Lõuna-Eesti jäi algavaks hooajaks tippjalgpallita

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algaval hooajal ei saa Eesti suuruselt teise linna Tartu fännid meistriliiga tasemel mängudele kaasa elada.
Algaval hooajal ei saa Eesti suuruselt teise linna Tartu fännid meistriliiga tasemel mängudele kaasa elada. Foto: Margus Ansu

Mullu endale üleminekumängudega meistriliigas koha taganud Tartu Tammekat algaval hooajal kõrgemas seltskonnas ei näe.

Nädalavahetusel kogunenud Eesti Jalgpalli Liidu klubide litsentsikomisjon langetas otsuse, mis oli juba pikka aega õhus olnud: Tartu Tammeka jäi meistriliiga ja esiliiga litsentsita. Seega pole tuleval hooajal Eesti tippklubidel enam Lõuna-Eestisse asja.

Tammeka probleemide loetelu oli küllaltki pikk. Esiteks puudus klubil algavaks hooajaks infrastruktuur ehk ei olnud lepinguid spordibaaside kasutamiseks, samuti oli puudu töötajaid, veel oli neil finantskohustusi teiste klubide ning tiimi endiste töötajate ees. Kõige selle juures ei olnud Tammekas alanud ka sisuline töö.

«Otsus litsentsi mitte anda oli konsensuslik. Otsus tehti objektiivsete kriteeriumite alusel,» põhjendas Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht. «Praegune olukord on tingitud Tammeka juhtkonna otsustest. See situatsioon ei ole tekkinud üleöö ja probleemid olid olemas juba varasemast ajast. Üritasime mitme aasta jooksul abiks olla, aga me ei saa vägisi midagi peale suruda.»

Tammekal on alates jalgpalliliidu litsentsikomisjoni otsuse tegemisest aega seitse päeva, et otsus litsentsiasjade apellatsioonikomisjoni kaevata. Tammeka president Jane Afshar sõnas eile Postimehele, et tal ei ole aega edasiste plaanide kohta selgitusi jagada. Siiski tundub praegu, et edasikaebamine oleks Tammeka poolt lihtsalt aja ja raha raiskamine.

Üks on siiski kindel: algaval hooajal mängib kõrgliigas kümme meeskonda. Praegusele vabale kohale on kaks pretendenti, kelleks on mullu kõrgemas seltskonnas viimaseks jäänud FC Kuressaare ja üleminekumängudel Tammekale kaotanud Rakvere Tarvas. «Mõlemad klubid on sellises seisus, et kui pakkumine tehakse, siis nad oleksid valmis mängima,» tunnistas Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.  

«Kuna Tammeka juhtum on sisuliselt juba kuu aega vana, siis oleme terve selle aja jooksul olnud mõlema klubiga (FC Kuressaare ja Tarvas) ühenduses. Nii kohtusime ka eile nendega,» rääkis Uiboleht. «Järgmise (selle – toim) nädala põhiküsimuseks ongi selgeks saada Premium-liiga kümnes klubi. Ülevaade olukorrast on olemas ja koht täitmata ei jää. Lõplik otsus tehti laupäeval, valmidus liigas osaleda on mõlemal klubil olemas. Üheksa meeskonnaga ei jää liiga kindlasti. Oleme olnud selleks olukorraks valmis ja üllatusena see meile ei tulnud. Oleme ka Rakvere ja Kuressaare muredest teadlikud ja hoidnud pidevalt kätt pulsil.»

Vabale kohale on praegu eelisõigus ka mullu seal mänginud Kuressaarel. «Ootame esmalt ära, mida Kuressaare teeb. Vastavalt sportlikule printsiibile on nemad meist nimekirjas eespool. Kui nemad peaksid loobuma, siis järgmised oleme meie. Praegu oleme arvestanud esiliigas mängimisega ja pigem mängiksime esiliigas, aga esialgu on kõik lahtine,» avaldas Tarva esindaja Reijo Kuusik.

Praeguseks on kümnest kõrgliigas osalevast klubist selged üheksa, kelle seas on viis meeskonda Tallinnast, kolm Ida-Virumaalt ja üks Paidest. Seega on Eesti kõrgemal tasemel jalgpall koondunud peaasjalikult Põhja-Eestisse. Tartu jalgpalli on viimasel ajal tabanud mitu valusat hoopi. Kui nädalavahetusel jäi Premium- ja esiliiga litsentsita Tammeka, siis varem oli teatanud seni esiliigas mänginud SK-10, et loobub edaspidi esindusmeeskonnast. Siiski loodetakse Lõuna-Eesti jalgpallile elu sisse puhuda.

«Loomulikult on eesmärk, et Tartu jalgpall oleks ka edaspidi pildil. Tänasel päeval on konkreetsetest plaanidest siiski vara rääkida ja esmalt tuleb meil paika panna kümnes Premium-liiga klubi,» märkis Uiboleht, kes lisas, et tartlastega ollakse siiski pidevas kontaktis. «Jalgpalliliidu stiil on olla aktiivne ja püsida protsesside juures. Lõpuks peavad asja siiski ellu viima kohalikud. Oleme suhelnud Tartu klubidega ning ka linnaga, et leida praegusele olukorrale lahendust. Teiste seas oleme olukorda lahanud ka Tammeka jalgpallikooliga.»

Vaadates viimasel ajal kõrgliigaklubidega ette tulnud raskusi (eelmisel hooajal sattus raskustesse ka Tallinna Kalev), võib öelda, et nüüd ongi jalgpalliliit võtnud eesmärgiks tugevdada kõrgemas seltskonnas mängivate klubide konkurentsivõimet.   

«Premium-liiga arendamine on jalgpalliliidu jaoks ülioluline eesmärk, paraku tuleb selleks saada jätkusuutlikult ja konkurentsivõimeliselt toimima kõik liiga klubid,» sõnas Pohlak. «Klubid peavad olema finantsiliselt  tasakaalus ja suutma kasvatada omanäolisi jalgpallureid. Pikas perspektiivis näeme seeläbi ka jalgpallile omase kohaliku mängijate turu tekkimist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles