Arstid kardavad Schumacheri puhul halvimat

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher.
Michael Schumacher. Foto: SCANPIX

Viimastel päevadel tuleb mitmel puhul uudiseid, et seitsmekordse vormel-1 sarja maailmeistri Michael Schumacheri seisund ei ole kõige parem ja 29. detsembril Meribeli suusakuurordis kukkunud Schumacher võibki koomasse jääda.

Austria portaal Format kirjutab, et Schumacheri perekond ja sõbrad kardavad, et sakslasel võidakse diagnoosida apalliline sündroom (seisund, kus inimene on küll ärkvel ja säilinud on hingamine ja vereringe regulatsioon, kuid samas inimene enam ei reageeri väliskeskkonnast tulevatele ärritustele) või ta võibki elu lõpuni jääda vegetatiivsesse seisundisse. Veel lisatakse, et Schumacherit toidetakse praegu sondiga ja teda pestakse iga päev ning liigutatakse regulaarselt, et vältida lamatiste teket.

Briti neuroloogiaprofessor Colin Shieff rääkis Daily Mirrorile, et praegu on veel vara diagnoosida, kas Schumacheril võib olla apalliline sündroom. Samas märkis Shieff, et praegu on siiski õige aeg perekonda sellest võimalusest teavitada.

Neuroloogiaprofessor Jean-Marc Orgogozo rääkis Daily Expressile, et iga koomas veedetud päev muudab Schumacheri paranemise väljavaateid kehvemaks. Lisaks kirjutavad erinevad lehed üle maailma võimalusest, et 45-aastane sakslane jääb püsivalt vegetatiivsesse seisundisse, millest paranemise võimalused on alla 50 protsendi.

Erinevate teadete kohaselt hoitakse tavaliselt inimest kunstlikus koomas kuni kaks nädalat, et lasta ajul puhata ja seejärel üritatakse patsient teadvusele tuua. Siiski on olnud ka juhuseid, kus inimesed on olnud kauem koomas ja ikkagi sellest välja tulnud. Siiski kardetakse Schumacheri puhul, et iga päevaga kahanevad võimalused, et sakslane kunagi terveks saab.

Austria portaal teatab veel, et kui arstidel õnnestubki Schumacher koomast välja tuua, siis apallilise sündroomi korral on olemas võimalus, et sakslane ei ole suuteline rääkima, ise liigutama ning sööma.

Schumacheri raviarstidelt uudiseid sakslase tervisliku seisukorra kohta tulnud ei ole. Sakslane on praeguseks kunstlikus koomas olnud ligi neli nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles