Ekspertide karm hinnang: Schumacheri tervenemine oleks tõeline ime

Kadi Parts
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Schumacher.
Michael Schumacher. Foto: SCANPIX

Eile möödus kuu aega sellest, kui seitsmekordne vormel-1 sarja maailmameister Michael Schumacher Prantsusmaal Alpides suusatades kukkus ning tõsise peavigastuse sai. Kuulsa sakslase olukorda kommenteerisid BBC-le antud intervjuus kaks asjatundjat: aastatel 2005-2012 F1 sarja peaarstina ametis olnud professor Gary Hartstein ning Londoni neuroloogia ja neurokirurgia haigla kirurg Colin Shieff.

Kui eile kirjutasid mitmed maailma väljaanded, et Schumacherit plaanitakse kunstlikult tekitatud koomast välja tuua, siis selle eel on endiselt õhus paljud küsimused, mis puudutavad kuulsa sakslase olukorda ning paranemist.

Eile BBCle antud intervjuus ütles Hartstein, et tema hinnangul oleks Schumacheri täielik tervenemine tõeline ime. «On väga ebatõenäoline ning minu hinnangul reaalselt võimatu, et kunagi naaseb selline Michael, keda me kuni möödunud aasta sügiseni teadsime,» tunnistas meditsiiniekspert. «Arvan, et oleks tegemist tõelise inimese füüsilise vastupanuvõimekuse ning kaasaegse neuroravi triumfiga, kui Michael suudaks ise kõndida, süüa, end riidesse panna ning näidata olulisi elemente oma eelnevast isiksusest,» lisas Hartstein.

Ka neurokirurg Shieff nõustus, et vormelilegendi naasmine on keeruline. «Üldiselt usutakse, et mida kauem patsienti kunstlikus koomas hoitakse, seda väiksem on tõenäosus, et taastumine saab olema täielik. On endiselt võimalik, et ta tuleb teadvusele, aga see ei ole loomulikult kindel. Parimal juhul tekivad tal takistused seoses suhtlemise, mälu, liikumise ja iseseisvalt toimetamisega. Halvimal juhul võib patsient jääda «madala erutusega tasemesse», kus tal on väga vähe aimu sellest, mis toimub ümberringi. Mõned patsiendid reageerivad mugavusele või ebamugavusele ning aeg-ajalt teevad katseid suhtlemiseks,» selgitas Shieff.

Perekond ja Michaeli mänedžer Sabine Kehm pole kommenteerinud, millises olukorras Schumacher hetkel on ning kas tema koomast väljatoomise juttudel on tõepõhi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles