Heino Enden

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Enden
Heino Enden Foto: Eesti korvpalliliit

13.12.1959

1978 N Liidu juunioride koondises EM-i kuld. Kuulus 1979-83 ja 1992 Kalevi esindusmeeskonda ja Eesti koondisse. N Liidu koondises (1979-87) 1982 MM-i kuld, 1985 EM-i kuld, 1987 hõbe ja 1983 pronks, universiaadi hõbe 1981, AKSK meeskonnas N Liidu meistrivõistluste kuld 1984 ja 1988, hõbe 1985-87. Eesti meister 1992 Tallinna Kaleviga. Eesti koondise vanemtreener 2001-2004.

Keskrajooni spordikooliga noorteturniiridel mängides oli Enden üks võistkonna paremaid viskajaid. 1974. aasta sügisel uuringutel Tõnismäel spordi- ja kehakultuuridispanseris küsisid arstid temalt: „Kas sa köhid?” Enden eitas seda, kuid arstid ei tahtnud teda uskuda. Mõne aja möödudes saabus spordikooli meedikute kiri – sportimine tuleb lõpetada. Arstid olid avastanud Endeni parempoolses kopsus tuberkuloosi. Läbi ja lõhki spordipoiss saadeti Kadriorus asunud lastehaiglasse ravile, seal jätkas ta ka õppimist kaheksandas klassis.

„Kehalisi harjutusi ei tohtinud teha, sest haigus oli algusjärgus,” ütleb Enden. „Lubatud oli vaid kergelt jalutada. Salaja, pärast öörahu tegin toas kätekõverdusi, paigalhüppeid. Ei tahtnud aega kaotada, lootsin, et saan aastaga terveks.”

Kevadisel uuringul selgus, et haigus polnud taandunud ja ta jätkas õpinguid Tartu sanatoorses koolis. Järk-järgult tohtis ta jälle sportida.

1981. aastal murdis Enden koondise esindustosinasse ja üksnes neli päeva enne EM-võistlustele sõitu saadud jalavigastus jättis ta esimese tiitlivõistluste medalita. Vana Maailma tšempionaadil Prahas hiilgas Valdis Valters ja N Liidu koondis tuli meistriks.

1982. aasta maailmameistrivõistlustele Kolumbiasse sõitis Enden tippvormis, kuid külmetus õnnetul kombel ja ligi 39-kraadine palavik vajutas tema püüdlustele valusa pitseri. Haaravas kullaheitluses USA vastu, mis lõppes N Liidu meeskonna võiduga 95:94, andis Enden põhikoosseisule puhkust.

1984. aasta olümpia valikturniiriks jõudis N Liidu koondis Endeni sõnul väga heasse vormi. „Ka ameeriklased kartsid meid,” ütleb ta. Kuid NLKP Poliitbüroo otsustas Los Angelese olümpiamänge boikoteerida. Suvel 1985 krooniti Enden Saksamaal Euroopa meistriks. 1986. aasta MM-ks kutsus Obuhhov Endeni taas koondisse, kuid tagamängija vajas vigastuse ravimiseks aega ja loobus. „Obuhhov oli solvunud, aga tahtsin saada terveks,” ütleb ta. 1987. aastal tõusis Enden taas heasse hoogu ja koondise peatreeneriks ennistatud Gomelski võttis ta EM-võistlustele Kreekasse, kus tuli leppida hõbemedalitega.

Pikemalt saada lugeda raamatust: „Eesti korvpall. Portreed“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles