Seli: usun Šmigun-Vähit kuni faktid ta juttu ümber ei lükka

, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli toetab kindlalt Kristina Šmigun-Vähit.
Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli toetab kindlalt Kristina Šmigun-Vähit. Foto: Liis Treimann

«Usun eelkõige inimest, Kristinat, aga kui faktid räägivad ühel hetkel teist keelt, siis inimene valetab,» sõnastas EOK president Neinar Seli oma arvamuse juhtumi kohta, kus Kristina Šmigun-Vähi Torino olümpial võetud dopinguproovis tuvastati halb analüütiline leid, kui termineis täpne olla. Samas ei tähenda isegi juttu ümber lükkavad faktid alati seda, et inimene valetaks, tõdes Seli.

«Olen käinud kaks kuud ringi, kehv tunne hinges,» tõdes Seli. 5. detsembril laekus EOKsse kiri Rahvusvaheliselt Olümpiakomiteelt, milles anti teada, et Šmigun-Vähi dopinguproovidest leiti keelatud ainet.

«Mõistagi ei hakanud me kirja sisu avalikustama, sest kõigil on selgelt meeles 2002. aasta juhtum, kus Šmigun-Vähi positiivsest A-proovist anti reeglitevastaselt üldsusele teada, B-proov aga osutus puhtaks,» selgitas Seli. «Kohtusin kohe Šmigun-Vähiga. Ta andis oma selgitused, kinnitas, et pole midagi keelatut tarvitanud, kuid soovis siiski asjast Eesti rahvale teada anda. Tal oli see õigus, kuid ma palusin esmalt rääkida tiimi liikmete, ka doktor Mihkel Mardnaga. Lõpuks otsustati esmalt juhtumit uurida.»

Seli sõnul teavitas Šmigun-Vähi teda neljapäeval, et nüüd olla aeg käes asja avalikustamiseks ja ta läheb «Aktuaalse kaamera» otsesaatesse.

«Oleme vahepealsel ajal pidevalt Šmigun-Vähiga ühenduses olnud, paraku ei tohi ma avaldada ega kommenteerida seda, millist ainet tema organismist leiti ja kuidas käib asja edasine uurimine. Peagi on kavas avada B-proov, kuid vaevalt see juhtub enne olümpiamängude lõppu,» rääkis Seli, kes on kaitsnud bioloogiateaduste kandidaadi kraadi ning jagab teemast enam kui tavainimene.

Kas Seli usub Šmigun-Vähi juttu?

Seli: «Olen optimist ja usun alati inimest, kuni faktid tema jutu ümber lükkavad. Tänane olukord on selline, et ... Vaat jälle ei saa rääkida, sest sellest võib üht-teist järeldada. See lugu pole mustvalge, las asjad selginevad.»

Samas ei puuduta teema pelgalt Šmigun-Vähit, vaid ka tema taustajõude, treenerist isa Anatolit ja doktor Mardnat, kes mõlemad viibivad Sotšis, üks Aivar Rehemaa juhendajana, teine koondise arstina.

«Praegu ei saa me rääkida dopingujuhtumist, seega ärme spekuleeri. Ärme nämmuta kõiki võimalikke stsenaariume läbi,» ütles Seli.

Küll kinnitas Seli, et halva stsenaariumi korral on taustajõud kindlasti asjaga seotud. «Šmigun-Vähi saatis mulle ka valedetektori protokolli. Võib ju olla ka nii, et tema tõesti ei tarvitanud keelatud ainet ega tea sellest midagi ning süüdi on hoopis teised inimesed. Eesti Antidoping ja EOK ei põikle vastutusest kõrvale. Kui selgub tõde, käitume vastavalt reeglitele ja alustame tõsist uurimist. Treener Nikolai Borzovi näide – ta andis oma õpilasele dopingainet ja sai eluaegse juhendamiskeelu – peaks olema kõigile hoiatav.»

Lõpetuseks lootis Seli, et saab olümpiamängude ajal keskenduda spordile. «Kui Šmigun-Vähi asjus selgub uut, mida tohime avaldada, siis avaldame. Seni tegeleb juhtumiga sportlane ise ja tema kaitsetiim.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles