Terad said sõkaldest priiks vastutuules

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulane Vytautas Kaupas töötas rattanädalavahetusel tõusvas joones – avapäevade profisõitudes noppis vahefinišeid, rattarallil aga võttis üldvõidu.
Leedulane Vytautas Kaupas töötas rattanädalavahetusel tõusvas joones – avapäevade profisõitudes noppis vahefinišeid, rattarallil aga võttis üldvõidu. Foto: Sille Annuk

Kohe 133 kilomeetrit pika sõidu alguses ajasid ratturid Tartus Riia tänaval tempo kõrgeks. Võru tänava viaduktile tõusis umbes 60 mehest koosnev juhtgrupp juba paarkümmend sekundit teistest ees.


Viaduktilt laskudes tabas võistlejaid vastutuul. Hambad ristis surusid mehed pedaalidele, püüdes hoida gruppe kärisemast ning otsides eessõitjate tagant tuulevarju.

Eest pääsesid ära kaks sõitjat ning mäefiniši 21. kilomeetril Kiisal võitis Vladimiras Koko­­revas Leedust. Äraminek oli aga ennatlik ning juba kilomeeter pärast mäefinišit neelas jälitajate punt jooksikud alla.

Pangodist Otepääle sõites tegi 29 ratturist koosnev liidergrupp korralikult üksteise alla tööd ning vahe suure grupiga kärises kiiresti. Suures grupis valitses seevastu teatav peataolek – end grupi ette töötanud sportlased laiutasid käsi, sest keegi ei tahtnud võtta vedamist üle.

Pärast Nõunit veeti juhtgrupp ribadeks. Vahefiniši Otepääl ületas esimesena Sigvard Kukk.

«Issi-issi-issi!» kostis ergutushüüdeid mitmelt poolt rahva seast, kui kohale jõudis kolmas, umbes paarisajast ratturist koosnev grupp. «Issi, sa oled tubli!» hüüdis pisike tüdrukutirts, kui grupp kurvi taha kadus.

Samal ajal olid liidrid juba mitu minutit eespool. Sihva kandi tehnilistel lõikudel lisandus kolmikule viis ratturit. Teise mäefiniši 75. kilomeetril võitis leedukas Vytautas Kaupas. Kannul eestlased Erki Pütsep, Sigvard Kukk ja Allan Karu. Koos oli tehtud tõhusat tööd, sest mäefinišis edestasid nad jälitajaid juba kaks ja pool minutit.

Palul liidergrupis passimist ei olnud, kõik töötasid. Tõsiselt võttis asja ka jälitajate grupp.

Elvas lasksid kaheksa liidrit korraks jala sirgu. Keegi isegi ei võistelnud vahefiniši võidu nimel, vaid veereti vaba hooga üle valge joone. Esimesena veeres leedukas Gediminas Bag­­donas.

Vapramäe küngastel kruviti tempo taas üles, sest mootorratturi seljale kirjutatud tahvlil ilutses näit «2:00» (juhtgrupi vahe jälitajatega minutites – toim). Selgus, et väikese hingetõmbe ajal olid jälitajad lähenenud.
Tõravere küngastest sõideti allatuult üles lausa 55 km/h, kuid künka otsas algas passimine – kes keda. Kohe tuli aga suruda tugevamalt pedaalidele, sest paari kilomeetriga oli paariminutilisest vahest peagrupiga jäänud järele vaid 1:15. Jälitajate hulgas pedaalis ka hilisem naiste arvestuse võitja Grete Treier.

Enne Tartusse jõudmist püüdsid jälitajad jooksikud kinni. Vaid leedukatel Gediminas Bagdonasel ja Vytautas Kaupasel ning Sigvard Kukel jätkus jalga, et püsida peagrupist eespool. Nemad selgitasid ka võitja.
Lõpukiirendus oli võimsaim tervel nädalalõpul head minekut näidanud Kaupasel ning Aura keskuse esise finišivärava läbis ta uhkes üksinduses. Kümmekond sekundit hiljem ületas lõpujoone teine leedukas Bag­­donas ning 14 sekundi pärast pronksimees Kukk.


29. Tartu rattaralli parimad
1. Vytautas Kaupas, Leedu (aeg 3:04:01)
2. Gediminas Bagdonas, Leedu
3. Sigvard Kukk
4. Aleksandr Usov, Valgevene
5. Darijus Dzervus, Leedu
6. Wojciech Kaczmarski, Poola
Parimad naised
1. Grete Treier (üldarvestuses 37. Aeg 3:04:29)
2. Lotta Lepistö, Soome
3. Ivika Lainevee 
---------------------------------------------------------------

Teie saavutustest innustatuna tegelikult Tartu rattaralli üldse alguse saigi. Kas olete rahul sellega, milline Tartu rattaralli ja Eesti jalgrattaspordi tase täna on?

Aavo Pikk­­uus

Olümpiavõitja:

Püüan ikka natuke rattaeluga kursis olla. Tartu üritustel olen kohal, muud olen eurospordi pealt vaadanud. Ega praegu meil midagi erilist  ole.

Millal Eesti jalgratturite seast jälle olümpiavõitja võiks tulla, seda ma küll ei oska öelda. Rein Taaramäe meil on siin üks ja ainuke lootus, rohkem küll praegu mitte kuskilt ei paista.

Tartu rattaüritus on tõesti tore, aga midagi peaks siin natuke muutma. Ma ei tea täpselt, mida. Jääb ju võistlejaid järjest vähemaks. Profisportlasi, ma mõtlen. Võib-olla ongi selle profipoolega natuke üle pingutatud – ehk peaks olema tsipa nõrgem võidusõit, tuleks rohkem sportlasi. Võib-olla tuleks A-grupi sõidu asemel B-grupi sõit teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles