29. Tartu Rattaralli võitis Vytautas Kaupas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rattaralli 133 km finiš. Pildil võitja Vytautas Kaupas.
Tartu rattaralli 133 km finiš. Pildil võitja Vytautas Kaupas. Foto: Sille Annuk

Täna jõudis Estonian Cycling Weekend kolmanda etapini - Lõuna-Eesti teedel sõidetakse 29.Tartu Rattaralli. Pikemale, 133 kilomeetrisele rajale lähevad ratturid kell 10 ja lühemale, 71 km rajale kell 12 Tartust Turu tänavalt. Rattaralli võitja jõuab samas asuvasse finišisse eeldatavalt kell13.

29. Tartu Rattaralli võitis Vytautas Kaupas Gediminas Bagdonase ja Sigvard Kuke ees. Naistest oli Parim Grete Treier.

Kohe-kohe on võitjad finišis!

. . .

6 kilomeetrit enne finišit on kolm meest eest ära sõitnud - Sivard Kukk, Gediminas Bagdonas ja Vytautas Kaupas.

. .

Sõitjad on Nõost läbi sõitnud... peagrupp läheneb põgenikele jõudsalt.

. . .

10 km peale Elvat on vahe liidergrupi ja peagrupi vahel vähenenud. Peagrupp tuleb jõuliselt järgi. Edumaa on vaid 1.15.

. . .

Pikal distanstil võitis teise vahefiniši  110 kilomeetril Elvas Gediminas Bagdonas. Juhtgrupi edu järgmise, ligi 120-pealise grupi ees on 2.10. Teises grupis süidab ka nt Grete Treier, mitmekordne Tartu rattaralli võitja naiste arvestuses.

. . .

Tartus anti start lühikesele distantsile. Registreerunud oli 2002 ratturit.

. . .

Teise mäefiniši 75. kilomeetril võitis Vytautas Kaupas.  Juhtgrupp on kahanenud 7-liikmeliseks, vahe peagrupiga juba  2,5 minutit. Nii et kõige tõenäolisemalt tuleb tänase ralli võitjat otsida just sellest grupist.

. . .

Juhtgrupp on rajalt tulnud info kohaselt tempot juurde lisanud ja vahet kasvatanud. Vahe on orienteeruvalt 1.50.

Kui Otepääle sõideti vastutuules, siisnüüd on tuul tagant.

. . .

TPM online-reporter Risto Mets teatab Otepäält, et seal tekitas liidergrupp väikese segaduse, eksides pärast fooriga ristmikku korraks rajalt. Õnneks saadi eskimusest kohe aru ja naasti õigele rajale.

. . .

71 kilomeetrile minejad kogunevad stardikoridori.

. . .

Rajalt saabunud täpsustatud andmetel oli Sigvard Kukk esimeses vahefinišis siiski teine. Vahefiniši võitis Sten Sarv.

. .

Liidergrupp on katki kärisenud... ees sõidavad 8 meest - Sigvard Kukk,  Allar Karu, Reijo Puhm, Erki Pütsep, Roger Beuchat, Aurimas Varna, Gediminas Bagdonas ja Vyatatas Kaupas.

. . .

Peagi avatakse stardikoridorid lühema, 71-kilomeetrise distansi sõitjatele. Lühemal maal võistlust ei peeta, küll fikseeritakse kõigi lõpetajate ajad.

. . .

Esimese vahefiniši 45 kilomeetril Otepääl võitis esialgsetel andmetel Sigvard Kukk  . Vahe liidergrupi ja tagaajajate vahel on 1.05.  Liidergrupp on pikaks veninud. Tagaajajd teevad tõsist tagaajamistööd, seega võib juhtuda, et kärisenud liidergrupi tagumised liikmed varsti kinni püütakse.

. . .

Rajalt tulnud info kohaselt on vedamas 29-liikmeline liidergrupp, vahe järgmistega on ca 40 sekundit.

. . .

Esimese mäefiniši  21. kilomeetril võitis Vladimiras Kokorevas Leedust.

. . .

Rajalt teatab Tartu Postimehe Online-reporter Risto Mets, et pealtvaatajaid-kaasaelajaid on tunduvalt rohkem, kui eelnevatel, profiratturite võistlemise päevadel.

. . .

Start õnnestus viperusteta. Stardikoridor tühjenes 3-4 minutiga. Lisaks tavapärastele ratastele läks rajale ka tandemeid ja koguni üks kolmemeheline koosseis ühe sõiduvahendi seljas.

. . .

Start 133-kilomeetrisele pikale distantsile on antud. Sõitjad alustasid väntamist esimese mäefiniši poole trassi 21. kilomeetril.

. . .

Ratturid kogunevad stardikoridori

. . .

Autosid liigub linna vahel pühapäevahommikuselt vähe... ja ega neid eriti Tartusse, iseäranis linna keskossa mahukski, sest linn on täis rattureid, kes kõik stardikoridori poole suunduvad. Koridorid avatakse kell 9.30.

. . .

Pikale distantsile stardib täna 2054 ratturit, sh 1947 meest ja 107 naist. Enim on rajale minemas tartlasi: 567.

Lühemale rajale läheb 2002 rattasõpra, sh 1428 meest ja 547 naist. Enim on taas tartlasi: 1066.

Riikidest on esindatud Eesti, Läti, Leedu, Soome, Venemaa, Valgevene, Poola, Itaalia, Šveits, Saksamaa, Rootsi, Austraalia, USA ja Gruusia.

. . .

Tänase võistluse ajakava:

Pühapäev, 30. mai
9.00-18.30    Avatud võistluskeskus Tartus Turu tänaval
                     *stardimaterjalide väljastamine kell 9.00-12.50 ni
10.00     SEB 29. TARTU RATTARALLI 133 km start Tartus Turu tänaval
12.00     SEB 29. TARTU RATTARALLI 71 km start
10:30     1. mäefiniš 21 km-l
11:00     1. vahefiniš 45 km-l Otepääl
11:45     2. mäefiniš 78 km-l
12:15     2. vahefiniš 101 km-l Elvas
12.40     3. vahefiniš 123 km-l Tartus Lõunakeskuse juures
13.00    133 km esimesed ratturid finišis
13.05    Lilleautasustamine (3 paremat meest)
13.10    Pressikonverents
14.00    Autasustamine (12 paremat meest ja 6 paremat naist, vahefinišite võitjad))
15.00    Vanusegruppide autasustamine
16.00    Vanusegruppide autasustamine
17.30    Finiš suletakse

. . .

Veidi ajalugu

Aastail, mil olümpiavõitja ja maailmameister Aavo Pikkuus oli jalgrattaspordi Eestis oma efektsete võitudega väga populaarseks muutnud, sündis mõte suusamaratoni kõrvale ellu kutsuda ka analoogne rattasõit. Jalgratturitepoolseks eestvedajaks oli treener Rein Kirsipuu.

Esimene Tartu Rattaralli startis 1982. aasta maikuus Tartu Raekoja platsilt ja selle lõpetas 362 ratturit. Enne esimest rallit peeti maha pikki ja tuliseid vaidlusi distantsi pikkuse ning raskuse üle. Kuna pikamaasõite polnud Eestis varem korraldatud, peljati liiga pika ning keerulise rajaga võistlejaid ehmatada. Kui 46,7 km pikkuse esimese võistluse osalejad Põlvas finišeerisid, veendusid korraldajad, et hirm oli asjatu: ratturid pöörasid finišis otsa ringi ja sõitsid ratastel Tartusse tagasi.

Neilt edasi kandunud positiivne sõnum tõi järgmisel aastal kohale ligi 1000 ratturit. Starti tuldi väga erinevate sõiduvahenditega, mistõttu toimus arvestus erinevates rattaklassides: maantee-, võistlus-, tandem- ning kokkupandavatele ratastele.

Rattaralli rada on läbi aegade olnud erinev. Viimasel ajal on kinnistunud 133 km pikkune trass, mis suundub Tartust Otepää ümbruse kaunile mägismaale ning kulgeb Elva kaudu taas Tartusse tagasi. Stardi-finišipaik on nüüdseks kinnistunud Tartu kesklinna, Aura Veekeskuse juurde.

2007. aastal sõideti Tartu Rattaralli tavatrassil tehtavate teetööde tõttu esimeste rallide radadel: Tartust Põlva poole, siis Liivalt mööda vana Võru maanteed Kanepisse ja sealt edasi Otepää kaudu tagasi Tartusse. Selline vaheldus sai osavõtjate poolt sooja vastuvõtu.

Tartu Rattaralli 133 km pikkusele põhidistantsile lisaks on kõikidele jõukohase rahvasõiduna 69 km pikkune (tänavu 71 km) lühidistants. Päev enne põhisõite toimuvad alates 1983. aastast tavapärased lasteüritused, TILLUsõit ja MINIralli, mil Tartu tänavaile koguneb ligi 1200 väikest ratturit. Tänavu oli neid koguni 2517.

Aastail 1984-1989 võttis Tartu Rattaralli üritustest osa ca 3000 – 4000 spordisõpra. Poliitiliste muutuste perioodil ja seoses majanduse langusega vähenes osavõtjate arv drastiliselt. Õnneks ei kadunud Tartu Rattaralli järjepidevus ja uus tõus algas 1998.-1999. aastal. Nüüdseks on Tartu Rattarallil osalejate arv jõudnud taas 4000-ni, ürituse mainet tõstavad rattasõidul osalevad profiratturid. Harrastajate jaoks on see jäänud siiani eelkõige võistluseks iseenda, naabrimehe või sõpradega.

Tartu Rattaralli, mis on olnud eeskujuks teiste samalaadsete võistluste sünniks Eestis, on säilitanud oma positsiooni kui lähiriikide suurim maanteerattavõistlus. Koos UCI Europe Touri 1.1. klassi võistlustega on ta mai viimast nädalavahetust hõlmava rattafestivali ESTONIAN CYCLING WEEKENDi finaalüritus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles