Igavene teine kerkis võitjaks

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitslane Stanislas Wawrinka võitis 28-aastaselt Austraalias elu esimese suure slämmi turniiri.
Šveitslane Stanislas Wawrinka võitis 28-aastaselt Austraalias elu esimese suure slämmi turniiri. Foto: AP/Scanpix

Austraalia lahtised tennisemeistrivõistlused said tänavu uue võitja nii meeste kui naiste seas. Mõlemad finaalid olid omamoodi dramaatilised.

Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste meeste üksikmängu finaalist kujunes üks viimaste aastate omanäolisimaid kohtumisi. Ei, mitte seetõttu, et suure slämmi turniiri võitjate hulka lisandus uus nimi – Stanislas Wawrinka. Ülimalt veidra käiguga matšile vajutas pitseri ennekõike suursoosiku Rafael Nadali seljavigastus.

«Kahju, et kõik nii lõppes, sest kaks viimast nädalat olid väga emotsionaalsed,» lausus Nadal poodiumil teise koha auhinda vastu võttes. «Ma üritasin tõesti väga-väga, aga õnn oli täna minu vastu. Kuid sa oled seda võitu igati väärt,» sõnas ta Wawrinkale.

Esimest korda suure slämmi turniiri finaalis mänginud Wawrinka näitas tõepoolest kohtumise algusest peale külma närvi, tegutsedes avasetis pea eksimatult. Teises setis algas aga draama, mis mõjutas mõlemat mängijat – Nadalil tekkisid seljakrambid ja ta läks riietusruumi arstiabi saama. Naastes pidi hispaanlane kuulma publiku vilekoori – kas ehk esimest korda elus? – ning sellest silmanähtavalt puudutatuna pühkis Nadal koguni silmanurgast pisaraid.

Närvide mäng

Hispaanlane ei suutnud korralikult servida, joosta ega lüüa ning Wawrinka võitis vastupanuta ka teise seti. Seejärel näis aga, et Nadali vigastus hakkas vaimselt rohkem mõjutama hoopis Wawrinkat, kes hakkas aina enam eksima. Kolmas sett kuulus seetõttu Nadalile, kuid siis leidis šveitslane taas oma mängu ning võis ligi kaks ja pool tundi kestnud kohtumise järel käed taeva poole lüüa – temast sai pärast 2009. aastat ja Juan Martin del Potro võitu US Openil esimene mees, kes on suutnud tennisemaailma suure neliku Nadal-Djokovic-Federer-Murray valitsemisse mõra lüüa.

«Eelmisel aastal pidasin siin hullumeelse mängu ja kaotasin,» meenutas šveitslane võidukõnes mullust neljanda ringi kohtumist ja viiesetilist allajäämist Novak Djokovicile. «Nutsin tookord pärast mängu kaua. Aga ühe aastaga võib juhtuda paljugi – ma ei mõista ikka veel, kas näen und või ei. Eks homme paistab!»

«Homme» ehk täna avaldatavas uues maailma edetabelis teeb šveitslane veel ühe ajaloolise sammu, tõustes kolmandale tabelireale ja astudes esmakordselt mööda kaasmaalasest Roger Federerist. Wawrinka kerkimist uuele tasemele tunnustas pärast finaali mitu tennisemaailma suurkuju eesotsas talle võidukarika ulatanud Pete Samprasega.

«Mulle avaldas muljet see, kuidas tal jagus vaimujõudu, et mäng võidukalt lõpetada. Vigastatud mängija, eriti vigastatud Nadali vastu on keeruline tegutseda,» lausus Sampras BBC-le, kiites ka Wawrinka treenerit, kunagi ise maailma edetabelis teisel kohal olnud rootslast Magnus Normanit. «Magnus on andnud Stanile usku, et ta suudab maailma tippmängijaid võita. Hea meel on näha, et temasugusel andekal mehel hästi läheb, sest ta on peale kõige muu ka väga tore inimene.»

Kui tähenärijad võivadki nimetada Wawrinka finaalivõitu patuga pooleks saaduks, siis fakt on, et šveitslane alistas Melbourne’i väljakutel nii maailma esireketi Nadali kui ka teise numbri Djokovici, tasudes serblasele veerandfinaalis sellega ühtlasi mulluse lüüasaamise eest. Viimati suutis suure slämmi turniiril kaks maailma tugevaimat meest konkurentsist lükata Sergi Bruguera, saades 1993. aastal Prantsusmaal jagu Pete Samprasest ja Jim Courier’st. Ning suure slämmi turniiri ei võideta ühe mänguga, vaid selleks tuleb tipptaset näidata kaks nädalat järjest.

Täpselt samaga sai naiste hulgas hakkama hiinlanna Li Na, noppides kolmeaastase vahega karjääri teise suure slämmi tiitli. Varem kaks korda Austraalias finaalis kaotajana väljakult lahkunud Li hiilgas nii väljakul turniiri suurüllatajat Dominika Cibulkovat alistades kui ka oma võidukõnega publikut naerutades.

«Max. Agent. Teeb mind rikkaks. Aitäh!» alustas siiras ja pea alati heatujuline Li abiliste tänamist. Seejärel jõudis kord abikaasa ja endise treeneri Jiang Shanini. «Aitäh, et loobusid kõigest ja reisid koos minuga, et olla mu treeningpartner, segada jooke ja hoolitseda reketite eest. Aitäh, sa oled väga tore mees. Ja lisaks on sul ka vedanud, sest leidsid minu,» teatas Li publiku naeru saatel.

Edukas treenerivahetus

Seejuures tunnistas Li möödunud suvel, et Jiangi kui treeneri teenetest loobumine 2012. aasta suvel oli üks tema elu targemaid otsuseid. «Muidu oleksid ilmselt lõppenud nii minu karjäär kui ka minu abielu,» lausus ta toona National Postile. «Varem olime alatasa koos. Aga nüüd ei räägi me väljaspool treeninguid enam üldse tennisest,» rääkis Li rahulolevalt. Uueks juhendajaks värbas ta argentiinlase Carlo­s Rodri­gueze, kes viis kümmekond aastat tagasi maailma tippu Justine Henini ning on Li sõnul enamat kui lihtsalt treener. «Kõige tähtsam on see, et ta laseb mul lihtsalt mängu nautida.»

Kolme aasta taguse triumfi järel Prantsusmaa lahtistel tabas Li’d mõõn, samuti on hiinlanna tennisemaailmas kurikuulus selle poolest, et ei suuda pahatihti otsustavaid punkte eduks realiseerida. Laupäevase võidu järel avaldas ta lootust, et on tõusnud ka vaimselt uuele tasemele. «Enne mängu ütles Carlos mulle: rahune ja ära mõtle, et mängid finaalis,» ütles Li kohtumisejärgsel pressikonverentsil, tänades veel kord Rodriguezt. «Tema uskus minusse alati, kuid ma ise ei uskunud endasse. See oligi minu probleem.»

Tennis

Austraalia lahtised

Meeste finaal: Stanislas Wawrinka – Rafael Nadal 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

Naiste finaal: Li Na – Dominika Cibulkova 7:6 (3), 6:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles