


Kui noorelt sa alustasid rattaspordiga ja millise koormusega?


Tõsisemat sporditegemist alustasin 10aastaselt ujumisega. Rattatreeninguid alustasin 12 aastaselt.seega algas mul 23, rattasõiduhooaeg. Koormused olid mõõdukad ja lastele kohased ca 10h nädalas.


Kui suurte koormustega praegusel hetkel harjutad?

Kuna olen ka täiskohaga tööinimene siis treeninguteks on sel hooajal märgatavalt vähem aega. Aga harjutan mõõdukalt ja vastavalt võimalusele ikka min 10h nädalas.


Kui suur osakaal on ratturi treeningus igasugused lõigud, kiirendused jne?  Või enamus siiski aeroobne treening ühtlasel kiirusel?


Enamus on aeroobne treening, aga kasuks tuleksid ikkagi vähesed kiirendused kuna muidu organism harjub liialt ainult aeroobse tööga ja keha muutub nn.ratturite keeles diisliks.
Väga hästi arendab kiirust võistlustel osalemine(eriti maanteevõistlused). Aga kui võisteldes tunnete et arengut pole, siis soovitan trennis ka imiteerida võistlusele iseäralikke kiirendusi.

Kuidas treenida nii, et iga maratoniga läheks paremaks?

Eeldan, et peate silmas mtb maratone.Treeningprotsessid on väga individuaalsed ja väga erinevad. Aga lähenemist tuleks alustada sellest, mis ise tunnete, et mille all tulemus kannatab. Kui lõpp vajub ära siis soovitan nädalas mõne pikema trenni plaani võtta. Kui
stardikiirust napib, siis korra nädalas imiteerida kiiruslikke lõike.
Nüansse on mitmeid, kasulik on konsulteerida täpsemalt asjatundjaga.

Kui tihti peaks süsivesikuid maratoni ajal sööma?

Minu isiklk arvamus et maratonid on väga intensiivsed ja süsivesikuid peaks tarbima palju.
Mina alustan süsivesikurikka toiduga laadimist juba päev varem (pasta,riis). Võistlushommikul ka korralik puder.
Minul kulub võistluse ajal  geele 2-3tk.Olenevalt ikka võistlusajast ca 1 geel 30min aja kohta.

Kuidas tervis on? Kas mootor ei ole mõnikord põhjustanud tempo alandamist (südame rütmihäired jms)? Mis on võistluste keskmine pulss (võidetud võistluse)?
Kui pikalt kannatab punn põhjas kannatada?



Tervist ei tasu kunagi kiita, aga tundub ok. Rütmihäireid pole. Võistluste keskmine pulss mtb võistlusel ca 170-175. Anaeroobne piir on 182, seega on pulss pidevalt punases või piiri peal. Kui pulss reageerib hästi pingutusele siis on minul reeglina väga hea minek ja ka tulemus on ok.
Punn põhjas tuleb täpselt niikaua kannatada kui vaja. Tihtipeale tuleb võistlustel end vaimselt ja füüsiliselt ületada ja anda endast parim.

Kui palju sõltub maratonisõit rattast ehk milline on efekt, kui  kasutan 10, 20 tuhat jne krooni maksvat ratast? Kas võidusõit on tõesti  lihtsam, kui hinnasilt näitab suuremat numbrit? Kokkuvõtteks, kui palju  peaks harrastaja ratta peale kulutama, et omasugustele ainult tehnika
tõttu mitte alla jääda? Järsku vastad sellele pikemalt ja analüüsid  erinevate rattakomponentide, nende hinna ja harrastaja tulemuse seost  oma nägemuse kohaselt?


Väga hea küsimus. Minu arvamus on, et rattast sõltub päris paju. Kuni 10 000 kroonise rattaga tasub maratoni nautida ja meeldivalt matkata. Edasi on juba korralikumad ja vastupidavamad rattad aga võistlusrataste hinnad algavad ca 20000 kroonist. Korralik ratas kestab kauem, on kergem ja su sõidumõnu on oluliselt parem. Käiguvahetus toimib paremini, pidurdusteekond on efektiivsem jne.
Komponentidest niialju et shimano-sarja tippkomponentidest harrastussportlasele LX või isegi XT on piisav. XTR on tippklass. Arvan isiklikult, et nende sarja komponentidega
võistlustulemus väga ei muutu. Pööraksin võistlusrattal rõhku ka kummivalikule mis on ka väga oluline.
Täpsemal soovitan konsulteerida müüjatega mõnes korralikus rattapoes.

Kui rakendada pedaalimisel ühe palju jõudu ühesugusel teel (asfalt), siis kui palju tuleb MNT ja MTB rataste keskmiste kiiruste vahe?

Füüsika..Ma arvan et tahate võrrelda, et kui käite trennis mtb rattaga ja sõber kõrval on maantee rattaga ja kui palju rakendate te jõudu rohkem kui maanterattaga kaaslane.Ma arvan et vahe võib olla ca 15-20%.

Kui palju maksaks poes uuena Sinu võistlusratas?

Minu võistlusratta maksumus uuena ca 50000 krooni.GIANT XTC

Palju sina käid välislaagrites? Kust leiad motivatsiooni, et IGA ILMAGA (ka talvel) trenni teha, kas mingi nn masohhism või lihtsalt kilometraaž sunnib tagant?

Välislaagrites käin igal kevadel. Sel aastal piirdusin 3 nädalaga ja oli piisav.
Minu masohhismiajad on möödas kui käisin iga ilmaga ja trenn oli pidevalt kohustus. Praegusel ajal on rattasõit peale pere ja töökohustuste pigem üks mõnus hobi ja naudin seda
pingevabalt.
Võistlusvaim pole minust aga kuhugi kadunud ja endiselt annan igal võistlusel endast parima.

Kuivõrd päris algajal, st sellisel tavasõitjal, kes maal paar korda nädalas mõned kildid poodi ja tagasi väntab, üldse tasub rattarallile  mõelda?

Tavasõitjale, kes suudab trennis läbida muretult juba 25 ja enam km., ei tohiks üle jõu käia 71km rattaralli. Suure ratturitemassiga lähete lihtsalt kaasa ja kilomeetrid mööduvad
märkamatult.
Soovitan osaleda. Seadke endale väike eesmärk ja ärge alahinnake ennast! Kerge eneseületus teeb rõõmu.

Miks sa Itaaliast ära tulid nii äkki,  kui sa seal kunagi sõitsid?

Sõitsin Itaalias 5 aastat ja kuna seal on rattaliidu poolt kehtestatud amatöörratturitele vanusepiirangud U23 ja edasi U25. Ja kui enne 25 eluaastat profiks ei saanud, ei saanud seal kohalikke sõite edasi sõita. See vanusepiirang ei kehti UCI kalendri võistlustele aga kuna tol ajal puudusid veel Continental meeskonnad oli seal jätkamine võimatu. See vanusepiirang on ka praegu seal jõus.

Kas Eestisse võib tekkida lähitulevikus üks korralik kontinentaal meeskond, kus sõidaksid kõvad Eesti noored + mõned kogenud mehed.(Normaalsed palgad, hea kalender jne) Või jääb asi siiski raha taha?



Loodan väga et Eestisse tekib lähiajal mõni uus Continentalmeeskond. Kalev muidugi on, aga arvan et seal jääb ka suuresti asjaajamine piisava eelarve puudumise taha. Kui oleksid
korralikud toetajad siis ka oleks super entusiaste kes seda tiimi vedama hakkaksid. Häid noori ja andekaid rattureid Eestis jätkuks kelle ümber meeskond luua.

Miks Allan ei osalenud Viljandi rattamaratonil?

Kuna sõidan Läti meeskonnas siis on meie klubile väga oluline ka Läti võistluskalender.Ja Mulgi maratoniga samal päeval toimus Siguldas Läti SEB maratonisarja 2 etapp. Mulgi maratonil mitteosalemisest on väga kahju, kuna see on mu üks lemmikmaratone.

Edu soovides
Allan  Oras
 



 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles