Eesti hooldetiim teab olümpiavõitjat päev varem

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise määrdemehed Tarvi Kuus (paremalt), Jaan Alvela, Asko Saarepuu, Raul Seema ja Meelis Aasla.
Eesti koondise määrdemehed Tarvi Kuus (paremalt), Jaan Alvela, Asko Saarepuu, Raul Seema ja Meelis Aasla. Foto: Liis Treimann

Vale on arvata, et murdmaasuusatamine erineb mingilgi määral kettaheitest, kus tiitlivõistlustel on neli-viis-kuus medalipretendenti, ei enam. Nii arvavad Eesti suusakoondise määrdemehed pluss füsioterapeut Ergo Leibak, kes peavad omavahelist ennustusvõistlust. Nende arvamus, muide, on fakte arvesse võttes pigem tõde, sest esikolmiku täppipanemine on pigem traditsioon kui juhus.

Sotši olümpia meeste suusavahetusega sõidu finišist on kulunud üksik minut, kui hooldemehed intervjuutsoonis Aivar Rehemaad ootava Leibakuga ühendust võtavad. «Jah, sain viis punkti,» teatab Leibak raadio teel kaaslastele. «Keegi vist sai kuus. Üheksat ei olnud ühelgi.»

Ennustusvõistluse punktisüsteem on järgmine: õige mees õigel kohal annab kolm punkti, valel kohal ühe. Leibakul läks esikolmik täppi, kuid ta pani hõbeda saanud Marcus Hellneri võitjaks ja võitja Dario Cologna teiseks. Pronksise Martin Jonsrud Sundby eest sai ta täispunktid.

«Seekord ei olnud just raske medalimehi ennustada. Hellner liikus äsja Toblachi MK-etapil, kus sõideti klassikat, üsna kepsakalt, aga on puhtalt uisusõitja,» selgitas Leibak, millise mudeli järgi ta ennustab. «Cologna oli kah üsna hea ja ta suudab mägedes sõita – paar meest panidki ta täna võitjaks. Sundby saab norralastest ainsana mägedes hakkama. Nii see esikolmik paika sai. Toimunuks võistlus meretasapinnal, olnuks kandidaatide ring pisut laiem.»

Naiste suusavahetusega sõit tõi enamikule kuus punkti, sest ennustajate arvates võinuks Marit Bjørgenile kulla ja Charlotte Kallale hõbeda juba ette kaela riputada.

«Panime ennustusvõistluse püsti hooaja algusest,» rääkis Raul Seema, kes on hetkel võistluse liider. «Muidu igaüks kuulutas, et on kõva mees ja teab suusatamisest kõike. Nüüd on võimalus näidata, kui kõvad tegelikult ollakse.»

Hooldetiimi pealik Jaan Alvela muigab, et ei ole see Seema nii tark ühti: «Ta ennustab kohvipaksu ja kaartide, mitte teadmiste järgi.»

Seema lõõbile ei vasta, kuid tunnistab, et noppis esimeste MK-etappidega kõvasti punkte tänu teadmistele õrnema soo vallas: «Mina tunnen naisi, teised mitte.»

Tegelikult saigi kõik alguse naistest, rääkis Alvela: «Naiste suusatamine kiskus igavaks, aga nüüd jälgid põnevusega, et palju punkte kukub. Eks sellest mängust ole töös kah kasu – vaatad võistluste eel treeninguid, kuidas suusatajad liiguvad, kui heas vormis on. Arvutad isekeskis ühe või teise plussid ja miinused kokku ning pakud.»

«Ja siis viskavad kolm meest finišijoonel jala ette, sinu esikolmik läheb sassi ja sa kuuled, et ei tea suusatamisest vähimatki,» kirjeldab Seema võistlusjärgset aasimist.

Mehed kinnitavad, et üheksa punkti sõite ehk esikolmiku täpset äraarvamist on kõigil ette tulnud, ja mitte üks kord. Tühjade pihkudega ei jää tavaliselt keegi.

Äkki tasuks teadmisi kasutada materialistlikel eesmärkidel, kihlveokontoris raha teenimiseks?

«Kui saabuvad raskemad ajad ja leivakapp tühjaks saab, siis tuleks kindlasti proovida,» arvas Seema. «Aga muidu me hasartmänge ei mängi.»

«Tegelikult on meie ennustusvõistluses hasarti rohkem kui kihlveokontoris panuseid pannes,» tõdes Leibak. «Läheb endal hästi ja teistel kehvasti, saab kaaslaste pihta villast visata. Seda mõnu raha eest ei osta.»
----------------------------------------------------------------

Leibak lubas lühtri külge hüpata

Eesti murdmaasuusatajate hooldetiim kinnitab kui ühest suust, et füsioterapeut Ergo Leibak  on liikuv spordientsüklopeedia. «Ta on targem kui Google, teab, kes oli 1956. aastal maailma edetabelis naiste kõrgushüppajatest kuues ning millise tulemusega ja muud säärast,» kiidab hooldetiimi juht Jaan Alvela.

Leibak tõrjub: «Ma ei tea tolle aasta kõrgushüppest midagi, mehed teevad võimendatud huumorit. Aga jah, sporti ma jälgin tõesti kõvasti. Ajaloost ehk niipalju ei tea, kuid tänapäevast piisavalt. Peangi teadma, kui tahan suusameeste ennustusvõistlusel konkurentsi pakkuda. Nemad on päevast päeva raja kõrval, saavad infot rohkem, mina pean tuginema teadmistele, statistikale ja loogikale.»

Spordiküsimustes ei taha Leibakuga keegi kihla vedada, kuid muis asjus küll. Kusjuures Leibak olla kõva panustaja, kuid mõnikord jääb võlgu. «Lubas eile kaotuse korral hotelli lühtri külge hüpata ja lõuga tõmmata, aga tühjagi.»

Leibak naerab: «See oli nii totter kaotus. Piljardit mängides lubas üks mees täiesti võimatust kohast palli auku lüüa. Võtsin kihlveo vastu. Ta, pagan, lõigi.» PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles