Enesekindel Glebova muutis kava keerulisemaks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Glebova tegi eile tutvust olümpiajääga. Täna asub ta starti juba naiste üksiksõidu lühikavas.
Jelena Glebova tegi eile tutvust olümpiajääga. Täna asub ta starti juba naiste üksiksõidu lühikavas. Foto: Liis Treimann

Jelena Glebova õlule jääb Eesti olümpiakoondise parima tulemuse saavutamine.

Jelena Glebova on Eesti olümpiakoondise viimane lootus saavutada Sotšist vähemalt ükski enam-vähem soliidne tulemus. Jaanuaris iluuisutamise EMil naiste üksiksõidus 7. koha saanud piiga peaks oma tasemelt kuuluma maailma paremikus teise kümne keskele.

Vähemalt eile pakatas Glebova optimismist ning tundis rõõmu hästi kulgenud treeningust – hüppeid lihvides ei kukkunud ta kordagi ja kuigi treener Igor Krakovec lasi sportlasel mõnda elementi mitu korda läbi teha, jäid lõpuks mõlemad rahule.

«Täna oli hea treening! Olen juba nädal aega võistluspaigas kohal ja tunnen end nagu kodus,» rääkis Glebova naerusuiselt. «Kaks korda olen harjutanud ka võistlusareenil ja tean, et sealne jää sarnaneb treeninghalli omaga. Mingeid probleeme ei tohiks olla.»

Naised käisid eile iluuisutajate treeninguks mõeldud liuvälja jääl kaks korda ning pärastlõunal oli Glebova harjutuskord oma grupis kõige pikem. Mitu konkurenti oli juba riietusruumi siirdunud, kui Eesti iluuisutamise esinumber lihvis veel hüppeid ja mõningaid piruette. Vahepeal vaatas ta treeneri poole, sai uusi juhiseid ja proovis neid jääl ellu viia.

Hommikusel treeningul oli ta proovinud lühikava elemente, pärastlõuna kulus vabakava harjutamiseks. Lühikese treeningu teeb Glebova ka täna hommikul, ent see harjutuskord on mõeldud juba taas õhtuse lühikava ettevalmistamiseks.

«Kindel eesmärk on sõita mõlemat kava. Usun, et minu tase on selleks piisav, ja seepärast harjutangi korraga mõlemat programmi,» selgitas Glebova. Ta tundis heameelt, et viimast korda vabakava harjutades ei teinud ta ühtegi viga. Täna alustavad võistlust 30 naist, neist 24 saavad õiguse sõita homme ka vabakava.   

Sotši olümpia on 24-aastase Glebova jaoks juba kolmas. Noore neiuna Torinos võisteldes oli ta 28., Vancouveris olid lootused kõrgemad, kuid seal leppis ta 21. kohaga. Kuu tagasi Budapestis peetud EMi põhjal võib uskuda, et seekord on ta oma karjääri parimas vormis.

Selle veendumuse kinnituseks püstitas ta EMil isikliku rekordi 155,71 punkti. Seejuures jäi ta lühikavas oma parimale veidike alla, ent sooritas hiilgavalt vabakava. «Vanasti oli minu trump lühikava, kuid tänavusel hooajal on vabakava õnnestunud paremini – seda nii universiaadil kui EMil,» märkis Glebova.

Pärast senise karjääri edukaimat EMi jätkas Glebova rahulikult olümpiaks valmistumist ning enese sõnul ei teinud treeningutel midagi erilist. Ta lendas koos treeneriga EMilt otse tagasi USAsse ning sealt põigati veel Kanadasse, et koreograafide David Wilsoni ja Shae-Lynn Bourne’i abil kava keerukamaks muuta.

«Töötasime selle nimel, et hüpete ja piruettide vahele jäävad elemendid oleksid keerukamad ja annaksid rohkem punkte,» selgitas Glebova. «Tunnen, et jõudsin kõik vajaliku omandada.»

Olümpia eel kava kohendamine on julge samm, kuid õnnestunud EM andis Glebovale selleks piisavalt enesekindlust. «Olin pärast seda võistlust väga õnnelik – lõpuks ometigi sain oma tulemusega sellesse seltskonda, kus tahangi olla. Seepärast läksin uutele treeningutele väga hea tujuga,» märkis Glebova. «Usun, et minu kava on täiesti maailmatasemel. Suudan teha samasuguseid hüppeid kui teisedki tüdrukud – näiteks kaskaad kahest kolmesest hüppest pole probleem.»

Glebova on täna esimene, kes naisiluuisutajatest olümpia­jääle läheb. Kuigi pärast üleeilset loosi arvati, et see on sportlase jaoks ebamugav, kinnitas Glebova ise vastupidist. «Olen loosiga väga rahul,» kinnitas ta. «Esiteks saan kohe pärast soojendust jääle ja teiseks on mul juba kell seitse võistlus läbi, mõned naised lõpetavad aga hilisõhtul kell 23.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles