Karjääri lõpetanud Andres Oper: otsus ei tulnud kergelt

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Oper.
Andres Oper. Foto: Toomas Huik

Täna toimunud pressikonverentsil selgus, et Eesti koondist 133 kohtumises esindanud ja 38 väravat löönud Andres Oper lõpetab oma mängijakarjääri. Meie läbi aegade edukaima ründaja lahkumismatš toimub 26. mail, mil A. Le Coq Arenal võõrustatakse Gibraltarit.

«Otsus ei tulnud kergelt, aga jah, oma jalgpallurikarjääri lõpetan nüüd ära. See ei ole veel elu lõpp ja elu pakub uusi väljakutseid, mida ma ootan huviga,» tunnistas Oper.

Eesti koondise pikaajaline tugitala rõhutas, et otsus lõpetada ei tulnud üleöö, vaid oli siiski põhjustatud viimatisest kaelavigastustest ja sellega seotud operatsioonist, mis edasi lükkus. «Viimane kaelaoperatsioon võttis tõesti tükk aega. Kui see oleks saanud tehtud 3 kuud tagasi ja oleksin täitsa terve, siis võib-olla oleksin üritanud jätkata, aga kui mitu kuud ettevalmistuseks veel aega läheb, siis on aasta aega juba paus kestnud. Eks mul on vanust ka piisavalt ja ükskord see lõpp tuleb ju meil kõigil. Tundsin, et on aeg uuteks väljakutseteks,» lisas Oper.

Tulevikust ei tahtnud Oper midagi kindlat veel lubada, aga kinnitas, et suure tõenäosusega jääb ta siiski jalgpalliga seotuks. «Treeneritöö on üks variant, aga on ka muid valikuid. Oled sa skaut, oled sa tehniline direktor, võimalusi on,» rääkis Oper.

Oper debüteeris meeste koondises 1995. aastal 17-aastasena, esimese värava lõi ta kaks aastat hiljem MM-valikmängus Rootsile, kui Eesti jäi Kadriorus napilt 2:3 alla.

36-aastase Operi koondisekarjääri meeldejäävamate väravate seas on kaks tabamust Venemaale (2002) ning Eurospordi poolt päeva ilusamaiks väravaks valitud tabamus Hollandile (2001). Oper jõudis sihile ka näiteks Kreeka, Portugali, Saudi Araabia, Slovakkia, Kanada, Läti, Valgevene ja Belgia vastu. 2006. aasta MM-valiksarjas lõi ta koguni 7 väravat.

Klubidest esindas Oper aastate jooksul Eestis Pantrite, FC Flora, FC Lelle ja Pärnu Tervise värve, välismaal olid tema koduklubideks Aalborg BK (Taani), Moskva Torpedo (Venemaa), Kerkrade Roda (Holland), Shanghai Shenhua (Hiina), ADO Den Haag (Holland), AEK Larnaca (Küpros) ning Famagusta Néa Salamís (Küpros).

Oper valiti Eesti parimaks jalgpalluriks aastatel 1999, 2002 ja 2005, Hõbepalli auhinna teenis ta 2001. ja 2005. aastal. Oper on tulnud Eesti meistriks, karikavõitjaks ja superkarikavõitjaks, välisklubide koosseisus on ta jõudnud nii Hollandi kui ka Taani karikafinaali. Aastal 2007 autasustas Eesti Jalgpalli Liit Operit hõbemärgiga.

Eesti koondise peatreener Magnus Pehrsson kutsub Operi rivistusse selle aasta 26. mail kell 20 A. Le Coq Arenal toimuvaks maavõistluseks Gibraltariga. Ühtlasi saab tegu olema Pehrssoni esimese kodumänguga koondise eesotsas.

Piletimüük Eesti - Gibraltar maavõistlusele algab lähipäevil, selle algusest teavitatakse eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles