Sõdalaste visadus ületas staaride oskused

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi jäähoki mängiv legend Jaromir Jagr tundis MM-kulla võidust siirast vaimustust.
Tšehhi jäähoki mängiv legend Jaromir Jagr tundis MM-kulla võidust siirast vaimustust. Foto: SCANPIX

«Sellel MMil vedas meil kuratlikul kombel, saime hakkama hokiajaloo suurima üllatusega,» õhkas 38-aastane Tšehhi jäähoki mängiv legend Jaromir Jagr. Vanameister oli koos kogenematute kaaslastega võidetud MM-kulla üle lapsemeelselt õnnelik.



Jagril oli õigus, MMi eel ei osanud spetsialistidki Tšehhimaad soosikute hulka arvata. Kunagine hoki suurriik oli viimastel aastatel teinud vähikäiku – viimasel kolmel MMil polnud nad medaliteni küündinud, viimane MM-kuld pärines aga aastast 2005. Pealegi jäid paljud NHLis mängivad tšehhide suurimad staarid MMist eemale.

Pühapäeva õhtul, kuldmedal kaelas, võis Jagr aga intervjuude tsoonis kuulutada, et Tšehhi koondis koosneb tõelistest sõdalastest. «Mitte keegi ei uskunud meie koondisse. Pärast kaotust Norrale olimegi ju vahegrupis väljalangemise äärel,» vahendavad infoagentuurid Jagri sõnu. «Meil oli 11 MMi debütanti, kuid just need mehed, kes ei mängi NHLis, etendasid siin suurimat rolli.»

See, millega sai hakkama pealtnäha keskpärane Tšehhi koondis, oligi üks suur ime. Vaakudes vahegrupis raskustes, jõudsid nad veerandfinaali, kus alistasid karistusvisete seerias Soome, laupäevases poolfinaalis Rootsiga tulid nad kaotusseisust välja kõigest kaheksa sekundit enne normaalaja lõppu ning seegi mäng lõppes nende jaoks eduka karistusvisete seeriaga. Pühapäeva hilisõhtune finaal Venemaaga oli aga kõige krooniks.

Tšehhidel kulus kõigest 20 sekundit, et staaridest kubisev Venemaa koondis jääks 0:1 kaotusseisu. Järgmised 59 minutit ilmutati aga raudset distsipliini ning kogu nende tegevus toimus kaitsest lähtuvalt. Ühel teraval vasturünnakul nõelati nii, et litter lendas teist korda Venemaa väravasse.

Kuigi Venemaa mängis viimastel minutitel vahepeal koguni kuue väljakumängijaga kolme tšehhi vastu, suudeti vastuvärav visata alles pool minutit enne lõppu. See oli ka kõik – Tšehhi väravavaht Tomaš Vokun oli justkui müür.

«Venemaal on palju rohkem kõrge klassiga mängijaid ning nende vastu ei saa mängida avatud hokit,» märkis Jagr. «Pidime kõvasti kaitsma ja ootama vasturünnakuks oma võimalust. Õnneks tõrjus Vokun kõik pealevisked.»

Eakamad hokifännid mäletavad, et samasugust taktikat kasutas Tšehhi ka 1985. aastal koduse MMi otsustavas mängus Nõukogude Liiduga ning seni ainsa olümpiakulla toonud Nagano finaalis, toona alistati Venemaa 1:0. Venemaa ja Tšehhi vahelistes heitlustes on alati rõhutatud ka poliitilist poolt – 1968. aasta Praha sündmusi. Poliitikat teevad ka mängijad ise, just toonase sündmuse mälestuseks kannab Jagr särki numbriga 68.

Kuigi Jagr on võitnud kaks korda Stanley Cupi, saanud kaela olümpiakulla ning jõudis pühapäeval teise MM-tiitlini, sai 38-aastane mees emotsionaalselt võimsa tõuke. «Loodan oma koondisekarjääri jätkata. Mulle meeldib hoki, seepärast loodan mängida nii kaua kui võimalik,» sõnas sellel turniiril kolm väravat visanud ja neli söötu andnud mees.

Tšehhi koondise teise staari Tomaš Vokuni meelest sarnanes MM muinasjutuga. «Varem olin ma sellistest imelistest juhtumistest lugenud vaid raamatutest, nüüd leidis see aset minu endaga,» lausus ta. «Alustasime turniiri musta hobusena, kuid nüüd oleme võitjad!»  

Tšehhi koondise peatreener Vladimir Ruzicka tõstis aga 33-aastase Vokuni lausa taevasse. «Ta pole mitte ainult selle turniiri parim väravavaht, vaid üldse maailma parim väravavaht,» hindas treener. Tõsi, ametlikult valiti MMi parimaks mängijaks hoopis Saksamaa puurivaht Dennis Endras. Napilt medalita jäänud korraldajamaa pidi ju midagi saama…

Venelased: pidime MMil võitma

Jäähoki MMil finaalis Tšehhilt üllatuskaotuse saanud Venemaa hokikoondise staarmängijad ilmutasid igas mängujärgses intervjuus sügavat pettumust.

«Meie jaoks ei eksisteeri teist kohta, me ei sõitnud siia hõbedat võtma,» sõnas kahekordne maailmameister Ilja Kovaltšuk. «Läbisime ju turniiri kaotusteta, ent finaalis… see on väga valus hetk. Samas tean, et kõik mängijad võitlesid lõpuni ning võime üksteisele julgelt silma vaadata.»

MMi parimaks ründajaks valitud Pavel Datsjuk lisas, et seekordsel hõbedal on küljes mõru maik. «Justkui oleks joonud kibedat kohvi šokolaadiga,» sõnas ta. «Meilt oodati ju ainult kulda, kuid sellest jäi väga vähe puudu. Hinges valitseb tühi tunne, oleme kõik nördinud.»

Lõppenud hooaeg kujunes Venemaa hoki jaoks mustaks – Vancouveri olümpial langeti veerandfinaalis, MMil saadi valus kaotus finaalis. Vaatamata sellele avaldasid Venemaa koondise mängijad oma treeneritele toetust ja on veendunud, et Vjatšeslav Bõkov peaks oma abilistega jätkama tööd Sotši olümpiani.

Sama meelt olevat koguni Venemaa president Dmitri Medvedev, kes helistas pärast finaali Bõkovile ning õnnitles teda hõbeda puhul. Venemaa hokijuhi Vladislav Tretjaki sõnul manitsenud Medvedev, et koondist ei lõhutaks. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles