Andres Raja kerkis Götzises kaanepoisiks

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Andres Raja on valitud Götzise mitmevõistluse kaanepoisiks, teadis mees juba sügisel.
Et Andres Raja on valitud Götzise mitmevõistluse kaanepoisiks, teadis mees juba sügisel. Foto: Repro

Eesti mõistes tipptasemel kümnevõistleja Andres Raja pole veel rahvusvahelisel areenil suurvõite kogenud, ent alates eelolevast nädalavahetusest ilutseb tema pilt paljude selle ala fännide kodudes – plakatitel, särkidel ja reklaambuklettidel.

Raja fotoga kaunistatud asjade omanikuks saamiseks pole vaja teha muud, kui soetada endale mõni Götzise võistlusega seotud ese.

Kuidas ikkagi juhtus, et laiemale üldsusele vähetuntud, mullu Austria väikelinnas peetaval mainekal jõuproovil 8. koha saanud Rajale langes osaks au, mis seni kuulunud vaid võistluse võitjatele või päris maailma eliiti mahtuvatele mitmevõistlejatele? Eestlastest on Götzise reklaampildil olnud vaid olümpiavõitja Erki Nool, ent tema kuulub selle jõuproovi võitjate auväärsesse nimekirja.

Eesti Kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamäe teada langes valik tänu atraktiivsele fotole. Samal arvamusel on ka Raja, kes kuulis oma pildi kasutamise plaanist juba möödunud sügisel. Tõsi on ka see, et pildilt Eesti mitmevõistleja äratundmiseks peab olema tõeline ala asjatundja.

«Korraldajad on teinud väga palju, et ma siin stardiksin, nüüd on võistluses minu kord midagi vastu anda,» sõnas viimastel aastatel Mikk Pahapilli järel Eesti teise numbri staatuses olev Raja ning lisas huvitava fakti: «Siin osalevate võistlejate käest küsiti, kes on pildil – ainult Roman Šebrle teadis, et see olen mina. Minu jaoks polegi rohkemat vaja, iga kord mõtlen, kuidas teda edestada.»

Kümnevõistluse ajaloo legendide hulka kuuluva Šebrle käes on senini maailmarekord 9026 punkti. Mis aga veelgi imetlusväärsem, tiitlivõistlustelt 17 medalit võitnud 35-aastane vanameister on ka tänavu Götzises stardis. Just tema löömist peab Raja üheks oma suurematest motivatsiooniallikatest. See pakkuvat talle isegi rohkemat, kui koduse rivaali Pahapilliga madistamine.

Reklaaminägu Raja ise ei soovinud päev enne võistlust suuri eesmärke välja kuulutada, punktisummadest rääkimisest loobus ta sootuks. «Soovin teha kõik kümme ala maksimaalselt ning jõuda kümne parema hulka. 34 võistleja hulgas oleks see hea saavutus, pealegi on siin koos väga kõva seltskond,» mõtiskles Raja. «Punkte ei tahaks lugeda enne, kui esimene ala läbitud, seniks püüan tulemustele mõtlemist vältida.»

Samas pole Raja ettevalmistus kulgenud tagasilöökideta. Viimase nädala jooksul on teda seganud mitmed hädad. Kuigi spordimees ei soovinud nendest lähemal rääkida, on teada, et Raja parema käe pöial jäi ukse vahele ja selle küüs on siiani sinine. Kas see segab võistlemist, selgub alles jõuproovi käigus.

Raja ja Pahapill saavad oma sportlikku vormi ennustada vaid treeningute põhjal, üksikaladel pole nad ühelgi jõuproovil üles astunud. Samas on mõlemad kinnitanud, et ettevalmistus välishooajaks kulges hästi.

Viimati viibis Eesti kümnevõistluse tugevaim duo kaks nädalat kestnud treeninglaagris Kreekas, kus lisaks treener Remigija Nazarovienele oli kaasas füsioterapeut Martin Vahimets. Atleetide sõnul tehti seal intensiivset tööd ning suurt tähelepanu pöörati tehnika lihvimisele.

Raja kinnitas, et on teadlikult võistlemisest hoidunud. «Nii saan võistelda pingevabalt, usun, et nii on kergem,» märkis ta. Varasemates intervjuudes on Raja väitnud, et loodab edasiminekut heidetes ja tõugetes, kuid samas soovib säilitada ka seniste trumpalade taseme.

Tugevamad osalejad:

Roman Šebrle    Tšehhi    9026

Bryan Clay                USA    8832

Tray Hardee              USA    8790

Dmitri Karpov       Kasahstan    8725

Maurice Smith     Jamaica    8644

Andrei Kravtšenko    Valgevene    8617

Attila Zsivoczky           Ungari    8554

Leonel Suarez     Kuuba    8496

Yordanis Garcia    Kuuba    8496

Aleksei Kasjanov    Ukraina    8479

Aleksei Drozdov    Venemaa    8475

Pascal Behrenbruch    Saksamaa    8439

Yunior Diaz                   Kuuba    8357

Romain Barras    Prantsusmaa    8299

Mikk Pahapill              Eesti    8255

Andres Raja              Eesti    8119

(nimi, riik, isiklik rekord)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles