Ansip läheb Sotši peaministri, mitte eraisikuna

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Stenbocki maja Facebooki lehekülg

Stenbocki maja Facebooki seinale ilmus kolmapäeva õhtul teade, et peaminister Andrus Ansip reisib Sotši taliolümpiale siiski valitsusjuhina, mitte eraisikuna.

«Ehkki peaminister on puhkusel ja katab sõidukulud ise, ei lähe ta Sotši eraisikuna, vaid valitsusjuhina Eesti sportlastele kaasa elama ja neid toetama,» öeldakse Stenbocki maja Facebooki postituses.

«Ma hoian pöialt kõigile meie sportlastele. Olümpiamängudel osalemine on iga sportlase elu suursündmus ning kindlasti annavad nad endast parima,» vahendas valitsuse sotsiaalmeedia veebikülg Ansipi sõnu.

Ajakirjanik Anvar Samost avaldas pühapäeval Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» arvamust, et peaminister Andrus Ansip ei peaks sõitma Sotši olümpiamängudele. Mõttekaaslaste leidmiseks lõi Samost veebipetitsiooni «Aitame Andrus Ansipil õige otsuse teha!». Nimelt andis Samost raadioeetris Kalle Muulile lubaduse, et koostab petitsiooni, mis aitaks peaminister Andrus Ansipil teha õige otsuse ning jätta minemata Sotši olümpiamängudele, mille eesmärgiks on Samosti sõnul ilustada Vladimir Putini tegevust kodanikuõiguste, sõnavabaduse ning õigusriigi piiramisel.

Üleskutses on kirjas, et on raske näha, kuidas saaks peaminister sellisel üritusel olla lihtsalt eraisik – eriti kui temaga koos reisib välisminister. «Ka eraisikuna peaks valitsuserakonna esimees ning valitsuse juht sõnas ja teos toetama Eestile olulisi väärtusi: demokraatiat, õigusriiki, kodaniku- ja inimõigusi,» seisab üleskutses.

Sotši olümpiamänge ei lähe teiste seas vaatama Barack Obama, Angela Merkel, François Hollande, Viviane Reding, Toomas Hendrik Ilves, Dalia Grybauskaite, Donald Tusk ja Fredrik Reinfeldt.

Peaministri büroo juhataja Liina Kersna ütles pühapäeval Postimehele, et peaminister on oma ametiaja jooksul käinud alati olümpiamängudel koos perega, puhkuse ajast ning katnud sellega seotud kulud ise.

Peaminister Andrus Ansipi n-ö. «eraisikuna» Sotši sõitmise vastu pühapäeval allkirjade kogumise kampaania algatanud ajakirjanik Anvar Samost tänas allkirja andnud ligi 1000 toetajat.

«See, et Andrus Tartust Sotši ei sõida, on kindlasti petitsiooni tulemus ja samm edasi ausama suhtluse suunas. Nüüd oleks veel vaja, et Eesti peaminister vastaks ka küsimusele, kas Venemaa kasutab Sotši olümpiamänge kodanikuõiguste ja sõnavabaduse piiramise ilustamiseks,» ütles Samost Postimehele.

«Tänan ligi 1000 toetajat» rõhutas ta.

«Peaministri staatus ei ole kuidagi muutunud. Ansip sõidab Sotši endiselt koos oma perega puhkuse ajast ning ta kannab oma perega seotud kulud ise. Nii nagu varasematel olümpiamängudel. Peaminister on peaminister 24 tundi ööpäevas, ka puhkuse ajal. See, et Anvar Samost nimetab puhkusel olevat peaministrit «eraisikuks», näitab Samosti kui ajakirjaniku pädevust,» ütles peaministri büroo juht täna.

Stenbocki maja Facebooki lehele ilmunud täielik sissekanne:

«Peaminister pakib asju, sest alates homsest on ta puhkusel ja sõidab koos perega Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi kutsel Sotši olümpiamängudele.

Ehkki peaminister on puhkusel ja katab sõidukulud ise, ei lähe ta Sotši eraisikuna, vaid valitsusjuhina Eesti sportlastele kaasa elama ja neid toetama.

«Ma hoian pöialt kõigile meie sportlastele. Olümpiamängudel osalemine on iga sportlase elu suursündmus ning kindlasti annavad nad endast parima,» ütles Andrus Ansip.

Peaminister on suure spordisõbrana käinud puhkuse ajast perega vaatamas nii 2012. aasta Londoni suveolümpiamänge, 2008. aasta Pekingi ja 2006. aasta Torino taliolümpiamänge. Peaminister saabub perega Eestisse tagasi esmaspäeval.

Meie naaberriikidest osalevad Sotši taliolümpiamängudel Soome president ja peaminister, Läti president ja Leedu peaminister.

Muide, pildil olev seljakott on pärit Pekingi olümpiamängude päevilt :).»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles