Soome superpäev: lisaks hokivõidule kuld ja hõbe

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivo Niskanen (püsti) ja Sami Jauhojärvi pärast finišit ajaloolise olümpiakulla üle rõõmustamas.
Iivo Niskanen (püsti) ja Sami Jauhojärvi pärast finišit ajaloolise olümpiakulla üle rõõmustamas. Foto: AP/Scanpix

Milline päev meie põhjanaabritel Sotši olümpial! Hõbedavõit oli kõigest kolmandajärguline sündmus, sest Venemaa purustamine hokiturniiri veerandfinaalis varjutas kõik muu, ka meeste sprinditeatesõidu kulla. Üllatuskulla. Skandaalse kulla. Talikulla pärast tosina-aastast pausi.

Soome publik on sõnatu, kuid röögib, kurgud sirged, kui naabrite väljendit kasutada. Poolveteran Sami Jauhojärvi ja poisike Iivo Niskanen, kõigest 22 aastat vana, on viskunud lumme teineteist kallistama.

Löödud venelased – mitte niivõrd hõbe, kuivõrd kaotus Soomele veab meeste näod pikaks – on viisakad ja tulevad võitjaid patsutama. Nad ei tea veel, mis varsti hokiväljakul juhtub. Suur Petter Northug libiseb paarkümmend sekundit hiljem neljandana üle lõpujoone, ilme kui kuivale sattunud särjel.

Eelmise teatesõidu kulla võitis Soome aastal 1976 Insbruckis. Eelmise talimängude kulla 2002. aastal Salt Lake Citys, kui kahevõistleja Samppa Lajunen tšempioniks krooniti. Eelmise olümpiakulla tõi jahilaskur Satu Mäkelä-Nummela 2008. aastal Pekingist. Seega oli ootus pikk.  

Soome ajakirjanikud võtsid vastu kolleegide õnnitlusi ja seletasid: «Arutasime siin hommikul isekeskis: Soome oli nende kümne meeskonna seas, kes võisid medalile tulla, aga kulla peale poleks me kihlveokontoris üle euro pannud.»

Samal hetkel kõlab valjuhääldist ähvardav teade: «Tähelepanu, Saksamaa koondis andis sisse protesti, mida võistluste žürii hetkel arutab. Seega pole tulemused ametlikud.»

Juhtus tõesti. Viimasest laskumisest tuldi kolmekesi, Soome, Venemaa ja Saksamaa ankrumehed Jauhojärvi, Tim

Tscharnke ja Nikita Krjukov. Jauhojärvi oli ees ja valis raja, sama, mida ihkas endale Tscharnke, kes takerdus soomlase suuskadesse ja kukkus. Tscharnke suuskadesse jäi omakorda kinni Krjukov ja kaotas hetkeks tasakaalu. Nii avanes Soomel tee kullale.

Sakslased arvasid, et Jauhojärvi sõitis nende mehele ette, ning protestisid.

Mine sa žüriid tea. Paljude arvates jäeti suusavahetusega sõidu pronks ebaõiglaselt, pärast kahte Venemaa protesti, norralasele Martin Johnsrud Sundbyle, kes viimasel kilomeetril järjepidevalt Maksim Võlegžaninit blokeeris. Kui nüüd soomlased maha võtta, oleks hundid söönud ja lambad söödud ehk Venemaa saaks kulla ja Norra pronksi. Õnneks võidutses seekord õiglus.

Kui mõni minut hiljem Soome hokimeeskond Venemaale tuule alla tegi, oli ajalooline superpäev kirjas, sest Soome spordifänni jaoks olla esmatähtsad just kuld meeste suusatamises ja hokikoondise edu.

Niskaneni lugu on seevastu pärit kui Hollywoodi kassahitist. Täpselt kuu tagasi ei pääsenud haigusest räsitud 22-aastane noormees sprinditeatesõidu Soome meistrivõistlustel klubi esindusmeeskondagi, viis päeva tagasi kaotas 15 km klassikasõidupronksi 0,2 sekundiga rootslasele. Nüüd on ta olümpiavõitja.

«Fantastika!» hullus Niskanen rõõmust. «Kui paariline viimasele ringile läks, sulgesin silmad. Aga Jauhojärvi on kõva!»

Kõige selle kõrval võitsid Soome naised – Iivo Niskaneni vanem õde Kerttu ja Aino-Kaisa Saarinen – sprinditeatevõistlusel hõbeda, aga see sündmus jäi suuresti kulla ja Venemaa purustamise varju.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles