Jalgpall on lihtne mäng – 22 meest ajavad palli taga ja sakslased võidavad

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa jalgpallikoondise peatreener Joachim Löw
Saksamaa jalgpallikoondise peatreener Joachim Löw Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa jalgpallikoondis on üks kummaline nähtus. Isegi kui üldsus neilt suurt midagi ei oota, suudavad nad maailmameistrivõistlustel alati kaugele vingerdada.
 


Lõuna-Aafrika Vabariigi turniiri eel on Saksamaa rahvusesinduse seis kõike muud kui lilleline. Koondislaste nimekirjas ei torka keegi eredalt silma. Näiteks Müncheni Bayerni Meistrite liiga finaali aidanud Philipp Lahm, Miroslav Klose ja Bastian Schweinsteiger on küll fantastilised mängijad, kuid mitte sellised esimese järgu staarid nagu Hispaanial on Fernando Torres või Inglismaal Wayne Rooney. Lisaks said sakslased tugeva maksahaagi, kui selgus, et vigastada saanud kapten Mic­hael Ballack turniiri vahele jätab.

«Olin šokis, kui uudiseid kuulsin. Rääkisin ka Michaeliga ja ta on tõsiselt pettunud, et ei saa mängida,» liitus Saksamaa rahvusesinduse peatreener Joachim Löw kurba uudist kuuldes ülesaksamaalise pisikese leinaga. Saatusejumalanna otsustas aga sakslaste haavadele veelgi soola raputada ja üleeile täienes vigastatute nimekiri Löwi sõnul supervormis olnud kaitsemängija Heiko Westermanni nimega.

Kõigest hoolimata ei tohi Saksamaad tagasilöökide pärast favoriitide nimekirjast välja heita. Meenutada tasuks siinkohal näiteks 2002. aasta maailmameistrivõistlusi Jaapanis ja Lõuna-Koreas. Ka tollal oli koondislaste nimekiri võrreldes teiste favoriitidega pehmelt öeldes kahvatu. Rahvusesindusse oli kaasatud muu hulgas mees nimega Carsten Jancker, kes muidu võis tore mees olla, kuid mängijaoskused ja ründaja puhul oluline väravavaist oli nullilähedane.

Suurturniiride koondis

Ometi jõudis ühtlaselt Saksamaa finaali ja kui Oliver Neuville karistuslöök esimese poolaja lõpus posti asemel brasiillaste väravavõrgus sahisenuks, võinuks ehk 0:2 kaotuse eest saadud hõbemedalid kuldseks muutuda.

Saksamaa on seni peetud 18 jalgpalli MMi finaalturniiriga kõige rohkem jõudnud esinelikusse. Kolmele kullale lisaks on nende valduses neli hõbe- ja kolm pronksmedalikomplekti ning üks neljas koht. Pole siis imestada, et 80ndate lõpus ja 90ndate alguses Inglismaa jalgpallikoondise esiründaja Gary Lineker ütles pärast 1990. aasta MMi kaotatud poolfinaali ajalukku minevad sõnad: «Jalgpall on lihtne mäng. 22 meest ajavad 90 minutit palli taga ja lõpuks võidavad alati sakslased.» Ehk siis – Saksamaa on suurturniiride koondis.

Samal ajal võib nende kolmekordsete ilmameistrite puhul tuua välja ka negatiivseid näiteid. Euroopa meistrivõistlustel on tihtipeale lahkutud, saba jalge vahel, häbipuna põsel. 2000. ja 2004. aasta EMil ei suudetud isegi alagrupist edasi pääseda, mis on suurele jalgpalliriigile üsna mõru pill alla neelata.

Ühtlane alagrupp

Seekordne D-alagrupp on sakslastele üsna kõva pähkel pureda. Koos Austraalia, Serbia ja Ghanaga moodustatakse küllaltki ühtne punt. Saksamaa kohtub esmalt Austraaliaga, kes peaks sellest seltskonnast nõrgim olema. Teisalt näitasid austraallased neli aastat tagasi, et ka nemad võivad hästi mängida. Kaheksandikfinaalis langeti äärmiselt kaheldava penaltiga välja mängus hilisema võitja Itaaliaga. Rohelise Mandri mehed teavad, et lihtsalt ei tule MMil midagi.

«Sa pead olema täielikult keskendunud, ainult siis võid anda sada protsenti oma rahvus­esinduse jaoks,» kinnitas Inglismaa jalgpalliklubis Everton leiba teeniv Tim Cahill.

Alagrupi Aafrika esindus Ghana sai nagu Saksamaagi tugeva tagasilöögi osaliseks. Nimelt selgus, et meeskonna suurim staar, Londoni Chelseas leiba teeniv Michael Essien peab turniiri telerist jälgima. Koondise peatreener Milovan Rajevac jäi siiski optimistlikuks. «Meil on palju noori ja näljaseid mängijaid, kes on valmis endast kõike andma,» sõnas Rajevac. Juhendaja sõnad pole lihtsalt tühi jutt, kuna aasta alguses peetud Aafrika Rahvuste karikal tuli staarideta Ghana hõbedale.

Selle alagrupi kõige ettearvamatum nähtus on Serbia. Tiim, kellel on alati tohutult potentsiaali, kuid kes suurturniiridel laguneb. 2006. aasta maailmameistrivõistluste valikturniir oli Serbia kõigi aegade edukaim. Kümne matšiga tehti vaid üks viik ning lasti sisse ainult üks värav. Suurepärast kaitsemängu näidanud Serbiat peeti MMi üheks võimalikuks üllatajaks, kuid tegelikkus kujunes kohutavaks. Surmaalagrupis, kuhu kuulusid veel Argentina, Holland ja Elevandiluurannik, saadi kolm kaotust, kusjuures argentiinlastele kaotati 0:6. Ka lõppenud kvalifikatsioon läks Serbial suurepäraselt ja valikgrupp võideti ühe punktiga Prantsusmaa ees. Kui Serbia suudab distsiplineeritult mängida, võivad nad kaugele jõuda. Siiani see MMidel õnnestunud pole.

JALGPALLI MM
D-alagrupp: Saksamaa (FIFA edetabeli 6.koht), Serbia (15. koht), Ghaana (32.koht), Austraalia (20.koht)
D-alagrupi ajakava:
•    I voor: 13. juunil kell 17.00 Serbia – Ghana, 13. juunil kell 21.30 Saksamaa – Austraalia,
•    II voor: 18. juunil kell 14.30 Saksamaa – Serbia, 19. juunil kell 17.00 Ghana – Austraalia
•    III voor: 23. juunil kell 21.30 Ghana – Saksamaa, 23. juunil kell 21.30 Austraalia – Serbia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles