Ohtlik ala: Eestis harrastatava jõutreeningu juhendaja jäi halvatuks

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Ogar.
Kevin Ogar. Foto: Video / youtube

Ameerika Ühendriikidest alguse saanud CrossFit treeningu juhendaja Kevin Ogariga juhtus võistluse ajal tõsine õnnetus ning ta ei pruugi enam kunagi kõndima hakata.

ABC Newsi andmetel oli omaaegne CrossFiti tippsportlane ja praegune treener Ogar osalemas Californias Costa Mesas toimuval võistlusel, kui ta tõstis kangi ning lasi selle ootamatult lahti nii hooletult, et see vigastas ta selgroogu. 28-aastane Ogar jäi õnnetuse tagajärjel alakehast halvatuks.

Kuna võistlusel polnud kohal ühtegi arsti ega meditsiinilise poole eest vastutatavat isikut, tuli Ogar haiglasse toimetada. Seal teatati talle, et ta ei pruugi enam kunagi kõndima hakata.

«Kui see juhtus, siis ta hüppas tagasi peaaegu niimoodi, nagu keegi oleks teda tulistanud,» kommenteeris Ogari sõber Matt Hathcock. «Kevin on CrossFitiga tegelenud väga pikka aega väga kõrgel tasemel. Kas sellisel juhul võib esineda vigastusi? Muidugi, aga Kevin ei kavatse selles süüdistada spordiala kui sellist. See ei olnud CrossFiti süü,» kaitses Hathcock treeningala.

Kuna Ogaril puudus tervisekindlustus, on CrossFiti harrastajad püsti pannud rahakogumiskampaania, et vigastada saanud Ogar suudaks tasuda oma haiglaarve ning muud meditsiinilised kulutused. Seni on suudetud koguda 265 000 dollarit.

Kuigi Ogari õnnetus võis olla juhus, pole tegemist esimese korraga, kui CrossFiti harrastajate tervis on kannatada saanud. Näiteks 2008. aastal määras Virgina kohtu vandekohus 300 000 dollarit valuraha USA mereväelasele Makimba Mimmsile, kes kannatas erinevaid tervisehäireid seetõttu, et tegi CrossFiti treeningkava ning teda juhendas treener, kellel polnud selleks volitusi.

CrossFit on mitmekülgne ja laiahaardeline jõu-ja vastupidavustreening, mille aluseks on eranditult funktsionaalsed ehk inimese igapäevast liikumist kopeerivad harjutused. Eestis on seda võimalik praktiseerida näiteks Tartus vastavas treeningkeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles