Kunagi hokit valitsenud punamasin on hävitatud

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa hokikoondise väravavaht Semjon Varlamov ja ründaja Vladimir Tarassenko vaatavad hirmunult, kuidas soomlaste visatud litter nende koondise väravasse lendab. Pärast mängu tuli venelastel kodupubliku silme all noruspäi areenilt lahkuda.
Venemaa hokikoondise väravavaht Semjon Varlamov ja ründaja Vladimir Tarassenko vaatavad hirmunult, kuidas soomlaste visatud litter nende koondise väravasse lendab. Pärast mängu tuli venelastel kodupubliku silme all noruspäi areenilt lahkuda. Foto: AP/Scanpix

Aastaid tagasi nimetati meie koondist punamasinaks, tänaseks pole sellest aga midagi järele jäänud… see on laiali lagunenud ja alles on vaid üksikud detailid.» Need sõnad kuuluvad ühele Venemaa mainekamale hokivaatlejale Boriss Majorovile.

Nii põhjapaneva järelduseni viis teda aga Venemaa hokikoondise 1:3 kaotus Soomele. Teist olümpiat järjest katkes ühe suursoosikuna turniiri alustanud Venemaa teekond veerandfinaalis. Eriti valus on venelastel selle pärast, et seekord juhtus see kodusel Sotši olümpial.

Ometigi on ju Venemaa koondises hokimaailma absoluutsete ässade hulka kuuluvad Jevgeni Malkin, Aleksandr Ovetškin, Pavel Datsjuk, Ilja Kovaltšuk… Eraldivõetuna kõik suurepärased hokimehed, kuid ühes koosluses ei tekkinud nendest õiget meeskonda. 

«Kõiges olen süüdi mina… sest kui ma ei täitnud ülesannet, olen ju süüdi. Ja ärme hakka hinnangute andmisel mängima sõnamänge – ütlen otse, et meie esinemine ebaõnnestus,» tõdes Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov. Tavapäraselt niigi vaikselt rääkiva hallipäise mehe hääl oli pressikonverentsi ruumi kõlaritest vaevukuuldav. «No sööge mind kohe praegu ära ja mind rohkem pole. Küll leitakse edaspidiseks teine treener.»

Hokivaatlejate hinnangul polnud Venemaa eilne kaotus üllatus. Kogu olümpia oli nende jaoks kulgenud vaevaliselt – kesine võit Sloveenia üle, lisaaja kaotus USA-le, lisaaja võit Slovakkia üle ja suured raskused Norra alistamisega. Arvestades mängijate taset, pole just vaimustav rida.

Venemaa koondise siseasjadega kursis olevad ajakirjanikud teadsid rääkida, et turniiri käigus tekkisid kahe superstaari Aleksandr Ovetškini ja Jevgeni Malkini ning peatreener Biljaletdinovi vahel pinged. Ütlemiseks olevat läinud ka veerandfinaalide vaheajal riietusruumis peetud nõupidamistel. Ametlikult siiski keegi meeskonna siseasju ei kommenteerinud, kuid peatreeneril oli näiteks Ovetškini mängu kohta küsimus.

«Ma ei oska seletada, miks nii suurepärased mängijad viskasid nii vähe väravaid – eriti imelik on aga see, et Ovetškin viskas terve turniiri jooksul vaid ühe värava,» andis ta mõista oma rahulolematusest. Samas kiitis ta eile venelaste ainsa värava visanud Ilja Kovaltšuki mehisust. «Tal oli vigastus, kuid ta tuli ja mängis,» märkis Biljaletdinov.

 Üheks eilse mängu otsustavaks teguriks peetakse Venemaa koondise treenerite väravavahtide valikut. Päev varem Norraga nullimängu teinud Sergei Bobrovski jäeti pingile ning Semjon Varlamov saadeti väravasse. Tuntud Soome treeneri Hannu Jortikka hinnangul võis aga Soome esimese ja teise värava kanda Varlamovi ebakindla tegutsemise arvele.

«Sellisel turniiril on palju võrdseid meeskondi ning otsustavaks saavad detailid – Varlamovil oli halb päev ning väravavahi süül löödud kaks väravat on sellises mängus väga palju,» vahendas Venemaa meedia tema sõnu. Pärast Soome kolmandat väravat vahetasid venelased küll väravavahti, aga oli juba hilja.

Soome vääris eilset võitu, sest nad mängisid nagu tõeline meeskond. «Me olime nagu üks tervik ja mängisime üksteise eest ja kaitsesime üksteise eest,» sõnas Soome koondise ründaja Mikael Granlund.

See, et soomlaste ühe värava autor oli 43-aastane Teemu Selänne, ei mahtunud aga venelastele kuidagi pähe. «Kuidas saab olla nii, et soomlaste pensionär on kiirem kui meie noored kaitsjad?» püstitasid Venemaa ajakirjanikud vastuseta jäänud küsimuse.

Lisaks hiilgavale meeskondlikule mängule peavad soomlased tegema sügava kummarduse oma väravavahile Tuukka Raskile, kes tegi 37 tõrjet ning seda vaatamata teda vaevanud kergele haigusele. «Kui soomlased üldse kedagi võidavad, siis vaid juhul, kui väravavaht teeb hiilgava mängu. Rask oli seekord ületamatu,» leidis Jortikka.

Soome koondise peatreeneri Erkka Westerlundi sõnul kasvas hoolealuste enesekindlus pärast alagrupi viimast kohtumist Kanadaga, mis kaotati alles lisaajal.

Soome kohtub poolfinaalis Rootsiga, kes sai eile 5:0 jagu Sloveeniast. Teises poolfinaalis lähevad aga vastakuti USA ja Kanada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles