Kullavõitja Mets: kolm päeva sai rügatud

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justyna Kowalczyk
Justyna Kowalczyk Foto: Reuters/ScanPix

Eestil on Sotši mängudel kuldmedal käes. Vähemalt killuke sellest, sest meie määrdestaarid Aare Mets ja Peep Koidu suutsid poolatarile Justyna Kowalczykile ette valmistada platsi parimad suusad.

«Nii häid suuski pole ühelgi teisel,» kinnitas suusatreener Mati Alaver, kui oli võistluse kõige pikema tõusu otsas ära vaadanud. «Käputäis hooldemehi eesotsas eestlastega alistas Norra supertiimi, kellel on määrdebuss ja mida veel. Kõva sõna! Varsti on poolakate määrderuumi ukse taga järjekord neist, kes tahavad teada, mida Kowalczyki suuskadele alla pandi. Ja kui poolatar juhtub karjääri lõpetama, tahab iga võistkond meie poisse endale palgata. Tahaks Eestigi, aga me ei jõua neile vist väärilist palka maksta.»

Pressikonverentsil ei jäänud Kowalczyk suuski kiites tagasihoidlikuks: «Perfektsed suusad. Ülesmäge pidasid täiuslikult, allamäge libisesid täiuslikult. Hooldemehed – neid on mul viis – tegid superhead tööd.»

Seevastu jääb tagasihoidlikuks Mets. Ta võtab õnnitlused viisakalt vastu ning poetab, et eks sai kolm päeva rügatud kah, sestap pididki suusad head olema. «Ikka juhtub, et õige määrdevariandi leiad. Oli vaja täita kaks vastandlikku tingimust – et suusad töötaksid nii päikese käes kui varjus. Otsisime kompromissi ja leidsime.»

Mets ei viitsinud arvestada, mitu kilomeetrit ta Sotšis kulla nimel suuski testides maha sõitis. «Palju. Aga ma ei mõtle kilomeetritele, vaid otsin tunnetust.»

Pidu ei saa Mets ja Koidu niipea veel pidada: «Esmalt tahan väsinud jalgade pealt voodisse langeda. Ja mis pidu, võistlused on veel ees. Oleme profid ja tahame päeva pärast Poola mehe Maciej Kreczmeri pidavaks ja kiireks määrida.»

Kowalczyk tõusis liidriks sõidu alguses ning suurendas vahet aina. Võit oli ülekaalukas, hõbedane rootslanna Charlotte Kalla jäi 18,4 ja pronksine norralanna Therese Johaug 28,3 sekundi kaugusele. Suusavahetusega sõidus olümpiakulla saanud norralanna Marit Bjørgen püsis viimase vaheajapunktini teisel kohal, kuid langes kahe kilomeetriga viiendaks.

Ainus Eesti esindaja Triin Ojaste sai 45. koha (+3.36,5).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles