Taavi Peetre ja Aleksander Tammerti koostöö viis ootamatult kiirelt tulemuseni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulitõukaja Taavi Peetre sai Kuldliiga avaetapil kirja mõneti ootamatult ilusa  tulemuse 20.17.
Kuulitõukaja Taavi Peetre sai Kuldliiga avaetapil kirja mõneti ootamatult ilusa tulemuse 20.17. Foto: Toomas Huik

Tänavu kuulitõuketehnikat vahetanud Taavi Peetre mõtles hooaja eel endamisi: «Kui kas või ühe korra üle 20 meetri tõukaks, võiks juba rahule jääda.» Eilsel Jõgeva Kuldliiga etapil selgus, et püstitatud eesmärk oli liiga tagasihoidlik.



Trobikond sääski, ligikaudu 13 soojakraadi ja võistluste põhi­ala – odavise. Enamiku pealtvaatajate, fotograafide ja ajakirjanike pilgud olid suunatud just sellele sektorile. Ent samal ajal toimus ühes teises paigas midagi sootuks olulisemat. Midagi, mida vähesed ootasid.

Peetre tõukas viimasel katsel hooaja tippmargi 20.17, täitis kindlalt EM-normi ja sai oma juhendajalt Aleksander Tammertilt tugeva käepigistuse. Kümmekond minutit hiljem sülitas Peetre kolm korda üle õla ja sõnas: «Eelmisel hooajal jäi esimene võistlus hooaja parimaks. Loodame, et seekord sama ei juhtu!»

Wollman aitas

Isegi kui nii läheks, võiks Peetre enda sõnul hooajaga enam-vähem rahule jääda. Uus tõuketehnika, treenerivahetus – kõigega pole võimalik kiirelt kohaneda. Sama rõhutas talle ka ameeriklasest treener Dave Wollman, kelle juures Peetre USAs Dallases laagris käis.

«Ta ütles, et mul ei tasu kohe ulmelisi tulemusi oodata. Oluline on võtta alguses rahulikult ja õiged tulemused hakkavad alles kahe-kolme aasta pärast tulema,» avaldas Peetre.

Samal ajal tõdes ta, et eilne võistlus annab edasiminekuks vajaliku enesekindluse. Stabiilne seeria 19.41, 19.02, 19.51 ja 20.17, ja mis veelgi olulisem – täidetud EM-norm. See tagab vajaliku sissetuleku ka järgnevateks hooaegadeks, kus Peetre on endale juba märksa kõrgemad eesmärgid seadnud.

Tänavu on Peetrele kõige tähtsam omandada pöördega tehnika, saavutada vajalik stabiilsus ja minna tasapisi edasi. Seni on kõik õnnestunud.

Hooaja eel seatud eesmärk täitus Peetrel juba esimesel Eesti-sisesel võistlusel. USAs jäi tema parimaks 19.36. «20 meetrit on nüüd täis ja märk maas! Siit tuleb ainult edasi minna,» sõnas Peetre, kellele tehnikavahetus oli möödapääsmatu.

Põlvevalu ei lasknud tal enam vanamoodi jätkata. Pöördega tehnika puhul on koormus põlvele märksa väiksem. «Kaks viimast hooaega ei suutnud ma ennast seetõttu realiseerida,» lisas Peetre.

Tehnika kiire omandamise eest tänas Hiiumaalt pärit mees oma uut juhendajat Tammertit. Nagu ta ise rahulolevalt ütles: «Super, super, super! Mul ei ole Sassi kohta ühtki halba sõna öelda.»

Kui Peetre sügisel Ateena olümpiapronksi poole pöördus, olid mõlemad mehed üsna kõhkleval seisukohal. Seda enam, et Tammert polnud treeneritööd kunagi teinud. «Taavi palus abi ning kuna kettaheites ja kuulitõukes on pöördetehnikad üsna sarnased, otsustasin teda aidata. Mingit palka ma ei saa, aga ega ma pole ka nii kõva vana, et öelda «Näed, minu palk on nüüd selline!»,» rääkis Tammert, kes nõuab Peetrelt iga korraga üha rohkem.

«Ma tahaksin, et Taavi teeks veelgi rohkem. Erinevaid harjutusi ja rohkem tõukeid. Samal ajal pole reaalne, et teed aastas kindla arvu tõukeid ning tehnika on kohe filigraanne. See võtab rohkem aega,» arutles Tammert.

Kettas teine

Suvel tuleb Eestisse ka Wollman, kes aitab Peetre tehnikat lihvida. Järgmisel aastal loodab Peetre paariks nädalaks taas USAsse harjutama sõita. «Oleme Sassiga kahekesi tehnika enam-vähem paika saanud.

Edaspidi läheb ilmselt juba raskemaks, siis peab pisiasjade kallale minema. Wollmanist on suur abi, ta on väga tark mees,» rääkis Peetre, kes võistleb tänavu kõikidel Kuldliiga etappidel, järgmisena 1. juunil Tartus.

Seal on taas stardis ka juhendaja Tammert, kes eilsel kettaheitevõistlusel 61.23ga kindla esikoha noppis. Kusjuures, teine oli Peetre 56.82ga.

Kuldliiga

Etapp Jõgeval

Naised: 100 m tj: Grit Šadeiko 14,07, Kaugus: Veera Baranova 6.24, Kolmik: Veera Baranova 13.84, Teivas: Lembi Vaher 3.81, Kõrgus: Anna Iljuštšenko 1.86.
Mehed: Kuul: Taavi Peetre 20.17, Ketas: Aleksander Tammert 61.23, Oda: Ainars Kovals 80.51, Mihkel Kukk 78.67, Eriks Rags 74.43, Tanel Laanmäe 73.95, Andrus Värnik 72.72

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles