Venemaa kahurid paukusid oodatust vaiksemalt

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa koondise üks staaridest Aleksandr Radulov (esiplaanil) eile sloveenide väravat ründamas.
Venemaa koondise üks staaridest Aleksandr Radulov (esiplaanil) eile sloveenide väravat ründamas. Foto: Liis Treimann

Venemaa jäähokikoondise neljast superstaarist kolm said Sotši olümpiaturniiri avamängus Sloveenia vastu käe valgeks, kuid korraldajamaa suurest jõudemonstratsioonist ei saanud rääkida. 5:2 võidumängus keerati asjad enda kasuks alles viimasel kolmandikul.

Venemaa andis siiski märku, et nad on võimelised mängima väga head hokit. Nelja minutiga mindi Sloveenia vastu 2:0 juhtima ja ilmselt oleks nad võinud vahet veelgi suurendada, ent nagu ütles meeskonna üks liidreid Aleksandr Ovetškin, hakati püüdlema liiga ilusa hoki poole. Üle kombineerides luhtusid aga mitmed väravavõimalused.

«Kohtumise alguses olime hullumeelselt keskendunud, kuid mingil hetkel kippus see kaduma,» rääkis kohtumise avavärava visanud Ovetškin. «Meil õnnestus hästi kombineerida, kuid ühel hetkel lubasime Sloveenial haarata initsiatiivi.»  

Lisaks Ovetškinile tegid Venemaa superstaaridest skoori Jevgeni Malkin ja Ilja Kovaltšuk. Meeskonna kapten Pavel Datsjuk jäi aga pisut varju ning kinnitust sai arvamus, et mees pole hiljutisest vigastusest veel täielikult taastunud.

Venemaa hokivaatlejate hinnangul on just esimene ründekolmik – lisaks Datsjukile kuuluvad sinna ka Kovaltšuk ja Aleksandr Radulov – see, kelle arvelt saavad venelased loota mängu paranemisele. «Nad ei mänginud nii hästi, kui võis oodata, kuid samas tuleb arvestada ka seda, et lisaks Datsjuki vigastusele on ka ülejäänud kahel mehel seljataga pikk mängupaus,» märkis Venemaa üks tunnustatumaid hokivaatlejaid Sergei Gimajev.

Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov oli osaliselt kriitikaga nõus, kuid kinnitas, et vähemalt esialgu ei hakka ta üheks võtmekolmikuks planeeritud koosluses midagi muutma. Teine oluline ründekolmik, kuhu lisaks Ovetškinile ja Malkinile kuulub ka Aleksandr Sjomin, tegutses kohati suurepäraselt.

Kapten Datsjukil oli aga kriitikutele vastus olemas: «Võidab meeskond, mitte mõni ükski ründekolmik. Tunnen, et minuga on kõik korras.»  

Sugugi vähe tähtis polnud aga Venemaale koondise pesamuna, kõigest 18-aastase Valeri Nitšuškini värav, mis tegi seisuks 4:2. Koondise abikapten Kovaltšuk käis kohtunikke palumas, et nad loovutaksid koondise debüütmängus värava visanud noormehele mälestuseks litri, kuid vilemehed seda ei teinud.

Venemaa järgmine vastane USA näitas võimu ja purustas Slovakkia 7:1. Veel üks suursoosik Kanada oli 3:1 üle Norrast.

Murepilved kerkisid niigi vigastustest räsitud Soome koondise kohale, kui Austriaga peetud kohtumises vigastas nende 43-aastane kapten Teemu Selänne juba esimesel kolmandikul kaela ega tulnud teisel ja kolmandal kolmandikul jääle. Soome võitis väravaterohke kohtumise 8:4, hiljem selgus, et Selänne vigastus polnud siiski väga tõsine ja ta peaks järgmises matšis platsile tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles