Julia Beljajeva: üks päev päikeses, teine varjus

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Beljajeva.
Julia Beljajeva. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Epeevehklemise valitsev maailmameister Julia Beljajeva sai hooaja esimesel MK-etapil Dohas kogeda nii rõõmu kui kurbust. Laupäeval sai ta individuaalturniiril teise koha, pühapäeval, naiskonnavõistlusel, lasi Rumeenia liidril Ana Branzal end «läbi torkida».

Laupäeval näitas maailma edetabelis 8. kohal paiknev Beljajeva, et mullune tšempionitiitel polnud juhus. Kuni finaalini vehkles ta briljantselt – kui vaja, siis ründas, kui vaja, kaitses ja noppis punkte kontrarünnakutega – ega lubanud ainsalgi vastasel võidust isegi unistada.

«Beljajeva oli tõesti võimas,» nõustus Eesti naiskonna peatreener Kaido Kaaberma. «Samas ei saa öelda, et pinge puudus. Matšide alguses või keskel tuli ju vastased murda.»

Finaal maailma edetabelis 13. real paikneva šveitslanna Tiffany Geroudet’ vastu ei sujunud loodetud moel. Beljajeva jäi kaotusseisu ega leidnud võimalust vastase kaitsest läbi murda. Kui lõpuks leidis, oli hilja, Beljajeva kaotas 10:15, kuid oli etteastega siiski rahul, sest seni oli ta parim koht MK-etapil 13.

Kristina Kuusk sai 15. koha, Erika Kirpu ja Irina Embrich kaotasid esimeses ringis, mõlemad lisaajal.   

Pühapäevane naiskonnavõistlus algas kenasti – Koreal ei tekkinud Eesti vastu võimalustki, kusjuures meie liider Irina Embrich oli tõbine ning vehklemisrajale ei läinud. Polnud vajagi, sest Beljajeva, Kuusk ja Kirpu said Koreaga suisa 45:30 hakkama.

Veerandfinaal Rumeeniaga, kes asub maailma edetabelis 3. kohal ning kelle Eesti eelmise aasta EMi finaalis alistas. Seekord otsustas Kaaberma anda esialgu puhkust Beljajevale. Kaheksa matšiga sai Eesti korraliku edumaa 39:32 ning Kaaberma saatis Rumeenia ankrunaise, maailma esivehkleja Ana Branza vastu just Beljajeva.

Algus hullu ei ennustanud, Beljajeva pidas vastu seisuni 43:39. Siis algas Branza show: ta tegi neli torget järjest – Beljajeva oli justkui kangestunud –, siis kaks mõlemapoolset torget ning lisaaeg. Siingi mängis rumeenlanna Beljajeva puhtalt üle. 45:44 Rumeeniale, kes jõudis finaali ja alistas seal Hiina.

«Beljajeva oli krampis, närvid ei kestnud,» tunnistas Kaaberma. «Ühest küljest kurb, sest Rumeeniat on alati tore võita, kuid teisalt pole häda – saime katsetada erinevaid koosseise ning proovida nii Kuuske kui Beljajevat ankrunaise rollis. Ammutasime tulevikuks kasulikku teavet, hankisime kogemusi ja tarkust. Nüüd analüüsime matši Rumeeniaga ning teeme järeldused. Üks on aga niigi selge: Embrichita, raudse liidrita, pole naiskonnal lihtne.»

Sealt edasi kaotas Eesti ka Venemaale ja Ukrainale ning sai kokkuvõttes kaheksanda koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles