27 tundi autosõitu, magamata öö ja etapivõit

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert käitus lõpusirgel õpiku järgi.
Tanel Kangert käitus lõpusirgel õpiku järgi. Foto: Sille Annuk

Kui Tanel Kangert Estonian Cycling Weekendile tuli, ei mõelnud ta tulemusest. Ta tahtis lihtsalt sõidust mõnu tunda. Ometi päädis tore ajaviide Tartu GP võiduga.

Kangert sähvatas juba reedesel Tallinna-Tartu GP-l ning konkurendid tundsid, et pikka aega põlvehädadega maadelnud rattaproff on taas kõva tegija. Erki Pütsepa meelest võiks Kangert taas ProTouri sõitudel pedaalida. «See mees on tagasi!» hüüatas Pütsep pärast reedest võidukihutamist.

Laupäeval triumfeerinud Kangert tõestas, et Pütsepa sõnadel on tõepõhi all. Samas jäi Kangertile veidi arusaamatuks, mida Pütsep täpselt mõtles. «Ma polegi ju kuskil ära käinud,» arutles Kangert, «ega ma vahepeal karjääri ei lõpetanud.»

Küllap pidasid heatahtlikud konkurendid silmas seda, et Kangert sõitis kaks eelmist hooaega Pro Touri jalgrattameeskonnas Ag2r, kuid kuna seal vaevles ta pikka aega põlveprobleemidega, teenib ta nüüd leiba Prantsusmaa amatöörtiimis Saint-Etienne. Kangert on öelnud, et naudib nüüd sõitmist ehk isegi senisest rohkem. Seda kinnitas ta ka laupäeval.

«Olen rahul sellega, kus olen, ja naudin sõitmist,» märkis Kangert, kes uue tööandja otsimisega ei kiirusta. «Mulle ei ole niivõrd tähtis, mis mu palk on. Pingsalt uut klubi ei otsi ega tahagi midagi prognoosida. Pealegi kestab hooaeg veel mitu kuud. Tahan rahulikult lõpuni sõita.»

Üldiselt ei tulnud Tartu GP võit Kangertile üllatusena, vorm oli ju hea. Ta kartis vaid seda, et on äkki pikast autoreisist väsinud.

«Esmaspäeval hakkasime autoga Prantsusmaalt koos sõbraga tulema ja sõitsime kordamööda 27 tundi Eestisse. Ega autos ei saa kõrvalistmelgi ju hästi puhata ja kartsin, et võin võistluseks ehk väsinud olla,» meenutas Kangert, kellele kurnatus siiski peavalu ei valmistanud. «Kohtade peale ma võistluse eel siiski ei mõelnud, tahtsin lihtsalt ilusat sõitu teha.»

Laupäeval tekkis seitsmendal ringil ette kolmeliikmeline jooksikute grupp, kuhu kuulusid lisaks Kangertile lätlane Tomas Skuijns ja poolakas Adrian Honkiszi. Üsna kiiresti hakati vahet kasvatama ja jälitajad ei suutnudki kolmikut püüda. Kangert kartis siiski, et tagant tulijad jõuavad lõpuks järele.

«Alguses tundus, et nende meestega ehk ei jäägi lõpuni ette. Paistsid väga noored ja pärast finišit selgus, et olidki,» meenutas Kangert, kes lõpusirgel edestas Skuijnsit ja Honkiszit. «Tundsin, et ei taha asja lõpu peale jätta, kuid polnud seda jalga, et eest minna. Lõpus tegutsesin taktikaliselt nagu õpikus, hoidsin külma närvi ja kiirendasin õigel hetkel.»

Kangert osales ka pühapäevasel Tartu rattarallil, mida ta võttis eelkõige lihtsalt toreda üritusena. 29. Tartu rattaralli võitis Vytautas Kaupas Gediminas Bagdonase ja Sigvard Kuke ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles