Vastuolulise Maradona juhendatav Argentina sõidab MMile pingevabalt

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina jalgpallikoondise tipuründajana alustab turniiri Madridi Reali täht Gonzalo Higuain. Selle hooaja tähtsates kohtumistes on Higuain teeninud jalaväristaja maine ja MMil ei saa ta võimaluste kasutamata jätmist endale lubada. Vastasel korral taandub mees tugevas konkurentsis pingile.
Argentina jalgpallikoondise tipuründajana alustab turniiri Madridi Reali täht Gonzalo Higuain. Selle hooaja tähtsates kohtumistes on Higuain teeninud jalaväristaja maine ja MMil ei saa ta võimaluste kasutamata jätmist endale lubada. Vastasel korral taandub mees tugevas konkurentsis pingile. Foto: AFP/SCANPIX

Mida arvata vastuoludest räsitud Argentina jalgpallikoondise šanssidest MMil? Õige vastus: nad on ühed suuremad tiitlifavoriidid, aga ka suurima põruja peakandidaadid.
 



Kui alati fännide surve all olev Argentina Jalgpalli Liit 2008. aasta 29. oktoobril legendaarse ründaja Diego Maradona rahvus­esinduse etteotsa määras, huilgas enamik poolehoidjaid rõõmust.

Nende kunagine ebajumal oli taas saanud vastutusrikka töö. Teised, oma mätta otsast kaugemale nägevad pöidlahoidjad, jäid vaoshoituks. Arvesse tuli võta fakti, et Maradona treenerikogemus oli nullilähedane.

Kummalised otsused

Algus oli ilus ja esimese kolme mänguga kogus Maradona kolm võitu. Siis satuti allakäigutrepile, mille avanguks kirjutati tiimi musta kroonikasse häbiväärne 1:6 kaotus nõrgalt Boliivialt.

Pärast hävingut vajus Argentina järjest sügavamale mutta ja vahepeal tundus, et kahekordsed maailmameistrid jäävad ala tähtsaimalt turniirilt üldse välja. Kaks vooru enne lõppu asuti viiendal kohal, kuid napid võidud Peruu ja Uruguay üle tagasid siiski pääsu MMile.

Mängupilt oli aga kõike muud kui nauditav. 2006. aasta MMil võitsid pampademaa pallurid atraktiivse mänguga paljude vutifännide südamed, kuid praeguse kaitsva ja agressiivse stiiliga ollakse taas pigem ebameeldiv tiim.

Selline taktika oleks ehk õigustatud, kui Argentinas valitseks ründava orientatsiooniga mängijate põud, kuid olukord on vastupidine. Lionel Messi (FC Barcelona), Gonzalo Higuaini (Madridi Real) ja Diego Militoga (Milano Inter) eesotsas on argentiinlaste edurivi kahtlusteta maailma tugevaim.

Teisalt on Maradona silma paistnud kummaliste otsustega, mis lõpuks jätsidki koondise ukse taha ühed Euroopa paremad mängijad. Teleri vahendusel jälgivad MMi teiste hulgas Milano Interi Meistrite liiga võiduni tüürinud Javier Zanetti ja Esteban Cambiasso. Samas kuuluvad Maradona valikusse mitmed Euroopas tundmatud mängumehed.

Kui kummalisi otsuseid armastav Maradona juhitav Argentina peaks MMil põruma, võib Argentina 1986. aastal pea ainuisikuliselt teise MM-tiitlini tüürinud Maradona ebajumala staatusest põrmu langeda.

Kui argentiinlased on edukad, jäädvustab enamiku meelest ajaloo parim Maradona end veelgi tugevamalt jalgpalliajalukku. Ninanipsu saaksid aga vandenõuteoreetikut, kelle sõnul ei meeldiks Maradonale Argentina ja taktikaliselt valesti kasutatava Messi edu seepärast, et talle tekiks kuningatroonil tugev konkurent. Maradona võtab kriitikat aga rahulikult.

«Pinge on see, kui vaene mees ärkab hommikul üles teadmatusega, kas ta ikka suudab täna piisavalt raha teenida, et oma lastele süüa tuua,» on Maradona öelnud. «Mina ega mu mängijad survet ei tunne.»

Nigeeria ootab karikat

Sel aastal on Maradona juhendatud Argentina aga võitnud kõik viis sõpruskohtumist. Kui Costa Rica, Jamaica, Haiti ja Kanada pole tõsiseltvõetavad oponendid, siis märtsis alguses alistati kolmekordne MM-tiitli omanik Saksamaa.

Argentina kohtub Lõuna-Aafrika Vabariigis peetaval MMil alagrupi esimeses kohtumises 12. juunil Nigeeriaga. Nagu kõik Musta Mandri meeskonnad, on nigeerlasedki turniiri võimalikud üllatajad. Aafrika meeskonnad on varemgi maailmameistrivõistlustel ilusat mängu näidanud, kuid ometi pole veerandfinaalidest kaugemale küünditud.

Aasta alguses peetud Aafrika meistrivõistlustel kolmanda koha saanud Nigeeria ootused on kõrged. Riigi president Goodluck Jonathan arvab, et 1996. aasta Atlanta olümpia võitja Nigeeria peaks turniirilt naasema kõrgeima autasuga. «Ootan, et Nigeeria valmistub MMiks hästi ja naaseb võidukarikaga,» ütles 1. oktoobril 50. sünnipäeva pidava Nigeeria juht. «See oleks meie rahvale suurepärane kingitus.»

B-alagrupis mängivad veel Lõuna-Korea ja Kreeka – mõlemad suhteliselt väikesed, kuid end suurtel väljakutel tõestanud vutiriigid. Korealaste suurim staar, Manchester Unitedi poolkaitsja Park Ji-Sung loodab, et suudetakse korrata 2002. aasta koduse MMi edu, kus kõigi üllatuseks saadi neljas koht.

«2002. aasta oli ime, kuid usun, et see võib taas juhtuda,» ütles Ju-Sung. «tegelikult on meie esimene eesmärk alagrupist edasi jõuda, kaugemale me ei mõtle.»
2004. aasta Euroopa meistrivõistlustel triumfeerinud Kreeka on väljaütlemistes tagasihoidlikuks jäänud. Kapten Giuor­gos Karagounis tahab jalgpallipidu lihtsalt nautida.

«Lähme MMile lõbutsema ja suurturniiri nautima. Loomulikult teeme ka kõik selleks, et alagrupist edasi pääseda,» kommenteeris Karagounis.

JALGPALLI MM

•    A-alagrupp: Argentina (FIFA edetabeli 7. koht), Nigeeria (22. koht), Lõuna-Korea Vabariik (47. koht), Kreeka (13. koht)

A-alagrupi ajakava

•    I voor: 12. juunil kl 14.30 Lõuna-Korea – Kreeka,
12. juunil kl 17 Argentina – Nigeeria
•    II voor: 17. juunil kl 14.30 Argentina – Lõuna-Korea, 17. juunil kl 17 Kreeka – Nigeeria
•    III voor: 22. juunil kl 21.30 Nigeeria – Lõuna-Korea, 22. juunil kl 21.30 Kreeka – Argentina

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles