Kurioosum: Eesti parimad murdmaa-juuniorid on laskesuusatajad

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Tammjärv
Kati Tammjärv Foto: Liis Treimann

Olukord on kurioosne. Eesti juunioride murdmaasuusatamise meistrivõistlustel klassikasõidus ülekaalukalt hõbeda ja kulla võitnud Johan Talihärm ja Rene Zahkna loobusid suusatamise MMile minekust proosalistel põhjustel: nad on laskesuusatajad ning osalevad samal ajal toimuval EMil.

Veel kord: laskesuusatajad tuuseldasid murdmaa järelkasvu klassikalises tehnikas ehk tehnikas, mida nad võistlustel ei kasuta. Parim murdmaamees Romet Sutt kaotas Talihärmale 1.07,8. Üle minuti!

Kuna Eesti meistrivõistluste põhjal koostati juunioride (kuni 20-aastased) MMi koondis, pidanuks Talihärm ja Zahkna startima järgmisel nädalal MMil Val di Fiemmes. Aga ei stardi, sest löövad kaasa hoopis laskesuusatamise EMil Nove Mestos.

«Biatlonipoisid tegid tõesti murdmaas puhta töö,» nõustus Eesti Suusaliidu spordidirektor Raul Olle.  «Paraku nad MMile, jah, ei lähe. Lähevad protokollis järgmised. Kui kõvad nad on, selgub võistlustel. Küll aga hoian kindlasti Talihärmale ja Zahknale pöialt. Kui nad juba klassikas nii head on, siis võib neilt EMilt ja juunioride MMilt kõike oodata.»

Olle tunnistab, et murdmaasuusatamise praegune järelkasv pole tõesti säravaid tulemusi kirja saanud. «Eks mõndagi sõltu sellest, et suusaliidu noortele mõeldud raha on kokku kuivanud. Laskesuusatajate võimalused on paremad, nad said juuniorid talve hakul mäestikulaagrisse lähetada ning pakuvad neile paremat rahvusvahelist võistlusprogrammi. Kui laskesuusatamise IBU karikal kaetakse sportlaste osa kulusid, siis meie maksame oma noorte eest välisvõistlustel täie rauaga.»

Muide, ka parim naisjuunior Kelly Vainlo on laskesuusataja. Ent kuna õrnema soo tase on kehvavõitu – Vainlo võiduaeg Eesti meistrivõistlustel oli halvem kui neli aastat nooremal Mariel Merlii Pullesel –, siis juunioride MMile neiusid ei saadeta.
«Kuni 18-aastaste seas võistelnud Anette Veerpalu – tema oli Vainlost ligi minuti kiirem – veaks taseme poolest kindlasti välja. Ent juunioride MMiga samal ajal toimuvad Põhjamaade meistrivõistlused ning Veerpalu stardib seal,» selgitas Olle.

Miks Eestis naisjuuniore napib – neid õieti polegi –, Olle öelda ei osanud. Ka U23 MMile läheb vaid Kati Tammjärv. «Mingil kummalisel põhjusel on tüdrukud 16–18-aastselt üsna tugevad, kuid siis vajuvad ära.»

Juunioride MMi koondis

Põhja-suusaalade juunioride ja

U23 MMi koondis.

•    Mehed, juuniorid: Kristjan Koll, Romet Sutt, Toomas Kollo, Andreas Veerpalu.

•    Mehed U23: Alvar-Johannes Alev, Avo Sambla, Tomas Kaurson.

•    Naised U23: Kati Tammjärv.

•    Kahevõistlejad: Kristjan Ilves, Karl Mustjõgi, Rauno Loit, Ainar Pikk, Risto Raudberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles