Ecclestone: Vetteli edu röövis meilt 50 miljonit vaatajat

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone (paremal) on äsja tuvastanud vormel-1 sarja vaatajanumbrite langemise süüdlase.
Bernie Ecclestone (paremal) on äsja tuvastanud vormel-1 sarja vaatajanumbrite langemise süüdlase. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja kommertsõiguste omanik Formula One Management avaldas mulluse hooaja põhjal koostatud raporti, mille järgi televaatajate arv langes 2012. aastaga võrreldes koguni kümme protsenti.

Raportis kinnitatakse, et vaatajanumbrid on 50 miljoni võrra väiksemad kui varasemal hooajal. Mullu jälgis vormel-1 sarja üle kogu maailma 450 miljonit vaatajat, 2012. aastal oli neid pisut üle poole miljardi ja 2011. aastal 515 miljonit. Langustrendis süüdistatakse ei kedagi muud kui viimasel neljal aastal löömatuks jäänud Sebastian Vettelit – sakslase valitsemine muudab sõidud igavamaks.

Vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone annab raportile kirjutatud sissejuhatuses ka üsna selgelt mõista, miks olukord selliseks kujunes. «Polnud ootamatu, et vaatajate hulk kahanes. Viimased etapid polnud enam põnevad, sest meistritiitli saatus selgus juba enne USA ja Brasiilia etappi. Need kaks osavõistlust toovad sageli kokku väga suure publikuhulga,» märkis ta. Brasiilias on aastaid olnud suurim arv vaatajaid ühe riigi kohta – 77 miljonit. USAs tõusis aga vaadatavus isegi pingevaba olukorda arvestades 2012. aastaga kõige rohkem – 11,4 miljoni huviliseni.

Vaatajate hulk kasvas ka näiteks Suurbritannias ja Itaalias, kahanes aga Hiinas ja Prantsusmaal. Viimase kahe puhul mängis suurt rolli levifirma vahetumine, sest Hiinas hakkasid riikliku kanali CCTV asemel etappe edastama kohalikud kanalid ning ülekandeid jälgis vaid 19 miljonit inimest, 30 miljonit vähem kui aasta varem. Prantsusmaal kolisid aga ülekanded vabalevist tasulisele kanalile Canal+ ning sellega jäi 27 miljonist vaatajast alles vaid 10 miljonit.

Tulevikus suhtes on Ecclestone siiski lootusrikas, avaldades arvamust, et uued turbomootorid muudavad võidusõidud põnevamaks. «Selliste ajakohaste sammude toel püsib vormel-1 sari järjepideva ja olulise tehnoloogilise arengu esirinnas. Olen kindel, et uus hooaeg toob kaasa nii kasvanud ettearvamatuse kui ka uutmoodi põnevuse ja tulise võitluse,» kirjutab ta raportis.

Väärib märkimist, et vaid mõni päev tagasi rääkis Ecclestone turbomootorite osas risti vastupidist juttu, nimetades muudatusi ebavajalikeks ja säästlikkusele rõhumist valeks ning tuletades meelde, kuidas vormel-1 sari on läbi ajaloo alati seostunud kõige lärmakamate autodega. Telereitingute langemine oli usutavasti ka põhjus, miks Ecclestone surus talvel läbi palju kriitikat pälvinud reeglimuudatuse, mille kohaselt tänavu jagatakse viimase etapi eest sõitjatele topeltpunkte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles