Kapist välja tulnud Soome olümpiaujuja: tunnen suurt kergendust

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ari-Pekka Liukkonen.
Ari-Pekka Liukkonen. Foto: uimaliitto.fi

Soome koondisesse kuuluv ujuja Ari-Pekka Liukkonen ütles telekanali Yle nädalalõpu spordiuudiste otsesaates, et on homoseksuaalne.

24-aastane Liukkonen on seni ainus Soome meessoost tippsportlane, kes sellise julge sammu astunud on. «Sotši olümpiamängude ümber toimuva tõttu tahtsin, et teema tuleks meie meedias tõsisema arutelu alla. Kurb, et Venemaa seadus piirab inimõigusi,» sõnas ta Yle vahendusel. «Loodan, et tulevikus ei ole inimeste seksuaalne orientatsioon enam teema, mida peaks üldse avalikult arutama.»

Trennikaaslastele rääkis Liukkonen oma sättumusest eelmisel nädalal. «Nad olid üllatunud, ent suhtusid sellesse hästi. Ka olid nad igati toetavad minu otsuse suhtes teema teleekraanil avalikkuseni tuua,» rääkis Liukkonen. «Tunnen kergendust, et saan viimaks olla see, kes olen ja loodan, et ka teised homoseksuaalsed sportlased ei pea tulevikus oma orientatsiooni varjama. Aastatepikkune varjamine mõjutas ka mu keskendumist sportlasena, kui pead kogu aeg muretsema, mida sa ütled, siis see muutub segavaks.»

Liukkonen esindas Soomet Londoni olümpial 50 meetri vabaltujumises ja tema nimele kuulub ka sama distantsi Soome rekord 22,22. Liukkonen võitis 2012. aasta lühirajaujumise EMil 4x50 meetri segateates pronksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles