Zahkna lõi EM-kulla puhul võidutantsu

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Zahknal on taas põhjust rõõmustada.
Rene Zahknal on taas põhjust rõõmustada. Foto: Mattias Oja

«Mis ma siin ikka muud teen, kui löön võidutantsu,» hõiskas Rene Zahkna, kui oli laskesuusatamise EMil Nove Mestos juunioride seas võitjaks kroonitud, medali kaela saanud ja dopingukontrollist naasnud.

Zahknal on auhinnakapis kaks noorteolümpia hõbedat ning noorte MMilt hõbe ja pronks, kuid liigseid lootusi ta seekord ei hellitanud. «Võistlesin endast aasta vanematega. Samas teadsin, et kui kõik klapib, võib tulemus olla särav. Klappiski. Laskmine sujus ja taktikaga panin samuti täppi – jagasin jõuvarusid õigesti. Lollusi tegin muidugi kah, hakkasin juba pärast esimest tiiru medalist mõtlema.»

Trumbiks kujunes laskmine – Zahkna eksis vaid korra, teises tiirus. «Panin salve valesti sisse, pidin kohendama ja see rikkus rütmi. Samas oli mul ka õnne, sest esimeses tiirus tabasin kolmandat märki väga napilt,» kommenteeris ta ja lisas, et laskmise üle ei saa nuriseda – paremat on patt tahta –, kuid suusarajal tuleks kiirust lisada. «Mul oli kümnes sõiduaeg, sellega päris rahule jääda ei saa.»

Kuna Zahkna läks rajale eesotsas, oli pärast finišit närvitsemist piisavalt: «Vahetasin riided ja läksin söögitelki internetist seisu vaatama ja arvutama. Viimaste seas startinutest oli kaks meest, kes võinuks võidu mul käest ära võtta, aga viimases tiirus eksisid mõlemad. Kui kuld oli kindel, siis süda hõiskas.»

Zahkna edestas venelast Ivan Aljohhinit 21,7 ja pronksi saanud ukrainlast Artjom Tõštšenkot 27,8 sekundiga.

Reedel ja pühapäeval seisavad Zahknal EMil ees sprint ja jälitussõit. Kas pinged on maas? «Järgmised stardid on lihtsamad,» arvas Zahkna. «Sain kirkaima medali kätte, nüüd võib lasketiirus ka riskida. Täna lasin kindla peale. Vorm tundub hea. Olen saanud tänavu kõvasti IBU karikal võistelda, see on tulnud kõvasti kasuks.»

Nove Mestos viibiv treenerist isa, MMil meeskonnasõidus pronksi saanud Hillar Zahkna jäi poja etteastega rahule. «Kui sa eksid nelja tiiru kohta vaid korra ning tuled Euroopa meistriks, siis on ju kõik suurepärane. Mis peamine: poisil on võistlejanärvi, selleta medaleid ei võida.» Naisjuunioride konkurentsis sai Susan Külm 33. ja Kelly Vainlo 52. koha.


Tabloo

Laskesuusatamise EM

Juunioride 12,5 km: 1. Rene Zahkna (Eesti, 0+0+1+0) 43.23,4, 2. Ivan Aljohhin (Venemaa, 1+0+0+1) +21,7, 3. Artjom Tištšenko (Ukraina, 1+1+0+0) +27,8,

4. Anton Sinapov (Bulgaaria, 1+1+0+0) +1.12,0, 5. Fabien Claude (Prantsusmaa,1+0+0+2) +1.51,8,

6. Raman Jaliutnõi (Valgevene, 1+2+0+1) +2.27,4... 47. Johan Talihärm (1+4+1+3) +9.24,7, 58. Kermo Sikk (1+2+2+2) +12.50,7,

64. Tarvi Sikk (1+1+2+3) +15.02,8.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles