Kas hiinlased valetasid võimlejad vanemaks?

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina võistkond: vasakult Cheng Fei, Yang Yilin, Li Shanshan, He Kexin, Jiang Yuyuan and Deng Linlin
Hiina võistkond: vasakult Cheng Fei, Yang Yilin, Li Shanshan, He Kexin, Jiang Yuyuan and Deng Linlin Foto: AP / Scanpix

Mitmed meediaväljaanded süüdistavad Hiina olümpiavõistkonda oma võimlejate vanemaks valetamises: olümpial osalemiseks peab sportlane veel jooksva aasta sees saama 16-aastaseks.

Väljaanded nagu New York Times väidavad, et kolm Hiina kuueliikmelisest võimlemisvõistkonnast (He Kexin, Jiang Yuyuan ja Yang Yilin), kes mitmevõistluses kulla võitis, võivad osade Hiina spordiregistrite andmetel olla vanusepiirist nooremad.

Ka ühes hiljutises Hiina riigiagenturi Xinhua uudises nimetati He Kexini kolmeteist aastaseks, praeguseks on uudis agentuuri kodulehelt eemaldatud, kirjutab AP.

Hiina olümpiakomitee on esitanud võimlejate vanuse tõestamiseks nende passid ning rahvusvaheline võimlemisliit on öelnud, et aktsepteerib passe hiinlaste vanuse tõestusena ning edasist uurimist ei tule.

Vanuse võltsimine annaks eelise kahel põhjusel: esiteks on kergematel sportlastel lihtsam harjutusi sooritada ning teiseks on noorematel inimestel väidetavalt lihtsam suurvõistluste pingega toime tulla.

USA võimlemistreener Bela Karolyi on hiinlasi süüdistanud pettuses.



«See on nali. Meil kõigil on olnud lapsed, nii et me teame, kuidas 16-aastane välja näeb.


Nad ei peaks paistma seitsmeaastased, kes on ikka veel mähkmetes,» ütles Karoly



Väljaanded meenutavad 2000. aastal Sydneys kaks pronksi võitnud Hiina võimlejat Yang Yud, kes hiljem tunnistas, et oli võistluse ajal vaid 14-aastane.



Võimlejad Hiinas ei taha vanuseküsimust kommenteerida, sest see häbistaks mängude korraldajaid.



Itaalia võimlemistreener Enrico Casella ütles New York Timesile, et välimuse järgi ei saa inimeste üle otsustada, sest see on petlik.



«Välimuse järgi võiks väita, et ameeriklased kasutavad dopingut, sest nad on nii lihaselised, näiteks minu Itaalia võimlejad ei ole nii suured,» tõi Casella näiteks.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles