Vana kuningas tõusis veel kord troonile

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole Einar Bjørndalen võitis laupäeval oma seitsmenda OM-kulla, kokku on tal nüüd olümpiamängudelt 12 medalit.
Ole Einar Bjørndalen võitis laupäeval oma seitsmenda OM-kulla, kokku on tal nüüd olümpiamängudelt 12 medalit. Foto: AFP/SCANPIX

40-aastasest norralasest Ole Einar Bjørndalenist sai vanim taliolümpial individuaalse kulla saanud sportlane.

Küsimus pole selles, kui tugev oled sa võrdluses konkurentidega, vaid selles, kas leiad endas jõudu pärast kaotust tõusta ja jätkata võitlust. Bjørndalen on sajandi inimene,» kirjutas Norra laskesuusatamise viimaste aastate suurim staar Emil Hegle Svendsen laupäeva õhtul Twitteris. Sotši olümpia avadistantsiks olnud sprindis 9. kohaga leppinud mees avaldas nende ridadega austust 40-aastasele meeskonnakaaslasele Ole Einar Bjørndalenile. Mehele, kes võitis laupäeval oma seitsmenda olümpiakulla.

Bjørndaleni võit oli Sotši olümpia esimene ime. Eelmisel kümnendil laskesuusatamise kõigutamatu kuninga staatust nautinud norralane polnud juba ammu enam tiitlivõistlustel starti asudes suursoosik. Noormate meeste põlvkond kasvas peale ning pärast neli aastat tagasi Vancouveris võidetud distantsisõidu hõbedat polnud ta vahepealsetelt MMidelt saanud ühtegi individuaalset medalit. Auhinnakapp täitus vaid teatesõitudes koos tiimikaaslastega võidetud väärismetalliga.

Isegi tema viimasest MK-etapi võidust on möödas juba kaks aastat ning olümpia eel kostis norralaste leerist arvamusi, et oma viimasel suurvõistlusel osalev mees on langenud Norra koondise kolmandaks-neljandaks numbriks. Kõik see ei löönud aga Bjørndalenit rivist välja, vaid sundis teda ikka ja jälle treeningutel kõike andma.  

Laupäeva õhtul oli aga kõik nagu vanadel headel

aegadel. Isegi viimases tiirus tehtud möödalask ja sellega kaasnenud 150 lisameetrit ei seganud Bjørndalenit võitmast. Tõsi, finišis triumfeerimiseks pidi ta rajal võtma endast viimast. «Püüdsin kiiresti sõita ja kiiresti lasta, aga üks eksimus tuli ikkagi sisse. Sõidu ajal oli hetki, kui tundus, et kulla eest ma ilmselt enam ei võitle, kuid suutsin ikkagi anda endast kõik ja tempot hoida,» kirjeldas ta hiljem oma võitlust. Lõpuks edestas ta austerlast Dominik Landertingerit 1,3 ja tšehhi Jaroslav Soukupi sekundiga.

Bjørndalen tõusis kõigi

aegade vanimaks taliolümpial individuaalse kulla võitnud sportlaseks, kuid vaatamata ajaloolisele saavutusele jäi ta pärast võistlust soliidseks ja vaoshoituks.

Ta väitis, et kuigi tõusis kaasmaalasest suusalegendi Bjørn Dæhliga olümpiamedalite arvult – mõlemal on neid 12 – ühele pulgale, jääb murdmaamees tema silmis ikkagi läbi aegade Norra suurimaks sportlaseks. Lisaks leidis ta, et kuigi võit oli tema endagi jaoks uskumatu saavutus, tegi ta 16 aastat tagasi Nagano olümpial esimest kulda võites tasemelt parema võistluse.  

Samal ajal kui spordimaailm vaimustus norralase vägiteost, otsisid Eesti laskesuusatajad oma sõidu kommenteerimiseks sõnu. Kõigi nelja stardis käinud mehe jutust kumas läbi selge pettumus.

Näiteks MK-sarjas tänavu eestlastest seni kõrgeima koha saanud Kauri Kõiv rääkis, kuidas ta tegi olümpiatiirus kahe päevaga 150 lasku ja eksis neist vaid ühel. Võistluses jäi aga üles kolm märki. «Ükskord pidid eksimused tulema ja paraku tulid need just täna,» lausus 54. koha saanud mees pärast võistlust.

Eesti koondise parimana 50. koha saanud Daniil Steptšenko tunnistas, et sellisel kujul ei pakkunud kaaslaste edestamine vähimatki rõõmu. «Halb, et kogu koondis jäi minu selja taha,» leidis ta. 53. koha mees Indrek Tobreluts oli aga otsekohene: «Sõidu osa oli s**t, uskusin, et olen paremas seisus.»

Nemad kolm stardivad täna tagaajamisvõistluse lõpus ja peavad maha justkui Eesti meistrivõistlused. Kaaslaste sõitu peab kõrvalt jälgima laupäeva 66ndaks jäänud Roland Lessing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles